Rétvári Bence: A kortárs művészet a nemzet kultúrájának legfrissebb lenyomatát adja

A Budapest Ritmo világzenei rendezvényen a Romano Drom koncertjével kezdődött el pénteken a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely október 20-ig több mint 150 programmal várja az érdeklődőket közel 40 helyszínen.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján a budapesti Akvárium Klubban 2019. október 4-én. (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
A kortárs művészet egy nemzet kultúrájának, gondolkodásának, lelki állapotának is a legfrissebb lenyomatát adja - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a pénteki megnyitón az Akvárium Klubban.
    
Kiemelte: a kormányzat számára kiemelt prioritás, hogy a kultúrára fordított források bővüljenek. Az Európai Unióban Magyarország az egyike azoknak, ahol a legtöbbet költik a kultúrára, így erre a fesztiválra is évről évre egyre magasabb támogatás jut. „Így ki-ki a maga szája íze szerint megtalálhatja azt a művészeti ágat, előadót, aki leginkább leköti" - mondta. Budapest széles kínálatot nyújt a különböző művészeti ágak kedvelőinek, akár kortárs, akár klasszikus műfajról van szó.
     
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a régió egyik legkiemelkedőbb kortársművészeti eseménysorozatának nevezte a fesztivált. „A kortárs kultúra jelen van az életünkben és végül a kulturális örökségünknek is szerves része lesz, hiszen olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a jelen aktualitásának a szépségei vagy éppen sokszor a kihívásai" - hangsúlyozta.
    
Az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de nagy szerepet kap a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein. A programok között mindenki, a legkisebbektől a legidősebbekig, megtalálhatja a számára legszerethetőbb eseményt - mondta.    

Rétvári BenceKáel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (b) Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (k) és  Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes (j) a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján a budapesti Akvárium Klubban 2019. október 4-én. (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja azt hangsúlyozta: munkájuk során évről-évre átélik azt az örömöt, felfedezést, amit Budapest tud nyújtani, hiszen a fesztiválon megjelenő rengetek művész, alkotó, előadó egyfajta eszenciáját nyújtja a fővárosnak.
    
Kitért arra is, hogy a kortárs művészeti fesztivál olyan támogatási alapot kapott, „amelyben ki tudnak teljesedni, lehetőséget tudnak adni annak a gazdagságnak, ami Budapesten fellelhető".
    
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke úgy fogalmazott, az elkövetkező 17 „varázslatos nap" során a kortárs művészet megmutatja azt, hogy ez a kor mitől izgalmas.
    
A CAFe Budapest nyitókoncertjén idén a Romano Drom zenekart hallhatja a közönség péntek este. A 20. születésnapját ünneplő zenekar egy különleges előadás keretében tekint vissza eddigi pályájára az Akvárium Klubban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!