„Pártlistákra szavazhatnak a határon túl élő magyarok is”

Pártlistás szavazást ígért a határon túl élő magyar állampolgároknak Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes Szabadkán. Bozidar Djelic, a szerb kormány alelnöke reagált Semjén Zsolt korábban elhangzott bírálatára, és szerette volna megmagyarázni, hogy „nincs kollektív bűnösség” a nemrég elfogadott szerb kárpótlásáról szóló törvényben. A magyar külügyminisztérium közleményben úgy reagált, hogy Budapest nyitott a párbeszédre.

Nem lesz kétféle magyar állampolgárság – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus. Semjén Zsolt közölte: az állampolgárság és a szavazati jog elválaszthatatlan egymástól, és ezt a magyar parlament is kimondja még az ősz folyamán.

Ugyanarra a pártlistára lehet szavazni az uniós választáshoz hasonlóan Budapesten, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen, Pozsonyban, Szabadkán, Sepsiszentgyörgyön, Sydneyben és Los Angelesben. Egy magyar nemzet van egy állampolgársággal, és mindenkinek meglesz a szavazati joga – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Véleménye szerint még idén ősszel szavaz erről a magyar Országgyűlés.

Semjén Zsolt reagált a délvidéki magyarokat a kárpótlásból kizáró szerb jogszabályra is. Mint elmondta, Magyarország kénytelen lesz elgondolkodni azon, hogy Szerbia kaphat-e európai uniós tagjelölti státust, miután a belgrádi parlament döntése a vajdasági magyarokat tulajdonképpen kollektív háborús bűnösnek nyilvánította.

Bozidar Djelic, a szerb kormány alelnöke hétfőn Belgrádban kijelentette, hogy a szerb kormány folytatni kívánja a dialógust Budapesttel és főleg a Szerbiában élő magyar kisebbséggel, és meg szeretné magyarázni, hogy „nincs kollektív bűnösség”, de azok akik a megszálló erők tagjai voltak, legyenek szerbek, vagy más nemzetiségűek, nem jogosultak vagyon visszajuttatására és kárpótlásra - jelentette ki.

Djelic elutasította a Magyarország részéről megfogalmazott bírálatokat, amelyek szerint a második világháború után az egykori Jugoszláviában kisajátított vagyon visszaadásáról, illetve annak pótlásáról szóló szerb törvény él a kollektív bűnösség elvével. Djelic annak a reményének adott hangot, hogy a Magyarországgal és a Szerbiában élő magyar kisebbséggel folytatandó további dialógus során ezt a "félreértést" tisztázzák.

A Tanjug idézte Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettesnek Szabadkán elhangzott szavait, amelyek szerint „mindent megteszünk Szerbiáért az unió felé vezető úton, de úgy véljük, hogy egy olyan ország amely valakiket kollektíve megfoszt jogaitól, nem lehet még tagjelölt sem”.

Djelic elismerte, hogy Magyarország valóban kifejezte elégedetlenségét a restitúciós törvénnyel kapcsolatban, de kijelentette, hogy neki "Martonyi János, a magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy ez bilaterális kérdés, és nem kell európai kérdéssé válnia".

Djelic szerint Belgrád arra törekedett, hogy a törvény elfogadása a történelmi megbékélés kiegészítő elemévé váljon. A vajdasági magyar kisebbség követelésére módosító javaslatot terjesztettek be, amely pótlólagos magyarázatot adott volna arra, hogy "senki sem lehet kollektív bűnösség tárgya".

„A módosító javaslat azonban nem ment át a parlamenti szavazáson, ezért visszavontuk. Az elfogadott szöveg semmi olyanról nem szól, amely bármi módon társadalmunk valamely csoportja ellen irányulna” - mondta Djelic, majd hozzáfűzte: „Ha valaki a megszálló erők tagja volt, az nem jelenti azt, hogy az egész nép az volt - ez csak azt jelenti, hogy Szerbia nem felejti el, ki harcolt a fasizmus ellen”.

Ami a törvényt illeti, a parlamenti vita után világossá vált, hogy "nincs meg a többség a törvény ilyen értelmű megváltóztatásához, legalábbis a parlament jelenlegi összetételében" - mondta el a szerb kormány alelnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kezdeményezésére a szerb kormány eredetileg elfogadta a VMSZ módosító javaslatát, de később visszavonta azt, így a vagyon visszaadására és a kárpótlásra nem csak a megszálló erők külföldi állampolgárai, hanem senki sem jogosult azok közül, akik a második világháború idején, akár kényszer hatására is, de eleget tettek a mozgósítási parancsnak. A megszorítás értelemszerűen kiterjedne a leszármazottakra is.

Magyarország nem kívánja megakadályozni Szerbia EU-integrációját, sőt annak egyik legaktívabb támogatója, a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási törvény elfogadása azonban megnehezíti ezt a támogatást; Budapest ugyanakkor nyitott a párbeszédre - mondta Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke, aki Bozidar Djelic közlésére reagált, miszerint Belgrád folytatni kívánja a dialógust Budapesttel, és meg szeretné magyarázni, hogy "nincs kollektív bűnösség".

A külügyi tárca sajtófőnöke hangsúlyozta, Magyarország nem kívánja megakadályozni Szerbia uniós tagságát, sőt annak egyik legaktívabb támogatója, és álláspontja szerint az EU nyugat-balkáni bővítését folytatni kell. A szerbiai vagyon-visszaadási törvény elfogadása azonban megnehezíti ezt a támogatást. Mint rámutatott, a magyar kormánynak a törvénnyel kapcsolatos álláspontja "helytálló elvi kifogásokat" fogalmaz meg, amelyek összefüggnek Szerbia integrációs törekvéseinek értékelésével is. Tóth József azt mondta, Magyarország nyitott a további párbeszédre a szerb féllel.

Emlékeztetett arra, az Európai Bizottság október 12-én fogalmazza meg véleményét Szerbia integrációs teljesítményéről, és ebben tehet javaslatot a tagállamoknak, hogy Szerbia kapja meg a tagjelölti státuszt. Kedvező bizottsági állásfoglalás esetén a tagországok az Európai Tanács decemberi ülésén dönthetnek arról, hogy megadják-e a tagjelöltséget Szerbiának.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!