„A volt gyarmattartók túlkompenzálnak, ezért fogadnak be mindenkit"

Miközben európai vezetők, liberális európai képviselők azzal ostorozzák Magyarországot, hogy nem vagyunk szolidárisak és az emberségesség minimumát is megtagadjuk a „menekültektől”, valójában nem mi akarjuk saját elképzeléseinket ráerőltetni a világ legszegényebb, vagy háború sújtotta országaira – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnöke, kereszténydemokrata EP-képviselő Strasbourgban.

Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnöke, kereszténydemokrata EP-képviselő (Fotó: Váli Miklós)

A PestiSrácok.hu-nak adott videóinterjúban a kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő rámutatott: mi nem meghívó levelet küldünk, és nem arra ösztönzünk milliókat, hogy otthonukat, gyökereiket hátrahagyva induljanak útnak az ismeretlenbe. Nem azért megyünk oda, hogy mi mondjuk meg, mi a jó nekik, hanem azért, hogy megkérdezzük, miben segíthetünk. A politikus szerint az a legnagyobb probléma az uniós politikával, hogy gazdagot állít szembe a szegénnyel, és azt sugallja, mindent jobban tud. Azt a képet mutatja, hogy ide lehet jönni, itt mindenkit befogadnak, amivel gyakorlatilag rászedik a bajba jutott embereket. Nem ez a valódi segítség, sőt ez még csak nem is emberséges – vallja a politikus, aki Afrikát és a Közel-Keletet járva személyes tapasztalatokra építi álláspontját migrációs kérdésben.

A migráció, a népvándorlás és a népességrobbanás kérdésében minden államnak olyan problémamegoldást kell választania, amiben hisz. Az Európai Unió most az egész kérdéskört összegyúrja, besöpri egy kalapba, és kiválogatja, ami neki jó belőle, miközben alapvető tényeket nem hajlandó tudomásul venni. Magyarország ezzel szemben azt a politikát képviseli – és ebben nem vagyunk egyedül – miszerint mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy ezek az emberek ne induljanak el – mondta Hölvényi György, aki Strasbourgban, az idei utolsó európai parlamenti plenáris ülés alkalmával adott exkluzív interjút a PestiSrácok.hu-nak.

A magyar európai parlamenti képviselő a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagja. Az Európai Néppártban az Emberi Méltóság Munkacsoport alelnöke, valamint a Vallási Munkacsoport társelnöke. Ez utóbbi december elején tartotta Zágrábban huszadik találkozóját keresztény, zsidó és muszlim vallási vezetők részvételével. Hölvényi György az EP fejlesztési bizottságának tagjaként szintén a közelmúltban vett részt az Afrika-csúcson, Abidjanban, ahol arra keresték a választ, mit – és elsősorban – hogyan lehetne tenni annak érdekében, hogy a szubszaharai térség lakossága helyben boldogulhasson. Hazatérve, december közepén, kezdeményezésére és szervezésében tartottak Budapesten nemzetközi konferenciát arról, mi a keresztény értelmiség feladata és felelőssége Európa jövője szempontjából. A kontinensen zajló folyamatok ugyanis egyre inkább azt mutatják, hogy az utolsó órában vagyunk, amikor még egy ésszerű és okos politikával megóvható lenne a népvándorlás által veszélyeztetett európai kultúra.

A képviselő legfrissebb tapasztalatai alapján arra kerestük a választ, milyen következménye lehet az elhibázott európai migrációs politikának, és egyáltalán: az Afrikából, Ázsiából menekülők mit remélnek, és mire lenne szükségük, hogy biztonságban érezzék magukat. Vajon a multikulturalizálódó világban élhetnek-e békében egymás mellett olyan vallások és kultúrák, melyek olyannyira eltérnek egymástól, mint a kereszténység és az iszlám. Hölvényi György szerint a megoldáskeresés lényege a partnerség kellene legyen, és az, hogy elsősorban kérdezzünk, és abban akarjunk segítséget nyújtani, amire igény van, ne pedig Európa akarja megmondani a világ másik felének, nekik mi lenne jó. Így épülhetnek kórházak, iskolák vagy utak. Ezzel szemben a rossz migrációs politikát azok az országok képviselik a legerőteljesebben, amelyek gyarmattartó országok voltak. Európának ebből a posztgyarmati traumából kellene végre felébrednie, ami miatt túlkompenzál, és mindenkit be akar fogadni – fogalmazott az EP képviselő.

Nézze meg a teljes videóinterjút!


 

A videót készítette: Füssy Angéla és Tihanyi Rita

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!