„A kvóta jogszerűtlen és ösztönözné a tömeges illegális bevándorlást"

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője szerint az ellenzék egyértelműen a kötelező betelepítési kvóta mellett áll, ha Magyarország megvédéséről van szó, rájuk nem lehet számítani. A kereszténydemokrata politikus az M1 aktuális csatornán vasárnap hangsúlyozta: a kvóta nemcsak jogszerűtlen, ösztönözné is a tömeges illegális bevándorlást.


Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője

Hollik István a műsorban úgy fogalmazott: világossá vált az Európai Bíróság kvótaperben hozott, „felháborító ítélete" után is, hogy a magyar emberek mire számíthatnak az ellenzéktől és mire a Fidesz-KDNP-től. Hollik István úgy folytatta: a kormány elfogadja a döntést, „hiszen jogállam vagyunk", de a migránsok betelepítését nem hajlandó végrehajtani, az ellenzék viszont a kvóta mellett áll.

Ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke „még ha csak a kamerák kedvéért is", de migránsokat fogadott be lakásába, és az Európai Parlamentben a magyar baloldali ellenzéki képviselők – köztük a szocialisták – megszavazták a kvótákról szóló állásfoglalásokat. Ehhez hozzá kell venni a Jobbikot is – folytatta –, hiszen a párt elnöke egy tévéműsorban azt mondta, hogy ha csak néhány ezer menekült befogadásáról van szó, az lehet tárgyalási alap.

Megismételte a kormány álláspontját arról, hogy azt gondolják, a kvóta nem is működőképes, amit mutat, hogy a 120 ezer ember nagyjából 25-30 százalékát sikerült áttelepíteni, de nincsenek információk arról, hogy abban az országban maradtak-e, ahova a döntés alapján menniük kellett. Hangsúlyozta: a kvóta nemcsak jogszerűtlen, ösztönözné is a tömeges illegális bevándorlást.

Feltette a kérdést: ha Európán kívül alapítanak biztonságos menekülttáborokat, úgynevezett hotspotokat, mi szükség van kvótára, miért nem döntheti el egy adott ország, hogy akar-e migránsokat befogadni egy adott hotspotból.

Kitért arra is: megvizsgálják a jövő heti Fidesz-KDNP-frakcióülésen, milyen lehetőségek vannak arra, hogy a kvótától „megmentsék Magyarországot".