Mutyik kavalkádja

KDNP: A baloldal tele van korrupciós ügyekkel! LMP: Holló a hollónak? Fidesz: Parkolási mutyi! Szegeden!

kdnp.hu - Bartha Szabó József

„Hazának füstje is kedvesebb mint idegen országnak tüze.

– Patriae fumus igni alieno luculentior.”

Különös pillanatok kísérik a Tisztelt Házban az azonnali kérdések műfaját. Az elnök csenget, hosszasan csenget, rövid szünetet rendel el, mert vége az interpellációknak, vége a „kötelező szavazás” okozta frakciófegyelemnek, a képviselők zöme elindul a büfébe, a folyosóra vagy egyéb szükséges dolgait végezni.  Pillanatok alatt harmadnyian maradnak. Így kezdődik. Mindig így kezdődik. A siker egyik oldalon sem kétséges: minden párt hálásan megtapsolja a szószóját! Szolidan stilizálva – udvariasan mellőzve a zajokat, közbekiabálásokat – tallóztuk a téli szünet előtti szónoklataikat.

A baloldal tele van korrupciós ügyekkel!

HOLLIK ISTVÁN, (KDNP): - Államtitkár Úr! Nem telik el úgy nap, hogy ne jönne velünk szembe egy-egy újabb, ellenzékhez köthető korrupciós ügy. Éppen a mai nap híre, hogy Simon Gábor nem járult hozzá ahhoz, hogy a magyar ügyészséget tájékoztassák a svájci bankszámlájáról. Folytathatjuk a sort a nemrég elítélt Juhász Ferenccel, vagy éppen a titokzatos józsefvárosi MSZP-s feketepénztárral, vagy éppen Hiszékeny Dezső képviselő úrral, aki ellen vesztegetés gyanúja miatt büntetőeljárás van jelenleg is folyamatban. De persze ne feledkezzünk meg KáGéBéláról sem! Tehát nem túlzás azt állítani, hogy az ellenzék teli van korrupciós ügyekkel. És nemrég kiesett egy újabb, nagyon régi csontváz a szocialisták korrupciós szekrényéből: a csillebérci gyermektábor ügye, ami nekünk, fiataloknak kifejezetten fájó ügy.

- Csillebérc mutyizós privatizációjából is látszik, hogy a baloldal nem ma kezdte a korrupciós szakmát. A gyermektábor lenyúlásánál, érdekes módon, ismerős arcokat találunk. Ott volt Gyurcsány Ferenc, Nyakó István vagy éppen Varju László is, akik akkor a KISZ, Demisz vagy éppen az úttörőszövetség vezetőiként játszották ki - most már a bíróság által is jogellenesnek ítélt módon - ezt az igen értékes állami vagyontárgyat haveri kezekbe. Viszont a nemrég megszületett bírósági döntés végre kimondta: érvénytelen volt az az ajándékozási szerződés, amivel a baloldalhoz köthető emberek le akarták nyúlni a csillebérci gyermektábort. Bár a bíróság már több mint két hónapja meghozta ezt a döntését, az állam még mindig nem tudta birtokba venni ezt a gyermektábort. Ezért is kérdezem:

- Mi ennek a késlekedésnek az oka?

- Meddig kell várjunk arra, hogy 25 év után Csillebérc végre visszakerüljön a jogos tulajdonosához?

***

Dr. RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! A rendszerváltás koráig visszanyúló, a rendszerváltás korabeli spontán privatizáció és az utána ezt fedő szocialista kormányzati tevékenység kiemelt példájának tekinthető, hogy az elmúlt két hónapban, rengeteg szocialista és DK-s politikus neve felmerült ez ügyben. Akár Gyurcsány Ferencé, aki a KISZ Központi Bizottság utolsó titkára volt, és az egyik utolsó döntése volt, mint kiderült, a bíróság által is érvénytelen döntése a KISZ-nek, hogy átjátszotta ezt az ingatlant. De ott van Varju László, Nyakó István, Nagy Nóra egykori képviselő, Butor Klára egykori pártigazgató, majd Rácz Péter, akik ebben az ügyben és a Szocialista Pártban is nyakig benne voltak. Az elmúlt két hónap során egyikük sem cáfolta ezeket a vádakat.

- Rácz Péter ellen jogerős bírósági döntés van, amelyik büntetőügyben elmarasztalta őt. Az elmúlt két hétben sem léptek semmit annak érdekében, hogy a fiatalok visszakapják a csillebérci 4,5 hektárt. Pedig van ott szabadtéri színpad, szállás, rengeteg, több mint 1500 férőhellyel, futballpálya, futópálya, medence, kosárlabdapálya, röplabdapálya, sportcsarnok, éttermek, rendezvénytermek, iroda és raktár. Mindezeket jogtalanul, már két hónapja a bíróság jogerős döntését követően birtokolják ezek a Szocialista Párthoz köthető politikusok vagy volt politikusok. Mindennap 3,5 millió forintot vesznek el a magyar fiataloktól, mert ezeknek a szolgáltatásoknak ennyi az értéke. Havonta 100 millió forint az, amit elvesznek a magyar fiataloktól, mert nem hajtják végre a magyar bíróság jogerős döntését. Ezért innen is arra szólíthatjuk fel őket, hogy 25 évig egy jogsértő állapotot hoztak létre, a szocialista kormányok alatt perelhúzó magatartással meg akarták akadályozni, hogy az igazság kiderüljön és a bíróság meghozza a döntését; most, hogy már végleges döntés született 15 évi pereskedés után, ne vegyenek el a fiataloktól napi 3,5 millió forintot, havi 100 millió forintot, hanem minél hamarabb hajtsák végre a magyar bíróság jogerős ítéletét.

***

HOLLIK ISTVÁN: - Szeretném egy nemrég kiderült tényre felhívni képviselőtársaim figyelmét. A csillebérci gyermektábor egyik legértékesebb vagyoneleme a csillebérci vadászház volt. Ezt 1997-ben, természetesen szocialista módon, mélyen áron alul értékesítették. Ennek a vadászháznak az 50 százalékos tulajdonrésze, hogy, hogy nem, egy olyan kínai üzletemberhez került, akinek a hazai kézbesítési megbízottja Varju László, jelenleg is aktív DK-s képviselő úr felesége.

- Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nemrég kérdést tett fel Varju Lászlónak. Azt kérték, hogy tisztázza a viszonyát ehhez a kínai üzletemberhez. Sajnos a képviselő úr nem tartózkodik a teremben, de most ezt az alkalmat mégis felhasználnám arra, hogy megkérjem, nyugtasson meg bennünket, hogy az említett üzletembert nem strómanként használta.

***

Dr. RÉTVÁRI BENCE: - Aki az interneten böngészett az elmúlt hetekben, láthatta azt a képriportot, amely bemutatta a csillebérci tábor állapotát. Láthatta, milyen állapotban fogja a magyar állam visszakapni, hiszen valószínűleg sejtették, hogy ezt az ebül szerzett dolgot nem tudják megtartani. Annyi hasznot kiszedtek belőle, amennyit tudtak hétről hétre, hónapról hónapra, és utána leromlott állapotban, szörnyű körülmények között, beomló, beázó tető, omladozó falak mellett fogják visszaadni azt, amit teljesen jó állapotban, ingyenesen játszottak ki az állami közvagyonból és próbáltak magánvagyonná tenni. Butor Klára egykori MSZP-s pártigazgató által vezetett alapítványhálózathoz juttatták volna az úttörőszövetség alapszabálya szerint.

Holló a hollónak?

Dr. SCHIFFER ANDRÁS, (LMP): - Hát úgy tűnik, folytatjuk, tudniillik a héten a kormány kedvenc napilapjában megjelent egy cikk, hogy azért nem lehet tudni, hogy Simon Gábornak honnan lett az a rejtélyes 200 milliója a bécsi bankszámlán, mert Svájc mentőövet dobott az MSZP egykori második emberének, és nem hajlandó jogsegélyt adni. Ezzel szemben a helyzet viszont az, hogy létezik egy 2005/60/EK irányelv, azonkívül pedig egy 2000/642. európai tanácsi határozat, amely alapján Magyarországnak is van egy úgynevezett financial intelligence unitja, tehát egy pénzügyi hírszerző egysége, és ez nem más, mint a Tállai András felügyelete alatt álló Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a NAV, és a NAV-nak elvileg rendelkeznie kell azokkal az információkkal, amely információkkal az osztrák társszerv rendelkezik. Az osztrák társszervnek elvileg a rá vonatkozó és Magyarországon is hatályban lévő pénzmosás elleni szabályok alapján nemcsak hogy azonosítania kellett ezt a személyt, hanem arról is nyilatkoztatnia kellett, hogy hogyan került a bécsi bankszámlára ez a pénz. Tehát továbbra is az a kérdésem: meddig kell még várni arra, hogy a magyar közvélemény megtudja azt, hogy egyáltalán honnan lett az egykori szocialista államtitkárnak és képviselőnek ez a rengeteg pénze ezen a rejtélyes bécsi bankszámlán?

- Lassan a vége felé közeledik viszont a Hagyó-per. Hogy történhet az, hogy lefolyik egy eljárás, jogerős befejezés előtt állunk, és úgy tűnik, hogy lassan glóriát raknak Hagyó Miklós és társai feje fölé. A fideszes elszámoltatás csúfosan megbukott, viszont egyetlen embert a nyomozó hatóság egyszer sem indítványozott kihallgatni, és ez az ember nem más, mint Hagyó Miklós, illetve Mesterházy Ernő főnöke, Demszky Gábor.  Hogyan folytathatták le ezt az eljárást úgy, hogy Demszky Gábornak még az egészsége felől sem érdeklődött az ügyészség?

***

Dr. BELOVICS ERVIN, (legfőbb ügyész helyettese): - Képviselő úr űr Úr! Az egyik kérdése a Simon-üggyel kapcsolatos. Engedje meg, hogy tájékoztassam arról, hogy ebben az ügyben a nyomozás befejezés előtt áll, és rendkívül rövid időszak alatt megszületik a döntés, nyilvánvalóan vagy a vádemelés kérdéskörében, vagy pedig az eljárás megszüntetése kérdésében. Részletesebb tájékoztatást azért nem adhatok, mert - ahogy az előbb is említettem - az érdemi döntés meghozatalára hamarosan sor fog kerülni; akkor nyilvánvalóan a nyilvánosságot is tájékoztatni fogja az ügyészség.

- A Hagyó-üggyel kapcsolatban: ez az eljárás, ahogy a képviselő úr is említette, bírósági szakban van, és várhatóan jövő év elején érdemi döntés születik. Én úgy gondolom, hogy az ügyészség egészen biztosan nem emelt glóriát a Hagyó-per vádlottjainak a fejére, ellenkezőleg: azért került sor velük szemben a vádemelésre, mert az ügyészség megítélése szerint valamennyiüket büntetőjogi felelősség terheli. Az ügyben Demszky Gábor kihallgatására pedig nyilvánvalóan azért nem került sor, mert a történeti tényállás tisztázása során arra adat, hogy Demszky Gábort büntetőjogi felelősség terheli, nem merült fel. Ha felmerült volna, akkor nyilvánvalóan a személyétől függetlenül ugyanaz az eljárási rend került volna érvényesítésre.

***

Dr. SCHIFFER ANDRÁS: - Legfőbbügyész-helyettes Úr! A szomorú helyzet az, hogy újfent nem válaszolt egyetlen kérdésemre sem. Az, hogy a Simon-ügy érdemében önök milyen döntést fognak hozni, valóban az ügyészség autonóm hatásköre. Engem egyetlen dolog érdekel mint adófizető parlamenti képviselőt: hogy lehet az, hogy az elmúlt egy év nem volt arra elegendő, hogy azt a kérdést megfejtse az ügyészség, hogy ez a 200 millió forint hogyan került Simon Gábor bankszámlájára.

- 2001 óta nagyon szigorú pénzmosás elleni rezsim van, nemcsak az Európai Unióban, hanem az OECD valamennyi tagállamában. Megvannak azok az európai uniós normák, amelyek alapján Magyarországon az adóhatóságnak az osztrák társhatóságtól eredően rendelkeznie kell ezzel az információval. Erről önök miért nem tudnak? A másik kérdésben: hogyan lehet végigvinni úgy egy eljárást a főpolgármester tanácsadójával, illetve a főpolgármester-helyettessel szemben, hogy közben az ő főnöküket még csak tanúként sem hallgatják ki? Ezekre a kérdésekre várnék választ.

***

Dr. BELOVICS ERVIN: - Akkor megpróbálom még egyszer megismételni: nyilvánvaló, hogy tisztázni fogja az ügyészség azt, hogy ez a pénz hogyan és miként került az érintett személy számlájára. Akkor, amikor a vádemelésre sor kerül, az is nyilvánvaló, hogy az ügyészség erről a közvéleményt tájékoztatni fogja. Addig nem tudom képviselő urat sem tájékoztatni.

- Amennyiben pedig képviselő úr rendelkezik olyan adatokkal, amelyek Demszky Gábor büntetőjogi felelősségének megállapítását megalapozhatják, akkor nagyon kérem tegyen eleget törvényi kötelezettségének, tegyen feljelentést, és ebben az esetben az érintett személy büntetőjogi felelősségét is megvizsgáljuk..

A szegedi parkolási mutyi!

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN, (Fidesz): - Néhány héttel ezelőtt a DK, az MSZP, az LMP és a Jobbik  kezdeményezésére korrupciós vitanapot folytattunk a itt a parlamentben, ahol azonban kiderült az igazság, hogy valójában a jelenlegi ellenzék van tele korrupciós ügyekkel. Ezt egyébként még az Európai Bizottság hatpontos korrupciós országjelentése is megerősítette.

- Sőt, itt van a legújabb ügy, ami szintén az MSZP-hez köthető. „Parkolási botrány a szegedi városházán” címmel jelent meg tudósítás a helyi és az országos sajtóban. Idézek ebből a cikkből: „Nem elég, hogy Szegeden 2008 és 2012 között összesen több mint 300 ingyenes parkolást biztosító bérlethez jutott egy körülírható társaság, mint megtudtuk, a helyi közlekedési kft. érthetetlen okokból a piaci ár töredékét számlázta az igazolványokért az önkormányzat részére, amit azonban a városháza mind a mai napig nem fizetett ki.” Az eljárásban egyébként két gyanúsított van, és a cikk szerint ez a korrupciós ügy, az MSZP-hez köthető korrupciós ügy magát Botka Lászlót, MSZP-s városvezetőt is elsodorhatja. Kérdezem államtitkár urat: igaz-e, hogy ebben az ügyben tényleg elindult hűtlen kezelés kapcsán a Nemzeti Nyomozó Irodánál a nyomozási eljárás?

***

KONTRÁT KÁROLY, (belügyminisztériumi államtitkár): - Képviselő Úr! Szeretném megerősíteni az ön által feltett kérdésekre válaszolva, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. Ebben a nyomozásban már nyomozati cselekmények is megtörténtek. Három személy gyanúsítotti kihallgatása történt meg. Egyéb nyomozati cselekményeket is foganatosítottak, ezeket most a nyomozás érdekeire tekintettel nem tudom ismertetni, de meg tudom erősíteni az ön által elmondottakat.

***

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN: - Egyetértek államtitkár úrral, hogy minden esetben alkalmazni kell a kormányzat által a korrupció témakörében elhatározott zéró tolerancia elvét. Nagyon örülök, hogy a szegedi parkolási botránynál is ezt az elvet alkalmazzák.

- Csak tanulságul néhány ügyet hadd soroljak föl, amelyek itt a parlament előtt is nyilvánosságot kaptak. A honvédségi lakásmutyi Fapál Lászlótól egészen Juhász Ferencig, vagy a csillebérci ügytől egészen a csepeli kettős gyilkosságig, a nokiás és whiskys dobozokba rejtett kenőpénzeken át Simon Gáborig vagy a Jobbikhoz juttatott orosz-iráni pénzekig. És vannak képviselőik is, akiknek már a mentelmi jogát felfüggesztették, az MSZP-s Hiszékeny Dezsőét, és a jobbikos európai parlamenti képviselő, Kovács Béláét. Azokkal szemben, ugyanis,  akik vétenek a zéró tolerancia ellen, nagyon keményen el kell járni a hatóságnak.

***

KONTRÁT KÁROLY: - Képviselő Úr! Magyarország demokratikus jogállam, ahol senki nem állhat a törvények fölött. Akik megsértik a törvényeket, azoknak viselni kell a következményeket. A kormány, úgy, ahogy ön mondta, valóban zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen. De nemcsak meghirdette ezt a zéró toleranciát, hanem olyan intézkedéssorozatot vezetett be és hajtott végre, amelynek eredményeképpen megvalósítható az a cél, hogy 2020-ra Magyarország a korrupcióval legkevésbé fertőzött országok rangsorában legyen.

- Furcsa egyébként, hogy az ellenzék nem szavazta meg azokat a törvényeket, amelyek ezeket a célokat elősegítették volna. A szocialisták elutasították például a Nemzeti Nyomozó Iroda létrehozásáról szóló törvényt, amit 2010 végén fogadott el a parlament, és 2011. január 1-től jött létre ez a szervezet, amelynek pontosan legfontosabb feladata a korrupcióellenes küzdelem. Ez önmagáért beszél!