A családi otthonteremtési program eredményeiről

A címben jelzett témában intézett kérdést Szászfalvi László (KDNP) országgyűlési képviselő a parlamentben az illetékes államtitkárhoz.

 

kdnp.hu - Bartha-Szabó József

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (országgyűlési képviselő, KDNP): - Államtitkár Úr! 2015 nyarán, amikor a Fidesz-KDNP-kormány bevezette a családi otthonteremtési kedvezményt a kormány új szemléletű családtámogatási rendszerének részeként, szinte azonnal látszott, hogy kiemelkedően nagy érdeklődést fog kiváltani. Régóta vártak a fiatal családok erre a lehetőségre, az intézkedést sokan megismerték, s rengetegen éltek is már a támogatási lehetőséggel. A CSOK a saját otthon felépítése vagy megvásárlása támogatásával elősegíti a fiatal családok életkezdését, ösztönzi a gyermekvállalást, a családalapítást, ezáltal hosszú távon Magyarország megerősödését, demográfiai helyzetének javítását.

- Tavaly már lakáspiaci fordulat is történt, köszönhetően a CSOK sikerének is, hiszen 10 ezer új lakás épült, ami 31 százalékos bővülés az előző évihez képest. Az építőiparban keresletet generál, ezáltal munkahelyeket teremt, összességében pedig javítja a hazai lakhatási állapotokat is. Ezt segíti a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek emelkedése, az alacsony kamatkörnyezet és az új lakások áfájának csökkentése is. Örömmel értesülhettünk a híradásokból, hogy a CSOK-igénylések összértéke ezekben a hetekben haladja meg a 100 milliárd forintos határt, és a családok közel egyharmada vállalt előre gyermeket.

- Államtitkár Úr! Reméljük, idén is folytatódhat a CSOK sikere, szemben az ellenzék véleményével, akik rendszeresen támadják az otthonteremtési intézkedéseket, sőt a baloldali kormányzás alatt sok mindent megtettek azért, hogy az első polgári kormány lakástámogatási programját lerombolják. Ezért is kérdezem:

- Az összesített adatokból milyen tendenciákra következtethetünk?

- A CSOK az elmúlt másfél év alatt  milyen társadalmi folyamatokat erősített meg vagy indított el?

***

RÉTVÁRI BENCE (az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Minden kormányzat a maga értékvilága alapján eldöntheti, hogy a családokra miként tekint, segélyezési kérdésként, mint arra volt példa Magyarország történetében, vagy pedig adócsökkentésekkel igyekszik azt az anyagi hátrányt kompenzálni, ami a gyermekek neveléséből adódik. És szintén fontos értékrendbeli döntés egy kormányzattól, hogy lakbértámogatást kíván a családoknak adni, vagy pedig saját tulajdonhoz, saját lakáshoz, saját, új építésű házhoz kívánja őket hozzásegíteni.

- A Fidesz-KDNP-kormány a második megoldást választotta. Adócsökkentéssel segíti a családokat, és mindenkit saját otthonhoz juttat, nem pedig bérlővé tesz a saját otthonában. Azt szeretnénk, ha nemcsak fedél legyen a családok feje fölött, hanem valódi otthonuk legyen. Emlékszünk, hogy még a fedél is veszélybe került 2010 környékén, amikor tombolt a devizahitelezés és annak a negatív következményei, sok százezer család nézett szembe a kilakoltatás lehetőségével. Mi a CSOK-kal, a családok otthonteremtési kedvezményével igyekeztünk segíteni a lakásépítést, bővíteni a gazdaságot, munkahelyeket teremteni, és ezzel ösztönözni a gyermekvállalást azoknál, akik gyermeket szeretnének.

- Az idei évben, 2017-ben 211 milliárd forint áll rendelkezésre az otthonteremtési program keretében a családok támogatására. Ez egy gigantikus összeg, 211 milliárd forint óriási pénz! Eddig, 2017 elejéig közel 40 ezer család vette már igénybe a CSOK-ot, 95 milliárd forint összegben tudtunk támogatásokat adni. Átlagosan 2,5 millió forintot kapott egy család. Új lakás vásárlásához 10 ezer családot segítettünk hozzá 57 milliárd forint értékben. Használt lakás vásárlásához 28 ezer családot segítettünk hozzá 36 milliárd forint értékben. A meglevő lakás bővítéséhez ezer családnak nyújtottunk támogatást 2 milliárd forint értékben. Áfa-visszatérítés keretében 23 milliárd forintot  hagytunk a családok zsebében, míg kamattámogatott kölcsönnel 36 milliárd forinttal segítettünk.

***

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ: - A kormány 2010-ben azt a célt tűzte maga elé, hogy Magyarországot családbarát országgá alakítsuk. A teljesség igénye nélkül említek néhány fontos intézkedést: a családi adórendszer kiépítése; a gyes, gyed rendszerének kiszélesítése és megerősítése; a SZÉP-kártya bevezetése és az Erzsébet-program beindítása; a gyermekek utáni adókedvezmény bevezetése és évről évre való növelése; az ingyenes tankönyvellátás, illetve az ingyenes gyermekétkeztetés radikális kiszélesítése; a „Nők 40” program, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése, együttesen szolgálták és szolgálják a magyar családoknak a megerősödését és jövendőjét. Ezért kérjük a kormányzat további erőfeszítéseit a magyar családok további segítése és támogatása ügyében! 

 ***

RÉTVÁRI BENCE: - Képviselő Úr! A családi típusú adórendszerre Európában több példa is akad, de ilyen széles körű és bőkezű otthonteremtési programra bizony kevés a példa. 2015 óta 154 milliárd forintban részesültek a magyar családok ahhoz, hogy otthont, itt Magyarországon, kényelmes és a gyermekvállaláshoz is elegendő gyermekszobával rendelkező otthont tudjanak alapítani. 69 százalékban olyan családok igényelték a támogatást, akiknek már megszületett a gyermeke,  31 százalékban viszont a jövőben megszületendő gyermek után igényelték. Ez azt jelenti, hogy mintegy 8 ezer család 11 ezer gyermek világrahozatalát vállalta a tavalyi évben, köszönhetően a CSOK ösztönző hatásának is. És az is figyelemre méltó, hogy nemcsak az építkezésekben, hanem az építési engedélyekben is óriási robbanás figyelhető meg, hiszen két és félszeresére nőtt a bejelentések és az építésiengedély-kérelmek száma.