Van-e lehetősége a kormánynak a magyar diótermelés növekedésének elősegítésére?

Az egyetlen héjas termésű gyümölcs, amelynek a külkereskedelmi egyenlege pozitív. 4551 hektáron termesztik Magyarországon, amelyből tavaly 6717 tonnát tudtak a gazdálkodók begyűjteni.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

A kereszténydemokraták földművelésügyi minisztériumi államtitkárához címzett  azonnali kérdése: hogyan tudja segíteni a kormány a hazai gazdákat abban, hogy nőjön a termelés és bővüljön az export?

MÓRING JÓZSEF ATTILA, (KDNP): - Államtitkár Úr! A magyar diótermelés a tavalyi évben kiemelkedő volt. A magyar dió minősége jobb, mint az olasz és az amerikai dióé, feltehetően ennek köszönhető, hogy rendkívül jó a piaca is. A hazai diófajták nagy előnye, hogy többségük korai érésű, így a külföldi konkurenciát megelőzve, már szeptemberben megjelenhetnek a nemzetközi piacokon. A dió, mint tudjuk, hosszú távú befektetés. Az elmúlt években több termelő érdeklődését felkeltette, így a korábbi ültetvénytelepítéseknek köszönhetően néhány éven belül akár a duplájára is emelkedhet a Magyarországon megtermelt dió mennyisége.

- Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a dió az egyetlen héjas termésű gyümölcs, amelynek a külkereskedelmi egyenlege pozitív. Tavaly több mint 2 ezer tonnát sikerült eladni a külpiacokon, a kiviteli értéke 1 milliárd 840 millió forintot tett ki. Az árak emelkedtek: a hazai dió termelői ára 2015-ben 13 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a kilónkénti ár így megközelítette a 3 ezer forintot. Dióbélből tavaly mintegy 2200 tonnát értékesítettek a termelők. Ez utóbbi kategóriából főként a francia és a német piacra szállítanak, de jelentős az Egyesült Királyságba irányuló kivitel is.

- A szántóföldi termesztésben a KSH adatai alapján mintegy 4551 hektáron termesztenek Magyarországon diót, amelyből átlagosan 1-1,5 tonna termésátlagot, 2015-ben 6717 tonnát tudtak a gazdálkodók begyűjteni. Tisztelt Államtitkár Úr!

- A termelés növekedése és az export további bővülése érdekében milyen eszköztára van a kormányzatnak? Miben tudja segíteni a hazai gazdákat e célok elérése tekintetében?

***

Dr. NAGY ISTVÁN,  (földművelésügyi minisztériumi államtitkár): - Kedves Képviselőtársam! Aki diófát ültet, az bízik a jövőben, hiszen nem a holnapnak, hanem a holnaputánnak ültetjük, aki ma ültet, az az unokájának tesz jót.

- Hazánkban az 1990-es évek végén 3 ezer tonnás termésmennyiséggel számolhattunk. Az elmúlt évek folyamatos fatelepítésének köszönhetően ma már elmondhatjuk, hogy 6 ezer tonna termésmennyiség realizálódhat egy évben. Talán nem mindenki számára ismert, de büszkék lehetünk rá, hogy Magyarországon az ön választókerületében található Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvénye.

- Az ültetvénytelepítést támogató pályázatra a diótermesztők eddig közel 300 millió forint értékben pályáztak mintegy 217 hektár területen, és folyamatosan várjuk a további kérelmeket. A kertészek hamarosan gépbeszerzésre is benyújthatják igényüket, a rendelkezésre álló 18 milliárd forintos keret terhére. A várhatóan októberben megjelenő pályázat a kertészeti termeléshez kapcsolódó munkagépek, eszközök beszerzésére biztosít támogatást. Idén még egyszer lehetőség nyílik az agrár-környezetgazdálkodási támogatás elnyerésére is: az új felhívás keretösszege 40 milliárd forint lesz, amelyből 15 milliárd forint a szőlő- és gyümölcsültetvényesek részesedése lesz.

- A 2015-től bevezetett, termeléshez kötött támogatás révén a dióültetvények is támogatásban részesülnek. Az a terület minősül jogosult területnek, amelyen hektáronként legalább 100 darab, 50 évesnél nem idősebb diófa található. A támogatás összege 2015-ben hektáronként 99 516,5 forint volt, hasonló nagyságú támogatásra lehet számítani a 2016. évben is. A dióültetvénnyel rendelkező termelők gázolajjövedékiadó-visszatérítést is igénybe vehetnek és ezenfelül az FM a gyümölcsösültetvények műveléséhez is támogatást nyújt, tavaly például mintegy 314 millió forintot.

***

MÓRING JÓZSEF ATTILA: - Államtitkár Úr! Jó és megnyugtató látni azt, hogy a kormány nemcsak a szavak szintjén vállal felelősséget a diótermesztők iránt, hanem a felelősséget valódi cselekedetekkel és támogatási lehetőségekkel is biztosítja. Abban is bízom továbbá, hogy a kormány a rendkívüli helyzetekre is igyekszik majd a lehető legjobb módon felkészülni, gondolok itt a mezőgazdasági termelésben komoly gondokat okozó fagy- és jégkárokra is. Válaszát a lengyeltóti gazdák és a környékbeli gazdák nevében is köszönöm!

***

Dr. NAGY ISTVÁN: - Tavaly nagyon jó termés volt, idén viszont, tudjuk nagyon jól, a fagy elvitte, és bizony nagy gondok lesznek az elszámolásnál. Az agrárkárenyhítési rendszerhez csatlakozott termelők az igazolt káraik után kárenyhítő juttatásban részesülhetnek, a rendszert a Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan fejleszti. A tavaszi fagykárral és jégesőkárral érintett településen gazdálkodók kamat- és költségmentes hitelt vehetnek igénybe a 2016. november 30-ig megkötött hitelszerződéseik után. Remélem, hogy az általam ismertetett támogatási konstrukció és a kárenyhítés rendszere elő fogja tudni segíteni a hazai termelés növelését, a gazdálkodás még eredményesebbé tételét, a biztos exportpiacaink megtartását, sőt a kiváló minőségű magyar dió további exportpiacokon történő megjelenését, hogy mindnyájan, mi is ültethessünk egy-egy diófát.