A GYES és a GYED nem zsákutca, hanem lehetőség

A KDNP és a Fidesz mindenképpen kiáll a GYES és a GYED védelme mellett, mivel úgy gondolják, a jövő érdekében a jelen demográfiai helyzetben az anyaság vállalása jelenti a legnagyobb szolgálatot – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP alelnöke szombati sajtótájékoztatóján. A politikus arra következtet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és feleségének szavaiból, hogy a kormány lépcsőzetesen le akarja építeni a GYES-t és a GYED-et, első lépésként háromról kettő évre csökkentve.

Harrach Péter, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke, Gyurcsány Ferenc azon bejelentésére reagálva, hogy növelni kell a munkabér és a segély összege kijelentette: ez egy bölcs gondolat, kár, hogy ismét annak lehetünk szemtanúi, amikor a kártevő a kármentő szerepében tetszeleg. A politikus emlékezetett arra, hogy a polgári kormány a minimálbér radikális emelésével négyszeresére emelte a segély és a munkabér közötti különbséget, részben azért, hogy a támogatásokból élőket munkavállalásra ösztönözze, részben pedig azért, hogy erősítse a munka megbecsültségét. A Gyurcsány-kormány azonban a miniszterelnök szavaival ellentétben olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek következtében előfordulhatott az, hogy a különböző címeken kifizetett segély jóval meghaladta az alacsonyabb munkabérek összegét. A rossz döntések miatt harminc százalékkal nőtt a segélyekből élők száma, és súlyos társadalmi feszültségek alakultak ki – mondta a politikus. Majd hozzátette: Gyurcsány Ferenc bejelentését illetően ismét azzal a dilemmával kell megküzdenünk, hogy a miniszterelnök tetteinek vagy szavainak higgyünk.

Harrach Péter felhívta a figyelmet a Fidesz és a KDNP programjára, amely tíz év alatt egymillió munkahely megteremtését tűzte ki céljául, sajnálatosnak nevezte, hogy napjainkban ezzel ellentétes folyamatok zajlanak, s ezt jól láttatja az az adat, hogy az elmúlt egy évben 62 ezer ember veszítette el állását, s ezzel Magyarországon a foglalkoztatottak száma 3 millió 858 ezerre csökkent. Ahhoz, hogy ez a trend megfordítható legyen, hogy a „segély helyett munka”-elv érvényesülhessen és hosszú távon fenntarthatók legyenek a nagy ellátórendszerek egyetlen út vezet: a gazdasági élet kifehérítésével párhuzamosan növelni kell a munkahelyek számát – hangsúlyozta a politikus.

A GYES és a GYED körül a Gyurcsány házaspár által közelmúltban felvetett kérdések részletezése előtt Harrach Péter emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc egyszer már hozzányúlt a családtámogatási rendszerhez, a gyermekek után járó adókedvezmények a családi pótlékba történő beolvasztásával elvette a támogatást attól a csoporttól, ahol a legkisebb a gyermekvállalási hajlandóság, s helyettük azok kaptak még nagyobb biztatást, akik számára a gyermekszülés a megélhetés forrása. A középiskolai valamint felsőfokú végzettségűek esetében átlagosan 1,3 gyermek születik, a nyolc általánost végzettek, illetve az általános iskolát be nem fejezők körében ez a szám 2-3 egész között mozog. Érthetetlen, mi ösztönözte a kormányt arra, hogy belenyúlva a jól működő, differenciált rendszerbe az általános társadalompolitikai elvekkel szembehelyezkedő intézkedéseket vezessen be – mondta a politikus.

Harrach Péter vitatta Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának azon kijelentése igazát, hogy a GYES és a GYED zsákutca lenne. Értékelése szerint nem arról van szó, hogy a támogatási rendszer az anyák százezreit a panellakások börtönébe zárja, hanem arról, hogy a GYES biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy az édesanya három évig gyermeke nevelésével foglalkozhasson. Nem szólva arról, hogy a kormányfő felesége a svéd modellre alapozza nézeteit, amely szabadon választható megoldást kínál mind a karriert építő, a részmunkaidőben dolgozni vágyó és a főállású anyaságra vállalkozók számára. Magyarországon azonban az intézményrendszer hiányosságai, a részmunkaidős foglalkoztatás alacsony szintje, és a gazdasági kényszerek miatt szó nincs szabad választásról.

A politikus szerint félő, hogy ezek a megnyilatkozások azért hangzanak el, mert a kormány a GYES és a GYED leépítését tervezi. A KDNP és a Fidesz ezt elfogadhatatlannak tartja, mert a demográfusok felmérései szerint a gyermekvállalási kedvet leginkább a GYED által nyújtott biztonságérzet befolyásolja.

Harrach Péter elmondta, a kormányzati tervek között szerepel, hogy a három éves GYEST két évre szorítják vissza. Eleinte a két év alatt kifizetnék a három évre járó összeget, ám valószínűleg egy idő után a harmadik évre juttatások ellentételezése nélkül már csak két évre lehetne igénybe venni a GYEST. A KDNP és a Fidesz mindenképpen kiáll a GYES és a GYED védelme mellett, mivel úgy gondolják, a jövő érdekében a jelen demográfiai helyzetben az anyaság vállalása jelenti a legnagyobb szolgálatot, az a nő, aki gyermeket vállal tiszteletet, elismerést, megbecsülést érdemel. A családok helyzete megkívánja, hogy egy felelős kormány megőrizze a jelenlegi támogatásokat, s a francia példa is azt bizonyítja, hogy a családok kiszámítható támogatása, a családbarát adópolitika meghozza a várt demográfiai fordulatot.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!