Kellő megbecsülést kapnak-e a szociális ágazatban dolgozók?

A címben jelzett „azonnali kérdést” intézte a területért felelős minisztérium parlamenti államtitkárához a közelmúltban az Országházban Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője.

kdnp.hu - Bartha-Szabó József

HOFFMANN RÓZSA országgyűlési képviselő, KDNP: - Államtitkár Úr! A szociális területen dolgozók bérfejlesztéséről és életpályájáról szeretném önt kérdezni. Képviselőtársaim nevében is felelősséggel mondhatom, hogy a rászorulók támogatása, a gyermekek, az idősek, a betegek, az elesettek, az otthontalanok vagy ápolásra szoruló embertársaink megsegítése mindannyiunk személyes ügye. Kiemelt felelősségünk ebben a segítségnyújtásban a velük foglalkozó szakembergárdának, tehát a szociális szféra dolgozóinak megbecsülése. Ezért az a célunk, hogy az ágazatban dolgozók az erkölcsi mellett megfelelő anyagi elismerésben is részesülhessenek.

- A Fidesz-KDNP-kormányzat elindította több mint 90 ezer szociális dolgozónak a bérfelzárkóztatását, akik mintegy 800 ezer embernek segítenek nap mint nap karitatív, állami, önkormányzati, egyházi, szociális intézményrendszerben vagy önkéntesként. 2014-től évi 12 milliárd forintos bérpótlékkeretet állapított meg számukra a kormány, amit 2015-ben és 2016-ban további 8-8 milliárd forinttal toldott meg, így összességében is mintegy 60 milliárd forinttal több pénz állt rendelkezésre a bérek emelésére.

- Államtitkár Úr! Az ország gazdasági megerősödésével végre lehetőségünk nyílt az általános béremelésre, ami a szociális ágazatban dolgozókat is segítette. Az ellátás biztonságához, ahhoz, hogy őket a szektorban a jövőben is meg tudjuk tartani, folyamatos támogatásra van szükségük. Éppen ezért kérdezem:

- Milyen mértékben emelkedik és kiket érint a szociális területen dolgozók béremelése?

- Hol tart a szociális életpálya-koncepció kidolgozása, milyen egyeztetéseket folytat a kormányzat ebben a kérdésben?

***

RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kereszténydemokrata államtitkára: - Képviselő Asszony! A 2014-es említett ágazati bérpótlék és a 2015-16-ban következő bérkiegészítés nagyon nagy mértékű többletet tudott eredményezni a szociális ágazatban dolgozók bérénél. Egy szakirányú végzettségű gyermekfelügyelő, aki bő 30 éve van a pályán, most 36 ezer forinttal keres többet, mint 2013-ban. Egy főiskolai végzettségű családgondozó most 43 700 forinttal többel kezdheti meg a pályáját mint 2013-ban, ha pedig szociális tanácsadóként helyezkedik el, akkor most 52 ezer forinttal magasabb a fizetése, mint amekkora 2013-ban lett volna. Ez azért valósult meg, mert nemcsak a mindenkire egyenlő mértékben kiterjedő bérpótlék, hanem a bérkiegészítés is bevezetésre került.

-  A következő években további emelkedés következik be. Nagyon sokakat érint a szociális szférában a minimálbér és a szakképzett-minimálbér megemelése, ez az idei évben is 25 százalékot is jelenthet, a jövő évben további 12 százalékot a szakképzettséggel rendelkezőknél.

***

HOFFMANN RÓZSA: - Államtitkár Úr! 2010-ben, amikor ez a kormány megkapta a bizalmat a szavazók jóvoltából, olyan hiányokkal vettük át az államháztartást, olyan pénzhiánnyal, olyan államadóssággal, hogy nagyon sok, egyébként indokolt területre nem jutott pénz azért, mert a megelőző kormány elherdálta, eladósította az államot. Nagy öröm számunkra, hogy végre oda eljutott Magyarország egy jó kormányzással és egy jó gazdálkodással, hogy az igazán megbecsülésre szorulók is megkaphassák azt a járandóságot, ami lehetővé teszi, hogy a fizetésből megéljenek. Úgy gondolom, hogy köszönet illeti a szociális területen dolgozókat, mindazokat, akik nem csüggedtek, nem veszítették el a reményt, itthon maradtak, és remélem, hogy bízhatnak abban, hogy ez az életpálya tovább folytatódik, és a megbecsülésük erősödik.

***

RÉTVÁRI BENCE: - Az idei évben 7,5 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre a szociális szférában dolgozók béremelésére, további 1,5 milliárd a bölcsődei dolgozókra. A szakképzettminimálbér-emelés következtében idén áltagosan 33 ezer forintos béremelkedésre számíthatnak a szociális szférában dolgozók. Nyilván ez adott munkaköröktől függően lehet magasabb vagy alacsonyabb, de a 16 500 forintot legalább el kell hogy érjen, a legmagasabb pedig 84 585 forint lesz. Azt szeretnénk, ha 2013-2019 között 62 százalékos átlagos béremelést láthatnánk. A kormány ehhez a fedezetet biztosította, és együttműködünk a szolgáltatókkal, a szakszervezetekkel, hogy ne csak a költségvetésben látszódjék ez a többlet, hanem mindenkinek az egyéni bérpapírján is.