Vácra érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó

Magyarország akkor tud a legtöbbet adni Európának, ha magyar marad, megőrzi és erősíti magyarságát – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon abból az alkalomból, hogy a város kikötőjébe érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, Fördős Attila, Vác polgármestere (Fidesz-KDNP) 

Rétvári Bence a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat keretében érkezett múzeumhajó kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy új világrend van kialakulóban, és száz évvel az első világháború után most végre Magyarországnak nem a vesztes, hanem a győztes oldalon kell állnia. 

Hozzátette: ezért is folytat a kormány karakteres politikát, amely a függetlenségen, a szuverenitáson alapul, azon, hogy a nemzeti döntéseket Magyarországon kell meghozni.

Az államtitkár megjegyezte, az új világrendet a migráció kihívásai fogják meghatározni.

Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere arról beszélt, hogy a magyarság megmaradásának alapvető feltétele a múlt örökségének megőrzése és a hagyományok tisztelete. 

Úgy fogalmazott, hogy az 1871-ben épített Lajta monitor páncélzatában benne van az elmúlt csaknem 150 év magyar története, a belgrádi ütközetektől Sztálinváros és a paksi erőmű építésén keresztül egészen a bős-nagymarosi vízlépcső kezdeti munkálataiig. A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án már testvérhajójával, a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézen lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháború idején is. 1918-ban – 47 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban „elevátorhajóként” használták. 

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta – mint írták – a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitor hajó. 2014-től minden évben tavasztól őszig a főváros egyik legszebb pontján, a világörökség részét képező pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál horgonyoz.

A Lajta Monitor Múzeumhajó május 21. között lesz megtekinthető vidéki városokban. Mindenhol – a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében – hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között lesz megtekinthető a kikötőkben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!