Ünnepélyes keretek között iktatják be az új köztársasági elnököt

Novák Katalin a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás óta, akinek ünnepélyes beiktatása ma a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét, ünnepi beszéde a Kossuth téren a 11 órakor kezdődő díszceremónián hangzik el. A katonai tiszteletadás után - mások mellett - fellép Rúzsa Magdolna énekes és Balázs János zongoraművész. Május 14-én 13 órakor megnyitja kapuit a Sándor-palota, ahova szintén minden érdeklődőt szeretettel várnak 18 óráig.

Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: sandorpalota.hu)

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani. Az alaptörvényben előírt feladatán túl a nemzeti egység kifejezését személyes vállalásának nevezte Novák Katalin.

 Egy korábbi rádióinterjúban Novák Katalin államfői hitvallásával kapcsolatban elmondta, hogy nehéz, de nem lehetetlen feladat lesz megjeleníteni a nemzet egységét; sok-sok olyan törésvonal van, amelyeken felül kell emelkedni. Meggyőződésének nevezte, hogy a magyar emberek többsége vágyakozik ez után a nemzeti egység után,még akkor is, ha ezzel nem minden pillanatban vannak tisztában.

Van egy olyan magától értetődő nemzeti egység, amelynek a kifejezése nekem feladatom is lesz,és ez nemcsak az alaptörvény által megkívánt feladatom, hanem személyes vállalásom - fogalmazott.

    Köztársasági elnöki tisztségével kapcsolatban közölte: arra törekszik, hogy - bár a körülményei jelentősen megváltoznak majd - a lényeg ne változzon. Ne változzon, hogy "honnan jöttem, hogy ki vagyok és milyen örökséget kaptam", valamint azok a viszonyítási pontok, amit Isten, a hit, a család, a barátok jelentenek - hangoztatta.
    Személyes élet- és családtörténetét felidézve Novák Katalin a család fontosságát is hangsúlyozva arról beszélt,

mindannyiunk családtörténetében benne van a magyar történelem és a magyar történelemben benne van mindannyiunk családtörténete".

Ez oda-vissza működik - jegyezte meg. Szólt arról is, hogy ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelyik még nem a szabadságba született bele, de élete tudatos részét már szabadságban élte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!