Úti ikont avattak II. János Pál pápa születésének századik évfordulója alkalmából Máriapócson

Úti ikon átadásával és felszentelésével emlékeztek II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulójára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Seszták Oszkár (KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita a II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulója alkalmából állított úti ikon felszentelésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson 2020. szeptember 9-én. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Számunkra az ikon képbe foglalt imádság, ami ablakot nyit a láthatatlan világra”

– fogalmazott Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke az ünnepségen. Mint mondta, a Pavel Alekszandrovics Florenszkij orosz ortodox teológustól származó definíció tökéletesen leírja azt, amit egy hívő ember érez, amikor egy megszentelt ikon előtt állva, imádkozó lélekkel kapcsolatot keres Istenével, kérve annak kegyelmét és áldását családjára, országára és nemzetére.

Latorcai JánosLatorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke (b) és Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője (k) a II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulója alkalmából állított úti ikon felszentelésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson 2020. szeptember 9-én. (Fotó: KDNP)

A kisebbik kormánypárt politikusa emlékeztetett, az ikon nem messze áll attól a helytől, ahol 1991 augusztusában leszállt a katolikus egyházfőt Máriapócsra szállító katonai helikopter. Latorcai János az évforduló alkalmából csütörtökön kezdődő emlékzarándoklatot megemlítve elmondta, kellenek ilyen megtisztulást hozó események, mert a világ tele van ellentmondással, miközben az emberiség az életnek a századokon megtartó alapját, a keresztényi értékeket „sutba vágva" egyre többször keveredik tévútra.

Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke (b) és Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetőjeLatorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke (k) és Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője (b) a II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulója alkalmából állított úti ikon felszentelésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson 2020. szeptember 9-én. (Fotó: KDNP)

„Nemcsak a teljes lelki kiüresedés ez, hanem a minden érték tagadását jelentő nihilizmushoz is vezet" – hangoztatta a politikus. Hozzátette, ha nem akarunk egy gyökerét és lelkét vesztett országban és kontinensen élni, amelyet a nála virulensebb kultúrák szellemileg és gazdaságilag uralnak, akkor

fel kell venni a harcot a hitünk, kultúránk és nemzetünk védelmében.

Az eseményen Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszédében arra kereste a választ, miszerint a kétezer éves keresztényi misszió betöltötte-e már a feladatát és rendeltetését. A keresztény embereknek nagy a felelőssége, modern korunkat látva soha nem volt ekkora kihívás a keresztény hit és misszió megvallásában és megélésében, mint most – mondta.

Máriapócsi úti ikonA II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulója alkalmából állított úti ikon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson 2020. szeptember 9-én. Az ikon Latorcai-Ujházi Aranka és Monostory Viktória alkotása, melyet Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyéspüspök áldott meg és szentelt fel. (Fotó: MTI  /Mohai Balázs)

Mint kifejtette, az elmúlt két-három évtizedben Németországban a hívek száma 30 millióról 21 millióra, a papok száma 20 ezerről 14 ezer alá csökkent, és a plébániák számában is nagy a visszaesés. Ezzel szemben Oroszországban több mint kétszeresére, 50 millióról 114 millióra nőtt a keresztény hívek száma, az ország lakosságának 82 százaléka kereszténynek tartja magát, illetve csak a moszkvai kormányzóságban környékén 3400-ról 30 ezerre nőtt a parókiák száma.

Latorcai János, Simicskó IstvánRésztvevők a II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulója alkalmából állított úti ikon felszentelésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson 2020. szeptember 9-én. (Fotó: KDNP)

Akkor van jövője a kereszténységnek, ha tüdejének minden lebenyével lélegzik – rögzítette Simicskó István, megjegyezve, ebben a folyamatban nagy szerepe volt II. János Pál pápának.

Máriapócs

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!