Megkezdődött a tatai felsőoktatás első tanéve [+galéria]

Szeptember 8-án újra kinyíltak a Piarista Rendház kapui, az épületben megkezdte működését a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ. A képzési központ létrejöttével Tata bekapcsolódott a magyar felsőoktatás rendszerébe. A tanév megnyitóján Michl József, Tata kereszténydemokrata polgármestere elmondta: az új felsőoktatási törvény adta lehetőséget ragadta meg a helyi városvezetés hazánkban az elsők között.
 


Michl József, Tata kereszténydemokrata polgármestere mond köszöntőt az első tatai felsőoktatási tanév ünnepélyes megnyitóján, 2017. szeptember 8-án. (KDNP Fotó: Váli Miklós)


Az első tatai felsőoktatási tanév ünnepélyes megnyitóján Michl József kereszténydemokrata polgármestere elmondta: - az új felsőoktatási törvény adta meg azt a lehetőséget, hogy közösségi képzési központokat hozhassanak létre az önkormányzatok, ez a lehetőség Tata számára is nyitott volt, s ezt ragadta meg a helyi városvezetés hazánkban az elsők között. A működéshez az Önkormányzat adja a hardvert: az épületet, az infrastruktúrát, s az egyetemek a szoftvert: a különböző képzéseket. Városunk a környékbeli igények ismeretében kezdeményezheti, hogy milyen típusú képzések érkezzenek ide, ennek nyomán indulhat most el a csecsemő és kisgyermeknevelő képzés is, az első tanévben 20 hallgatóval. A rendház további funkcióival kapcsolatban a polgármester tájékoztatott arról, hogy az épület a jövőben egy olyan közösségi térnek ad majd otthont, amely egy tudásközpontként helyet biztosít a Magyary Zoltán Népfőiskolának, és különböző egyéb képzéseknek, tanfolyamoknak is. A cél az, hogy a képzési központ önfenntartóvá váljon, és ehhez továbbra is várja az Önkormányzat a partnereket, ötleteket, és mindazokat, akik helyet keresnek oktatási, képzési programjaiknak.

Michl József külön köszönetet mondott a Tatai Városgazda Nonprofit Kft.-nek és Acsainé Dávid Ágnesnek, az intézmény vezetőjének, a központ megvalósulásában végzett munkájukért, valamint a képviselő testület tagjainak a támogatásukért.


Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora az ünnepélyes évnyitón elmondta: - a csecsemő és kisgyermeknevelő alapképzésben a legújabb tudományos eredményeket adják át növendékeiknek az egyetem tanárai, és ennek megfelelően a Tatán tanuló hallgatók olyan képességekre tesznek majd szert, melyek a munkájukat hatékonyabbá teszik a jövőben. A rektor hozzátette:- külön öröm számára, hogy városunkban levelező képzésben történik az oktatás, mert olyan hallgatókkal dolgozhatnak együtt, akik már ebben a hivatásban élik mindennapjaikat és pontosan tudják, hogy miért tanulnak. A levelező képzésben résztvevők elkötelezettsége, hivatástudata és tanulmányi előmenetele a tapasztalatok szerint sokkal hatékonyabb, mint a nappali képzésben tanulóké, így biztos vagyok abban, hogy együttműködésünk Tatával igazi sikertörténet lesz - nyilatkozta Prof. Dr. Faragó Sándor.


Michl József, Tata kereszténydemokrata polgármestere és Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője. (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Az eddig létrejött együttműködési megállapodások keretében a Soproni Egyetem mellett az Edutus Főiskola, a Pécsi Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE és az Egri Egyetem képzései is elindulhatnak Tatán a következő években. Bencsik János országgyűlési képviselő az új képzési központ Tatai-medencére gyakorolt hatásával kapcsolatban elmondta: - minden befektető, aki tőkét és munkát szeretne hozni a térségbe azt nézi elsődlegesen, hogy a fizikális körülmények mellett megvan-e az a szellemi potenciál, amely képes valamilyen gazdasági tevékenységet működtetni, új értéket teremteni. Ennek hátterében mindig az oktatás áll, ezért nagyon fontos az, hogy a Tatai-medence városaiban helyet kapjon a felsőoktatás. Külön öröm, hogy Tatabánya gazdasági és műszaki felsőfokú képzései mellé egy olyan intézmény zárkózik fel Tatán, amely a humán-szellemi kapacitás fejlesztésére figyel – tette hozzá Bencsik János.


Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora és Michl József, Tata kereszténydemokrata polgármestere aláírták a Tata Város Önkormányzata és a Soproni Egyetem között létrejött együttműködési megállapodást. (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Az ünnepélyes évnyitón a helyszínen aláírták a Tata Város Önkormányzata és a Soproni Egyetem között létrejött együttműködési megállapodást, és sor került az első évfolyamos hallgatók eskütételére is. Az ünnepségen közreműködött a Tatai Fürdő Utcai Néphagyományőrző Óvoda Tulipán csoportja.


Tekintse meg a tanévnyitón készült fotógalériánkat!

Megkezdődött a tatai felsőoktatás első tanéve