Új tornaudvarral gazdagodott a nyírbátori római katolikus iskola

Átadták a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium 170 millió forintból épült új sportudvarát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

A sportnappal egybekötött eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a jelenlévő tanulókhoz szólva azt mondta, mindazt, amit a gyerekek, illetve általuk az egész társadalom megkaphat az egyházi iskolákban, azt életünk valamelyik pillanatában feladatként is megkapják.

Soltész Miklós futballozik Nyírbátorban

Ebben az értelemben szinte mindegy, hogy ki mennyire jó és szorgalmas tanuló, életük során elő fog jönni az a sok-sok tanítás, a közösségi együttlét, amely csak az iskolában szerezhető meg – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ez

a tudás egyben felhatalmazza majd a gyerekeket arra is, hogy egyfajta „követek” legyenek a kereszténységben, a békesség megteremtésében és a szeretet továbbadásában.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett, a 33 települést magában foglaló választókerületben nemrég épült ki teljesen a tizenkét intézményből álló egyházi oktatási-nevelési és szociális rendszer.

Nyírbátori sportpályaavató

„A legütőképesebb és legjobb intézményeket az egyházak működtetik” – fogalmazott Simon Miklós, megjegyezve, ennek az intézményrendszernek a kialakítására az elmúlt tizenkét évben nyolcmilliárd forintot fordítottak a felekezetek és a kormány.

Rácz Tiborné intézményvezető az MTI-nek elmondta, a 170 millió forint értékű fejlesztés keretében az 535 diákot oktató és 74 óvodást nevelő többcélú intézményben alakítottak ki egy teljesen felszerelt sportudvart és egy kültéri sportpályát. A beruházást a fenntartó Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye finanszírozta.

Az ünnepségen hálaadó szentmisét celebrált Palánki Ferenc megyéspüspök, majd megáldotta és megszentelte az elkészült fejlesztést.

(A nyitóképen Soltész Miklós államtitkár futballozik az iskola diákjaival a pályaavatón, a második képen Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke labdába rúg a 170 millió forintból épült új sportudvar átadási ünnepségén a Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium udvarán Nyírbátorban 2022. május 20-án. Háttérben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Fotó: MTI/Balázs Attila)