Vejkey Imre

Vejkey Imre
 
Életrajz

Dr. Vejkey Imre

 

1989-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett doktori diplomát. Azt követőn ügyvédjelölt, 1991-ben ügyvédi szakvizsgáinak letételét követően belépett a Budapesti Ügyvédi Kamarába, évekig ügyvédként dolgozott. 1994-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdasági szakokleveles jogász képesítést szerzett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetében 2007-2011 között doktori kredites kánonjogász képzésben vett részt, abszolutóriummal rendelkezik.

2003-ban belépett az újjászervezett Kereszténydemokrata Néppártba. A párt Országos Választmányának 2006. őszétől tagja. Politikai szakértői tevékenysége keretében 2006. évtől a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Jogi Szakbizottságnak az elnöke, és 2006-2010 években a Szakértői Tanács titkára.

Alkotmányjogászi tapasztalatai alapján 2007. évben az Országos Választási Bizottság KDNP által delegált tagja lett, megbízatását 2010. februárig, az OVB mandátumának törvényi megszűnéséig látta el.

2006 és 2010 között a KDNP frakciószakértőjeként, tanulmányok, tervezetek készítésével részt vett a parlamenti jogalkotó munkában. 2007-től a Fidesz–KDNP frakció jogi- és választásbiztonsági irányító testület tagja, és munkabizottsági vezetője. 2006 és 2010 között a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat (Hegyvidék) Képviselő-testülete közellátási- és közbiztonsági bizottságának tagja.

2011-től – az európai kereszténydemokrata és a keresztényszociális eszme megismertetése érdekében 2006-ban alapított Barankovics Alapítvány Felügyelő Bizottságának tagja.

2012. évben a KDNP Országos Választmánya titkárának választották, a 2014. évi tisztújítások alkalmával pedig a KDNP Országos Választmánya további 5 évre megerősítette ezen tisztségében.

2013. évben a KDNP Szakértői Tanács elnökének választották, a 2014. évi tisztújítások alkalmával pedig a KDNP Országos Elnöksége, a Szakértői Tanács javaslatára további 5 évre megerősítette ezen tisztségében.

2017. évben a KDNP Országos Választmánya pártügyésznek választották, a 2020. évi tisztújítások alkalmával pedig a KDNP Országos Választmánya, további 5 évre megerősítette ezen tisztségében.

 

I. Parlamenti ciklusa (2010-2014)

2010. április 25-én közös jelöltként, a Fidesz–KDNP pártszövetség Tolna megyei listájáról jutott mandátumhoz. 2010. május 14-én a kereszténydemokrata parlamenti frakciójában foglalt helyet.

A 2010. május 21-ei plenáris ülésen az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről lefolytatott parlamenti vitában rögtön vezérszónoki felszólalással mutatkozott be, XVI. Benedek pápa beszédét idézve azt állította, hogy a hit által vezérelt emberek igenis képesek az igazság megismerésére. Aktív törvényhozóként a négy éves időszak végéig száztizennégy alkalommal kapott szót, huszonegy alkalommal vezérszónoklatot, háromszor pedig expozét mondott.

Az első parlamenti ciklusában (2013. április 29-től) is már, a KDNP parlamenti képviselőcsoportja frakcióvezető-helyetteseként tevékenykedett.

Az alakulástól 2013. május 13-ig volt tagja az európai ügyek bizottságának, majd az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi testületbe ült át, ahol a ciklus végéig dolgozott. Utóbbi testület ellenőrző albizottságának 2013. október 7-től 2014. május 5-ig volt tagja. Ugyancsak első mandátuma kezedétől – ez esetben négy éven át – volt részese a külügyi bizottságban folyó munkának. A testületen belül működő, 2010. június 29-én alakult, az elmúlt nyolc év esetleges kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságban szintén a ciklus végéig dolgozott. Az új Alaptörvény megalkotásában is részt vett, mivel a 2010. július 5-ei megalakulásától, egészen a 2011. március 7-ei előkészítő munkát lezáró utolsó testületi üléséig megtalálható volt az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság soraiban. 2013. június 17. és szeptember 19. között az országgyűlés jegyzője volt. Már az első ciklusban is magyar képviselője volt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Strasbourgban, továbbá az ET jogi- és emberi jogi bizottságnak (Párizs) a tagja. Az ET tevékenységek elvégzésére a második parlamenti ciklusban is mandátumot kapott.

 

II. Parlamenti ciklusa (2014-2018)

A 2014. április 6-án sorra került, ismételten nemzeti-keresztény győzelmet hozó országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listájáról jutott második ciklusos képviselői megbízatásához. Az Országgyűlés 2014. május 6-ai alakulástól a Mentelmi bizottság kormánypárti elnökeként, továbbá ismét frakcióvezető-helyettesként, valamint a törvényalkotási bizottság tagjaként politizált. 2017. szeptember 19-től az Igazságügyi bizottság elnökének választották.

A 2014-2018. évi parlamenti ciklusban 318 felszólalása volt, tovább 52 önálló indítványa.

Az Európa Tanács PKGY és a testület jogi bizottságának is tagja, emellett a KLMKF plenáris ülésén és a regionális és önkormányzati munkacsoportban is politizál. 2015. szeptember 2-tól az IPU öt csoportjában is dolgozik, köztük három nagy (amerikai, kínai, német) és két sikeres és szerencsés (svájci, osztrák) ország törvényhozásaival kapcsolatot építő csoportban.

 

III. Parlamenti ciklusa (2018-2022)

Az országgyűlési képviselők 2018. április 8-i választásán, a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listájáról jutott harmadik ciklusos képviselői mandátumához.

Az Országgyűlés 2018. május 8-ai alakulástól az Igazságügyi bizottság kormánypárti elnökeként, továbbá ismét frakcióvezető-helyettesként, valamint a törvényalkotási bizottság tagjaként politizált. 2019. május 28-tól az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság alelnökének választották. 2021. október 19-től a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság tagjának választották.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében harmadik parlamenti ciklusban is mandátumot kapott. Az IPU magyar-amerikai baráti csoportjának alelnöke, továbbá az IPU magyar-német és magyar–lichtensteini baráti csoportjainak is az alelnöke.

A 2018-2022. évi parlamenti ciklusban 229 felszólalása volt, tovább 24 önálló indítványa.

 

IV. Parlamenti ciklusa (2022-)

Az országgyűlési képviselők 2022. április 3-i választásán, a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listájáról jutott negyedik ciklusos képviselői mandátumához. Újra megválasztották az Igazságügyi bizottság kormánypárti elnökének, a KDNP frakcióvezető-helyetteskének, valamint a törvényalkotási bizottság tagjának.

 

Magyar Parlamenti Imacsoport

Dr. Vejkey Imre kilenc éve megalapította a Magyar Parlamenti Imacsoportot, melynek alapítása óta vezetője. A Magyar Országgyűlés 2022. évi őszi ciklusában már a 117. Parlamenti Imacsoporti összejövetelt hívta össze és vezette le!

2022. évben megalapította a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítványt.

a KDNP pártügyésze

frakcióvezető-helyettes
országos lista

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!