A Fertő-vidék ökoturisztikai fejlesztéseinek lehetőségeiről

A térségben élők meggyőződése, hogy a természeti érték valódi értékként akkor működik, ha megmutathatóvá és elérhetővé válik. Így szolgálja a természetvédelem és a környezetvédelem a nevelés ügyét és a helyi gazdaságélénkítést is, amiben a térségbeli önkormányzatok is lehetőséget látnak és partnerek is.

A nemzeti fejlesztési minisztert szólította meg közelmúltbeli interpellációja során a térség kereszténydemokrata képviselője.

Bartha Szabó József - kdnp.hu

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): - Államtitkár Úr! A rendszerváltásig a Fertő tó vidéke az elzártsága következtében ugyan megőrizte természeti értékeinek érintetlenségét, azonban a térség megközelíthetetlensége a fejlesztéseknek is akadálya volt. Fejlesztésére érdemben csak a rendszerváltást követően kerülhetett sor.

- Legjelentősebb a források nagyságrendje, de a térségre gyakorolt hatását illetően is az Esterházy-kastélyegyüttes 10 milliárdos fejlesztése. Újabb korszakos fejlesztésként tavaly ősszel adtuk át a Fertő tavat megkerülő kerékpárút-hálózat magyarországi szakaszát. Ehhez a magyar kormány 450 millió forint támogatása megteremtette a lehetőséget további 805 millió forintos uniós forrás elnyeréséhez. A Fertő tó körbekerékpározhatósága további térségbeli fejlesztési lehetőségeknek nyit utat.

- Egy éve közel 1 milliárd forint összértékű projekt keretében megtörtént a Fertő tó nádasainak és a tómeder vízpótló csatornáinak a rekonstrukciója, így 76 kilométer hosszú szakaszon vált járhatóvá a Fertő víziút-csatornarendszere, ami Európában egyedülálló élőhely, természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű. Megteremti a vízi ökoturizmus meghonosításának egyedülálló lehetőségét is, de egyidejűleg szükségessé teszi a Fertő tó jelenlegi egyetlen megközelíthetőségének a bővítését. A kizárólag csak erre a térségre jellemző ökoturisztikai karakter és kizárólagos látványosság erős és egyedi vonzerővé fejleszthető.

- Államtitkár Úr! Az Esterházy-fejlesztésekre, a korábbi nádas élőhelyes projekt eredményeire, valamint az elkészült kerékpárutakhoz kapcsolódó idegenforgalom élénkülésére tekintettel megalapozottnak tartjuk a vízi ökoturisztikai tevékenység térségbeli meghonosítását, fejlesztését, a Fertő tó páratlan élővilágának bemutatása céljából az odavezető utak kiépítését.  Mindezt annak figyelembevételével, hogy a természeti élőhelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. A térségben élők és a magam meggyőződése is, hogy a természeti érték valódi értékként akkor működik, ha megmutathatóvá és elérhetővé válik. Így szolgálja a természetvédelem és a környezetvédelem a nevelés ügyét és a helyi gazdaságélénkítést, amiben a térségbeli önkormányzatok is lehetőséget látnak és partnerek is. Hegykő és a többi település például a Fertő tó csatornáihoz való lejutás lehetőségét mint környezetbarát infrastruktúra fejlesztését, továbbá az öko-víziturizmus elindítását nagyon fontosnak tartják.

- Államtitkár Úr! Számíthat-e a Fertő vidéke arra, hogy a térségbeli milliárdos fejlesztések turisztikai és gazdaságélénkítő hatékonyságának fokozására, a Fertő tó infrastrukturális, ökoturisztikai fejlesztésére is sor kerülhet, így a vízhez való lejutásra is?

***

Dr. FÓNAGY JÁNOS (nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár): - Képviselő Úr! Sopron és a Fertő-táj térségének turisztikai fejlesztése komoly jelentőséggel bír az egész ország, a gazdaság és az országimázs szempontjából. A közelmúltban számos turisztikai fejlesztés történt ezen a területen. A Fertő tó ökoturisztikai értékein felül 2001 óta mint világörökségi helyszín önállóan értékesíthető termékként is megjelenik a térségben. A tóvidéken a vitorlázás, a vízi sportok, hajókirándulás, horgászás hagyományos szabadidős tevékenységeihez szezonálisan a strandolás is kapcsolódik.

- A kiépített kerékpárútnak és kapcsolódó szolgáltatásoknak köszönhetően a kerékpáros turizmus is szerves részét képezi az idelátogatók programjának. A Fertő tavat körülvevő Eurovelo 13-as szakaszhoz tartozó kerékpárút igazi vonzerő, amihez nagyban hozzájárultak az elmúlt évek fejlesztései. Folyamatban van a Fertő tavat a Balatonnal, Keszthellyel összekötő, nagyrészt alacsony forgalmú úton vezetett kerékpáros útvonal fejlesztésének előkészítése is.

- A következő időszak feladata, hogy a már meglévő, nagy lehetőségeket magában rejtő kínálati elemek fejlesztésével, valamint a kapcsolódó infrastrukturális és egyéb projektek megvalósításával egyedülálló turisztikai desztináció jöjjön létre. Olyan úti cél, amely a külföldi - ezen belül hangsúlyosan az osztrák - keresletet kiaknázva képes az önálló fenntartható növekedésre, munkahelyek hosszú távú biztosítására, tartalmas pihenési lehetőségek nyújtására és nem utolsósorban a térség értékeinek megőrzésére.

- A turisztikai fejlesztések az EU-s források közül elsősorban a gazdaságfejlesztési és innovációs, valamint a terület- és településfejlesztési operatív programok forrásainak bevonásával valósíthatók meg. A fejlesztés alapvető célja, hogy a terület egységes, fenntartható szemléletű és koncepciójú Fertő tavi ökoközpont jöjjön létre. Egy olyan központ, amely a meglévő hazai és külföldi igényeket magas színvonalon kiszolgálja, gazdag funkciós programkínálatot nyújt egész évben, és akár többnapos lehetőséget nyújt a rekreációra, egyben vonzó és versenyképes alternatívát jelent az osztrák oldal üdülőhelyeivel szemben is.

***

FIRTL MÁTYÁS: - Államtitkár Úr! A Fertő tó l 76 kilométer hosszú víziút-hálózata új ökoturisztikai lehetőséget biztosít számunkra. Fertőboz, Fertőhomok, Hegykő, Hidegség, maga Fertőd városa lehetőségek tárházát nyitja meg számukra. Új elemekkel tud bővülni, szolgálva az eddig is megvalósított fejlesztéseket, illetve leginkább az ott élők, az ott élő vállalkozók gazdasági együttműködését. Úgyhogy a válaszát elfogadom azzal, hogy együttműködve a további Fertő-fejlesztésben vagyunk érdekeltek!