Amikor a sikerből lesz a kudarc

Leállította a minisztérium a képzetlen munkanélküliek felzárkóztatására irányuló „Lépj egyet előre programot” – írja Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselője. Hozzáteszi, mindez akár jó hír is lehetne, hiszen a források gyors elapadása a program iránti nagy érdeklődésnek köszönhető. A kereszténydemokrata politikus szerint azonban a kihagyás nem tesz jót a felzárkóztatást célzó kezdeményezésnek, ám ennél is nagyobb hibának tartja, hogy hiányoznak a képzés hatékonyságát mérő elhelyezkedési mutatók.

Akár a jó hír rovatba is mehetne a „Lépj előre” program. Az történt, hogy a program pénzügyi forrásai ugyanis – a vártnál nagyobb érdeklődés miatt - kimerültek.

A tanfolyamok keretében minden munkanélküli kezdő végzettségéhez képest „egy szinttel feljebb” képezhette magát. A részvevők személyenként 150 óra képzési idő után 69 ezer forintot, lényegében minimálbért kaptak. Ez egyfajta szociális segélyként kezdett el működni. Ha a résztvevők száma a siker mértéke, akkor nagy a siker. A valós eredmény a résztvevők elhelyezkedése lenne, de az erről szóló felmérések hiányosak, a foglalkoztatási hivatallal illetve a munkaadókkal való együttműködés nem valósult meg.

A programot jövőre újrakezdik, ám hasznosabb lenne a kihagyás nélküli folytatás, hiszen félő: sok jelenlegi résztvevő már nem fog visszatérni a felnőttképzésbe.

A folytatáshoz azonban elengedhetetlennek tartjuk, hogy a képzőhelyek hiteles kimutatással rendelkezzenek arról, hányan helyezkedtek el tanítványaik közül. Hasznos volna az is, ha további képzési megbízást csak ezen mutató ismeretében és csak sikeres képzőhelyek kapjanak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!