Bizottsági vélemény: az abortusz szigorítása nem aktuális kérdés

A parlament egészségügyi bizottsága elutasította a Jobbik javaslatát az abortuszszabályok szigorításáról. Az ellenzéki párt azt szeretné, ha az anya nem hivatkozhatna kilátástalan élethelyzetére a terhességmegszakítás indoklásakor. A kereszténydemokraták tartózkodtak a szavazásnál. Nagy Kálmán KDNP-s képviselő azt mondta, általánosságban egyetértenek a jobbikos állásponttal, de a javaslatot ebben a formájában nem tudják támogatni, mint fogalmazott: komplexebb szabályra lenne szükség

A Jobbik javaslata csak abban az esetben engedélyezné az abortuszt, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, ha az orvosi vizsgálat azt valószínűsíti, hogy a magzat súlyosan fogyatékos, vagy egyéb károsodása van, illetve, ha a terhesség bűncselekmény következménye. Vagyis az anya nem hivatkozhatna arra, hogy kilátástalan élethelyzetbe került. Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő, a javaslat egyik beterjesztője azt mondta, az elmúlt 55 évben több mint hatmillió abortuszt végeztek, szerinte ennek véget kell vetni.

A kereszténydemokraták nem utasították el a javaslatot, de tartózkodtak a szavazásnál. Nagy Kálmán KDNP-s képviselő azt mondta, általánosságban egyetértenek a jobbikos állásponttal, de a javaslatot ebben a formájában nem tudják támogatni, mint fogalmazott: komplexebb szabályra lenne szükség. Nagy Kálmán szerint részekre bontva, külön törvény formájában kellene foglalkozni a kérdéssel, az alkotmányozási időszak befejezése után.

A fideszes Horváth Zsolt úgy vélte, a teljes tiltás orvosi szempontból nagy veszélyekkel jár, szerinte inkább a megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni. A szocialista Garai István szerint a szigorítás nem időszerű, az LMP-s Szilágyi László pedig úgy vélekedett, hogy ez egy túlságosan leegyszerűsített javaslat. A bizottság végül 2 igen, 9 nem és 7 tartózkodással nem vette tárgysorozatba a javaslatot.
Hegedűs Lorántné közölte: újra és újra be fogják nyújtani a javaslatot, „addig nem nyugszanak, amíg nem lesz szigorúbb a szabályozás”.

Egy friss felmérés szerint az emberek többsége elfogadhatónak tartja a jelenlegi jogszabályt az abortuszról.

Forrás: MTI

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!