Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Bizottsági vélemény: az abortusz szigorítása nem aktuális kérdés

A parlament egészségügyi bizottsága elutasította a Jobbik javaslatát az abortuszszabályok szigorításáról. Az ellenzéki párt azt szeretné, ha az anya nem hivatkozhatna kilátástalan élethelyzetére a terhességmegszakítás indoklásakor. A kereszténydemokraták tartózkodtak a szavazásnál. Nagy Kálmán KDNP-s képviselő azt mondta, általánosságban egyetértenek a jobbikos állásponttal, de a javaslatot ebben a formájában nem tudják támogatni, mint fogalmazott: komplexebb szabályra lenne szükség

A Jobbik javaslata csak abban az esetben engedélyezné az abortuszt, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, ha az orvosi vizsgálat azt valószínűsíti, hogy a magzat súlyosan fogyatékos, vagy egyéb károsodása van, illetve, ha a terhesség bűncselekmény következménye. Vagyis az anya nem hivatkozhatna arra, hogy kilátástalan élethelyzetbe került. Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő, a javaslat egyik beterjesztője azt mondta, az elmúlt 55 évben több mint hatmillió abortuszt végeztek, szerinte ennek véget kell vetni.

A kereszténydemokraták nem utasították el a javaslatot, de tartózkodtak a szavazásnál. Nagy Kálmán KDNP-s képviselő azt mondta, általánosságban egyetértenek a jobbikos állásponttal, de a javaslatot ebben a formájában nem tudják támogatni, mint fogalmazott: komplexebb szabályra lenne szükség. Nagy Kálmán szerint részekre bontva, külön törvény formájában kellene foglalkozni a kérdéssel, az alkotmányozási időszak befejezése után.

A fideszes Horváth Zsolt úgy vélte, a teljes tiltás orvosi szempontból nagy veszélyekkel jár, szerinte inkább a megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni. A szocialista Garai István szerint a szigorítás nem időszerű, az LMP-s Szilágyi László pedig úgy vélekedett, hogy ez egy túlságosan leegyszerűsített javaslat. A bizottság végül 2 igen, 9 nem és 7 tartózkodással nem vette tárgysorozatba a javaslatot.
Hegedűs Lorántné közölte: újra és újra be fogják nyújtani a javaslatot, „addig nem nyugszanak, amíg nem lesz szigorúbb a szabályozás”.

Egy friss felmérés szerint az emberek többsége elfogadhatónak tartja a jelenlegi jogszabályt az abortuszról.

Forrás: MTI