Biztosított hazánk földgázellátása

A lakossági fogyasztás kétszerese található meg jelenleg a tárolókban, így az ellátás biztosított. Magyarországnál nagyobb tárolókapacitással csak sokkal népesebb országok – például Németország és Franciaország – rendelkeznek – tájékoztatta kereszténydemokrata képviselőtársát és a közvéleményt országgyűlési kérdésre válaszolva Seszták Miklós (KDNP) nemzeti fejlesztési miniszter.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP) országgyűlési képviselő: - Miniszter Úr! Mintegy 650 ezer távhővel ellátott lakásban idén október 15-én ismét elindult a hivatalos távfűtési szezon. A magyarországi földgáztárolók fontos szerepet látnak el a hazai ellátási rendszerben, a kereslet és kínálat közötti szezonális egyenetlenség kiigazításában.

- Miniszter Úr!  A biztonságos hazai ellátás záloga, hogy az időszakosan megugró fogyasztási szükségletek ellátásának a garantálására megfelelő időben és a szükséges mennyiséggel készüljenek fel az egyetemes szolgáltatók. A sajtóból megtudhattuk: a téli fűtési időszak kezdetén a tárolókban 3 milliárd köbméter van Tisztelettel kérdezem:

- Mire lesz elég ez a mennyiség?

- Biztonságosan megoldható-e a lakosság ellátása?

- Mire számíthatnak a magyar családok?

***

SESZTÁK MIKLÓS (KDNP, nemzeti fejlesztési miniszter): - Tisztelt Országgyűlés! Magyarország földgázellátásának biztonsága három forrásra támaszkodik: a tárolókapacitásokra, az importforrásokra és a hazai kitermelésre. Az ország föld alatti földgáztároló-kapacitása a kedvező geológiai adottságoknak és az évről évre csökkenő földgázfogyasztásnak köszönhetően jóval meghaladja igényeink mértékét. Tárolóinkban jelenleg közel 3,2 milliárd köbméter földgáz van, ami megközelítőleg 50 százalékos töltöttségi szintnek felel meg. Ebből a mennyiségből a biztonsági földgázkészlet több mint 900 millió köbméter. Jelenleg 120 millió köbméterrel nagyobb mennyiség található a tárolóban, mint egy évvel ezelőtt. A magyarországinál nagyobb tárolókapacitással csak sokkal népesebb és nagyobb fogyasztással rendelkező országokrendelkeznek, ilyen Németország vagy Franciaország. A  töltöttségi szint mértékénél a meghatározó szempont az, hogy a betárolt földgáz hogyan aránylik a fűtési szezon fogyasztásához. Ma a leghidegebb téli napon hétszer több földgázt használunk fel, mint egy átlagos nyári napon. Az erős ingadozásból és a gázfogyasztásnak a hőmérséklet-változástól való függése miatt a biztonságos téli ellátás érdekében nyáron helyezzük el a gázt a tárolókban.

- Képviselő Úr! Az idei fűtési időszak kezdetén rendelkezésre álló földgázmennyiség bőven fedezné az előző teljes téli hazai fogyasztás felhasználását is. Az előző fűtési szezonban felhasznált gázmennyiség közel 3,5 milliárd köbméter volt, ebből több mint 1,6 milliárd köbmétert tett ki a lakossági fogyasztás. Ennek a lakossági fogyasztásnak a kétszerese található meg jelenleg a tárolókban, így az ellátás biztosított. 

***

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ: - Miniszter Úr!  Magyarország nem rendelkezik a hazai fogyasztást kielégítő földgáztermelési kapacitásokkal, ezért a biztonságos ellátásunk szempontjából elengedhetetlenül fontos a behozatal, a megfelelő szállításiútvonalak biztosítása. A jelenlegi kereskedelmi szerződések ugyan garanciát jelentenek a Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanságára, azonban a szomszédunkban, Ukrajnában fennálló bizonytalan helyzetre tekintettel nyilván fel kell készülnünk arra a lehetőségre is, hogy ebből az irányból nem fog érkezni gáz hozzánk, ahogyan erre az elmúlt években is volt már példa.

Mindezekre tekintettel köszönöm megnyugtató válaszát.