A kormánynak fizetnie kell!

Tudatosan egyházellenes kultúrharcot folytat az oktatási kormányzat – jelentette ki Semjén Zsolt a KDNP elnöke Salamon Lászlóval, az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság KDNP-és tagjával közösen megtartott keddi sajtótájékoztatóján, miután az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a közoktatási törvény egyházi intézmények diszkriminatív finanszírozását lehetővé tevő módosítást.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: az alkotmányellenes intézkedéssel a kormány
nemcsak a katolikus, hanem a református, evangélikus egyházakat és a
zsidó hitközséget is megrövidítette, s emellett a nemzetiségi iskolák,
a speciális feladatokat ellátó alapítványi intézmények is kárvallottjai
az ügynek.

A pártelnök az előzményekről szólva elmondta, már a közoktatási törvény módosításának parlamenti tárgyalásakor jelezték, hogy a változtatás alkotmányellenes, és módosító indítványokkal próbálták megakadályozni, hogy hatályba lépjen a szabályozás,. A kormánypárti képviselők azonban érdemi vita és indoklás nélkül lesöpörték javaslataikat. Mivel egyértelmű volt, hogy a parlamenti többség által elfogadott közoktatási törvénymódosítás megsértette az Apostoli Szentszékkel 1997-ben kötött megállapodást, frakciótársával, Salamon Lászlóval és a fideszes Balsai Istvánnal közösen az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület elfogadta érvelésüket, és a kifogásolt módosítást megsemmisítette.

Semjén Zsolt kijelentette, nem szakmai hibáról vagy tévedésről van szó, hanem tudatos törvénysértésről, az egyházak, az egyházi iskolákba járó diákok tudatos megkárosításáról. Hiller István és tárcája nem csupán szakmai alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot, hanem erkölcsi hiányosságairól is.

A politikus Gyurcsány Ferencet a személyi konzekvenciák levonására, a kormányt pedig arra szólította fel, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor visszamenőleg rendezze tartozását, fizesse ki azt az összeget, melyet az egyházi fenntartású intézményektől törvénytelenül elvont.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: azzal, hogy a Gyurcsány-kormány különbséget tett az önkormányzati és az egyházi iskolába járó gyerekek között súlyosan megsértette az esélyegyenlőség elvét is. Hozzátette: nem csak a katolikus, hanem a református, evangélikus egyházakat és a zsidó hitközséget is megrövidítette a kormány, és a nemzetiségi iskolák, a speciális feladatokat ellátó alapítványi intézmények is kárvallottjai az ügynek.

A KDNP elnöke elképesztőnek nevezte az oktatási tárca államtitkárának reagálását, aki szerint az AB döntéséből fakadóan nincs a minisztériumnak jogalkotási feladata, és nincs a határozatnak költségvetési vonzata sem.

Mint mondta: azok után, hogy az z Alkotmánybíróság megállapította, hogy a közoktatási törvényben rögzített eddigi számítási mód tételesen ellentétes a vatikáni szerződésben foglaltakkal, az Állami Számvevőszék jelentésében kimondta, hogy 2,7 milliárd forint visszajár az egyházi iskoláknak és a felelősségrevonást sürgetett egy ilyen nyilatkozat több mint felháborító. A Hiller István vezetette oktatási tárca egyfajta kultúrharcos attitűdtől vezérelve, egyházellenes hevületében oda jutott, hogy már nem csak az egyházak és az ellenzéki pártok észrevételeit, módosító javaslatait söpöri le, hanem az ÁSZ, és az AB megállapításait is – jegyezte meg a kereszténydemokrata politikus.

Salamon László országgyűlési képviselő szerint a kormány megpróbálja lejáratni az Apostoli Szentszékkel kötött szerződést. A jogvita azonban eldőlt, az Alkotmánybíróság kimondta: a nem állami, nem helyi önkormányzati intézményfenntartó részére megállapított normatív költségvetési hozzájárulások összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzat részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás. A kormánynak nincs választási lehetősége, ki kell fizetnie az intézményektől elvont összeget – szögezte le a képviselő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!