Számos ágazatban béremelések jönnek jövőre

A pedagógusok 10 százalékkal, az ápolonők 21, a bölcsödei és a kulturális dolgozók, valamint a szociális szféra munkavállalói 20 százalékkal több pénzt vihetnek haza 2022-ben - derül ki a mandiner.hu összefoglalójából.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: az őszi időjárás kedvez a koronavírusnak. Csak az oltás segít, aki nincs beoltva, az veszélyben van – húzta alá. Hozzátette: Mindenkit meg fog találni a vírus, aki nincs beoltva.

„Jobb hogy van harmadik oltás, mintha nincsen”

Aki nincs beoltva, nemcsak magát, másokat is veszélybe sorolhat. A kormányfő mindenkinek azt tanácsolja, hogy a harmadik oltást is vegye fel.

Jövő héten én is felveszem a harmadik oltást”

– tette hozzá.

Orbán Viktor

Orbán Viktor elmondta, hogy még mindig nem ismerjük a vírust, de az biztos, hogy az oltás működik. Úgy látja, jobb hogy van harmadik oltás, mintha nincsen - tette hozzá. 

Komoly terhet jelentene a baloldali javaslat 

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországhoz képest vannak olyan államok, ahol kevésbé fontos a rezsiár. Ez közvetlen politikai kérdés volt itthon az elmúlt 20 évben. 2002-ben is figyelmeztetettük az embereket, hogy a baloldali kormány rezsiárakat fog emelni, de ezt a baloldal tagadta, mégis később 11-szer emelt - emlékeztetett a kormányfő.  A baloldal most is piaci energiaráakat követelt, ha ezt teljesítjük, akkor 370 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy magyar háztartásnak - mondta a kormányfő. Most

az áremelkedések miatt több nyugati országban kitört a pánik.  

Brüsszel tovább rontja a helyzetet

Brüsszelben a klímavédelmet az energiaárak emelésével szeretnék elérni - mondta a kormányfő. Vissza kell vonni ezeket a döntéseket - tette hozzá. Orbán elmondta, hogy 2035-ben kellene ott lennie az energiaáraknak, mint ahol most vagyunk. A csehek, a lengyelek és mi követeljük, hogy Brüsszel vonja vissza a korábbi lépéseket - tette hozzá. Javaslataink is vannak, hogyan lehetne kezelni a helyzetet. Brüsszel ahelyett, hogy segítene tovább rontja a helyzetet. A két múlva esedékes uniós csúcson újra napirendre kerül a rezsikérdés.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdaság elérte a járvány előtti teljesítményét, és ez a magyar embereknek köszönhető. A gazdaság teljesíténye attól függ, hogyan teljesítenek az emberek. A Gyurcsány-Bajnai korszak rossz szabályai miatt a segélyből élés volt a kedvezőbb, ezért a gazdaság visszaesett. Most

80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, és az infláció felett emelik a nyugdíjakat.

Itt vannak a legújabb béremelési lépések

1,9 millió család kapja vissza a 2021-ben befizetett adót 2022-ben. Orbán bejelentette, hogy az ápolónók bérét 21 a bölcsődei dolgozókét 20 százalékkal, a kulturális területen és a szociális szférában dolgozókét 20 százalékkal emelik majd 2022-ben. A kormányfő közölte, hogy egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetniük. Ha sikerül a minimálbért 200 ezer forintra emelni, akkor egy szép évet zárhatunk. 

10 százalékos tanári béremelés lehet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hitelből nem lehet bért emelni. Nekünk teljesítmény kell, és akkor van fedezet a különféle emelésekre - tette hozzá. A gazdaságpolitikának fontos eleme, hogy a gazdasági növekedés és a béremelések szinkronban legyenek.A pedagógusoknak igaza van, 2013-ban nagy arányú emelés volt, de időközben a többi bér emelkedett, és a bérük hátrébb sorolódtak. Jövőre egy 10 százalékos béremelés lehet, és 2023. januárjától lehet nagyobb emelés.  

Itt van az új államadóssági cél

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, de vékony jégen vagyunk, mert az államadósság magas. Sikerült többször is levinni, 1998-2002 között, és 2010-2020 között. A pandémia miatt 75-80 százalékos államadóssági sávban vagyunk - tette hozzá.Nem akarom, hogy a 100 százalék körüli sávba csússzunk bele - mondta a kormányfő, és szerinte vissza kel menni az 50 százalékos adóssági sávba.

Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak”

A brüsszeli pénzekről azt mondta, hogy hitelfelvételről van szó. Úgy volt, hogy mindegyik ország együttesen kapja meg ezt az összeget, mindez nem fair. Orbán Viktor szerint az LMBTQ-lobbi miatt nem kaptuk még meg ezt az összeget. Az unió visszaél a hatalmával, nem csoda, hogy minden országban nő az ellenállás az EU-val szemben. Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak. 

Orbán: Karikó Katalin a mi hősünk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem tudjuk, hogy miért nem kapott Nobel-díjat Karikó Katalin. Karikó Katalin ennek ellenére a mi hősünk. Sok millió ember életét megmentette, és ezért büszkék vagyunk rá - tette hozzá. Mindzeek mellett a fiatal szakmunkásaink nemzetközi versenyen nagy sikert értek el. Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasainkon, hanem a szakmunkásaikon is múlik.