18 ezer család élete lesz kicsit könnyebb

A kiemelt ápolási díj célja, hogy mindenki, amíg bírja, lelkileg, fizikailag otthon tudhassa szeretteit – mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár a Ma reggelben. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 ezer 550 forint marad. Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár a részletekről szólva hangsúlyozta: a fogyatékossággal, súlyos betegséggel élőket erős szociális háló védi a nappali és a bentlakásos, intézményes ellátásban is.

Januártól több mint 5 ezer forinttal, 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat is, amely nettó 49 ezer forint körüli összeg lesz.

A most bevezetett kiemelt összegű, 10 százalékos nyugdíjbeszámítást is jelentő, csaknem nettó 49 ezer forintos ápolási díj a legnehezebb munkát végzőket hivatott segíteni, azokat a közvetlen hozzátartozókat, akik magatehetetlen vagy magukat csak nagyon kis mértékben ellátni tudó személyeket ápolnak otthon, a legfontosabb cél ugyanis az, hogy mindenki, amíg bírja, lelkileg, fizikailag otthon tudhassa szeretteit. A szaktárca számításai szerint a mostani emelés összesen körülbelül 18 ezer családnak adhat egy kis könnyebbséget, ezen belül a kiemelt ápolási díjra 3,5-4 ezren lesznek majd jogosultak, a többiek az emelt összegű juttatást kapják.

Jó lenne persze több pénzt adni, de már az is nagy öröm, hogy a költségvetés ennyit megengedhetett - hangsúlyozta az államtitkár, aki emlékeztetett rá: a Kézenfogva Alapítványon keresztül már évek óta támogatják a Budapesten és öt megyében működő Fecske-programot, amelynek célja, hogy a nap 24 órájában szolgálatban álló hozzátartozók egy kicsit kimozdulhassanak, levegőhöz juthassanak, és a program 2014-20-ban várhatóan az egész országra kiterjed majd. A tapasztalatok azt mutatják, az az egy hét, amikor a szülők egy kicsit külön lehetnek, erőt gyűjthetnek, óriási segítség – tette hozzá Soltész Miklós.

Az államtitkár az M1 műsorában hangsúlyozta azt is: jövőre az inflációt jóval meghaladó  mértékben nő majd a fogyatékossággal élők szervezeteinek támogatása, amire évek óta nem volt példa, és megemlítette:  középiskolások is elmennek a fogyatékossággal élők intézményeibe is, hogy megismerkedhessenek azokkal az élethelyzetekkel, amelyekről eddig nem sokat tudhattak.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!