Újabb diákcsoportok utazhatnak a Határtalanul! program keretében külhoni társaikhoz

A Határtalanul! program sikeres, évről-évre egyre többen jelentkeznek és egyre többen nyernek – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára újságíróknak Budapesten, miután hétfőn újabb diákcsoportok utazásának támogatásáról született döntés.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára és Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkáramindketten a Kereszténydemokrata Néppárt alelnökei (Fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence úgy fogalmazott: ez a kezdeményezés a nemzeti összetartozás programja, amelynek célja, hogy minden magyarországi diák úgy végezze el iskolai tanulmányait, hogy közben egy határon túli magyar közösséget, osztályt is meglátogat.

Kifejtette: az első évben, 2013-ban 364 millió forintból, 12 ezer tanuló utazhatott, a legutóbbi tanévben már 4,2 milliárd forintból 67 ezer diák "keresztezte" a határt.

Az államtitkár értékelése szerint a Határtalanul! program sikeres, évről-évre egyre többen jelentkeznek és egyre többen nyernek, és keresik fel a határon túli nemzettestvéreket. Rámutatott: a mostani döntéssel együtt így összesen már több mint negyedmillió diák látogatta, illetve látogatja meg a határon túli társait.

Hozzátette: azokban a napokban, amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció arra próbálja meg kampányát kihegyezi, hogy a határon túli magyarok ellen uszítson, ez fontos üzenet felé is. Mint kiemelte: a normális gondolkodású magyar emberek egyre többen és többen tudják egy osztálykirándulás keretében gyermekeiket elküldeni a külhoni magyar területekre. Bíznak benne, – hangsúlyozta-, hogy ez a normalitás tovább fog erősödni, és az az abnormalitás, ami a kampányban látható, 13 nap múlva véget ér.

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a hétfői döntés alapján 849 iskola, szervezet pályázatát fogadták el, 2,2 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy több mint 25 ezer diák utazhat ebben a körben határon túlra. Érdekességként említette, hogy míg eddig Budapestről, illetve Pest megyéből jelentkeztek a legtöbben, most élre tört Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahonnan több mint 110 pályázat nyert támogatást.

Jelezte, hogy a pedagógusok kérésére külön tájékoztató kampányt indítanak, Határtalanul tájékoztatási napokat tartanak majd országszerte.

Kitért arra is, hogy a fő úti cél Erdély, Partium, amelyet a Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, majd a Dráva és Muravidék követ.

Felhívta a figyelmet, hogy a második forduló április 30-án zárul, ezért biztatják az iskolákat, hogy vegyenek részt a pályázatokban.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!