A házasság és a család védelme a legfontosabb

A műsorszolgáltatások ne sérthessék a házasság és a család intézményét – a médiaalkotmányhoz benyújtott módosító indítványai közül ezt nevezte a legfontosabbnak Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

Az alkotmány tizenötödik paragrafusa is úgy szól: a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét. Ez pedig az államot arra kötelezi, hogy a rendelkezést intézményesen továbbültesse a törvényekbe, most a „médiaalkotmányozás” során a sajtóról és a médiatartalmakról szóló törvényjavaslatba is – indokolta módosító javaslatát a KDNP-s politikus. A másik módosítás, az oktatáshoz való jog egyfelől kötelezettséget írna elő a közszolgálati műsorszolgáltatás számára, másfelől a közönség oldaláról teremtene egy olyan jogot, amit megkövetelhet és számon is kérhet a hatósági eljárás során.

A beszélgetésből kiderült: a képviselőnek a hungarikumok médiatartalmakban való megjelenítésére tett javaslata összhangban van a hungarikumokról készülő törvényjavaslattal. Utóbbi egyértelműen meghatározza majd a hungarikumok fogalmát és körét, és oltalmat biztosít ezeknek. „Meg lesznek nevezve ezáltal, össze lesznek gyűjtve, vagyis egy műsorszolgáltatásba nagyon egyszerűen bekerülnek, ugyanúgy, mint az időjárás” – fogalmazott a sajtóbizottság alelnöke. Hozzátette: fontos, hogy a közönségnek joga legyen ezeket megkövetelni, joga legyen viszontlátni e tárgyi és szellemi termékeket a médiumokban, a műsorokban.

A politikus fontosnak nevezte továbbá azt is, hogy az új médiaszabályozásnak legyenek részei az újságíró informátorát és az újságírót magát is védő rendelkezések. „Ezek a sajtókörnyezetet segítik, mint ahogy számos más javaslat is, például hogy ne csak munkajogi eljárásokban, hanem teljes polgári jogi szerződések esetén is védelmet élvezzenek az újságírók akár az őket alkalmazó vállalattal, intézménnyel szemben, hogy az újságírói szabadság így is érvényesülhessen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!