16 milliárd forint szociális intézmények fejlesztésére

A kormány pályázati úton közel 16 milliárd forintot fordít 2013-ig nagy létszámú bentlakásos szociális intézmények átalakítására és felújítására – mondta Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár sajtótájékoztatón. Az átalakítás azon intézményekre vonatkozik, amelyek ötvennél több férőhellyel rendelkeznek, célja pedig, hogy a jelenlegi intézményi ellátás helyett az ellátottak az öngondoskodásra építve önálló életvitelt folytathassanak segítő szolgáltatások igénybe vételével.

Az átalakítás azon fogyatékos személyeket ápoló, vagy pszichiátriai zavarokkal küzdőket gondozó intézményekre vonatkozik, amelyek ötvennél több férőhellyel rendelkeznek. Ma Magyarországon 101 ilyen intézmény van, közel 12 ezer férőhellyel. Mint az államtitkár kiemelte: ezek közül 1500 férőhely kiváltása valósul meg 7 milliárd forintos uniós forrás felhasználásával.
    
Az átalakításra azért van szükség, mert a jelenlegi nagy létszámú intézmények sok esetben a települések szélén, vagy országhatáron, izoláltan, korszerűtlen épületekben működnek. Egy több száz fős intézménynél fennáll az a veszély, hogy nem alkalmas az egyéni képességekre alapozott, személyre szabott szolgáltatás nyújtására. Az átalakítás háromféleképpen valósulna meg a tervek szerint: a társadalmi és lakókörnyezetbe integráltan elhelyezkedő, maximum hat főnek lakhatást nyújtó önálló lakás, vagy maximum 12 főnek lakhatást nyújtó lakóotthon, illetve intenzív gondoskodást biztosító lakócentrum formájában. Utóbbi maximum ötven fő ellátására alkalmas lakóépület lehet. Hozzátette: hasonlóképpen pályázati úton további közel 6 milliárd forint áll rendelkezésre önkormányzati, állami, egyházi és nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítésére.
    
A bentlakásos, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények átalakítására szintén pályázati úton 3 milliárd forint jut 2013 végéig, és így 15-20 intézmény estében várható változás. A pályázattal a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, valamint bentlakásos szociális intézményekben élőket, valamint átmeneti intézményekben élőket célozzák meg.
    
Soltész Miklós utalt arra, hogy a fogyatékossággal élők számára ápolást, gondozást nyújtó szociális intézmények átalakítását, a lakókörnyezetbe integrált elhelyezés gyakorlati megvalósítását célzó kormányzati stratégia 30 évre tervez. Ennek oka, hogy ezt a folyamatot csak megtervezett támogatási rendszer mellett fokozatosan és folyamatosan lehet végrehajtani. Szólt még arról is, hogy a zsúfoltság mérséklésére a Dunántúlon ifjúság javítóintézet felépítését is tervezik, 2,25 milliárd forintos beruházással.
    
Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője örömét fejezte ki, hogy ilyen nagyságrendű pénz mozgósítható e célra. Kiemelte: az integráció a legfontosabb kérdés, ezeknek az embereknek helye van a közösségben, a társadalomban.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!