Színházzá lett az Országgyűlés

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke felszólalásában arról beszélt, hogy az Országgyűlés egy olyan színház, amelyben hetente van premier, és a főszerepet mindig a társulat direktora játssza. Harrach Péter szerint a miniszterelnök nemcsak kiváló színész, de jó hatalom-technikus is, mindenre rárepül, amire érdemes. Céljai rövid távú, egyéni politikai célok: kezdetben a hatalom megszerzése, később megtartása, most a túlélés biztosítása.

„A közszereplők többségének házastársa politikai özvegy. Ebbe az állapotba általában belenyugszanak, ám főleg a színházi évad végén felteszik a kérdést: idén sem mentünk színházba, miért van ez?  Egy országgyűlési képviselő erre nemigen tud mást mondani, mintsem, hogy elege van a színházból, mert abban a műintézményben ahol dolgozik, hetente van premier, és a főszerepet mindig a társulat direktora játssza. Most egy külhoni produkció magyar változatának főszerepét, a válságmenedzser szerepet osztotta magára” . – kezdte szolid iróniával napirend előtti felszólalását Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke.

Komolyra fordítva a szót a politikus megjegyezte, hogy bár a kormányfő kiváló színész,
kár, hogy néha a világot jelentő deszkákat összetéveszti a valósággal.

Harrach Péter szerint a miniszterelnök nemcsak jó színész, hanem jó hatalom-technikus is, mindenre rárepül, amire érdemes. Céljai rövid távú, egyéni politikai célok: kezdetben a hatalom megszerzése, később megtartása, most a túlélés biztosítása. A Nemzeti csúcsra utalva a politikus arról beszélt, hogy mivel a mostani a célhoz a kormányfő nem túl adekvát eszközt választott – hiszen a Nemzeti csúcs néven ismerté vált összejövetelnek a hosszú távú tervezés feladatát kellett volna felvállalnia – ezért a kissé teátrálissá sikeredett találkozó csupán a miniszterelnöknek a válságmenedzser szerepének eljátszását biztosította.

A kereszténydemokrata politikus megítélése szerint a hosszú távú tervezés kidolgoztatása, az egyeztetések lefolytatása egy nagyon fontos feladat lett volna, s lenne továbbra is. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy a politikai egyeztetés színtere a parlament, a társadalmi egyeztetésé pedig a már kialakult parlamenten kívüli fórumok.

Megjegyezte, hogy amikor ott lett volna ideje mind a politikai, mind a társadalmi egyeztetés elmaradt, a sikertelen reformötletelés közepette csak látszategyeztetések folytak.

A válság valóban súlyos észre kell vennünk, hogy az állami felelősségvállalás igénye hitelteleníti a neoliberális államképet – jelentette ki Harrach Péter.
 
A KDNP alelnöke felhívta a figyelmet a válság kezelésében a kormány és az ellenzék közötti alapvető ellentétre, az ellenzék a jelen helyzetből kivezető utat a növekedési programban, míg a kormány megszorító csomagban látja.  

Harrach Péter a kormány új megszorító csomagot tartalmazó költségvetésének számairól szólva elmondta, 60 milliárd forinttal csökken a családok támogatása, 65 milliárd forinttal a nyugdíjasoké.

A politikus azt is a kormány fejére olvasta, hogy a családok támogatásából az évek során elvette a kormány a gyermekek után járó adókedvezményt, nyilvánvalóvá téve, hogy a dolgozó családok helyett a nem dolgozókat támogatja, s hogy a nyugdíjak tavaly olyan reálérték vesztést szenvedtek el, aminek következtében egy-egy nyugdíjast harmincezer forintos veszteség ért.

Harrach Péter feltette a kérdést:„hogyan készültünk fel a válság fogadására?  Egy százalékos gazdasági növekedéssel? Vagy kilencezer milliárdos hitelfelvétellel? Meddig finanszírozható az államadósság a drága hitelekből? ”

„A válság oka a pénzvilág profitéhsége, az árát viszont úgy tűnik, Magyarországon a kisemberekkel próbálja a kormány megfizettetni. Ne tegyék ezt!” – kérte a kormányt a képviselő.

kdnp.hu

+

Veres János pénzügyminiszter válaszában közölte: a gazdaság önmozgása nem befolyásolható politikusok egyéni szándéka által. Hozzátette: nem azon fog múlni, hogy mekkora számokat írnak be az egyes dokumentumokba, hanem azon, a gazdasági szereplők képesek lesznek-e a következő időszak rájuk háruló következményeit valamilyen módon tompítani, kompenzálni, fejlesztéseiket megvalósítani.
   
A pénzügyminiszter azt mondta, nincs olyan kormánya a világnak, az uniónak, amely a válság leküzdésének árát bármely célcsoportra le tudná korlátozni. Hangsúlyozta, hogy az amerikai társadalom is meg fogja fizetni a 700 milliárd dolláros segélycsomag árát, akárcsak az európai társadalmak a kialakult helyzet stabilizálását, és ez alól - fejtette ki Veres János - nem tud kimaradni egyetlen társadalmi csoport sem.

Forrás: MTI