A szegedi koalíció elkaszálta a kismamabérletet

Aláírásokat gyűjt Szegeden a Kisgyermekes Szülők Klubja a Kereszténydemokrata Néppárt – a családok pártja – által kezdeményezett, a fővároson kívül több vidéki városban – Kaposváron, Szolnokon, Debrecenben, Győrben – sikerre vitt kismamabérlet bevezetéséért. Az utazási kedvezményt a helyi Fidesz és a KDNP a közgyűlésben terjesztette elő, de az ellenzéki indítványt a szocialista-szabad demokrata többség pénzhiányra hivatkozva elvetette.

A kormányoldal azzal érvelt, hogy a kieső bevételt máshonnan kellene pótolni, amire az ellenzék azt mondta: a kismamabérlet bevezetése csökkentené a bliccelők arányát. A kedvezményt egyébként a főváros mellett több megyeszékhely is megadta a gyermekes családoknak.

A kismamabérlet előzményeiről
 
Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője,  fővárosi képviselő határozati javaslatát többszöri elutasítás után 2007. június 28-án a Fővárosi Közgyűlés mind az öt pártja megszavazta, a bevezetéshez szükséges hozzájárulást azonban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a konvergencia programra hivatkozva megtagadta. 2007. december 11-én kereszténydemokrata javaslatra hosszú vita után újabb ötpárti bizottsági határozat született, miszerint a kismama bérlet bevezetése esélyegyenlőségi szempontból indokolt. 2007. december 20-án kormánypárti átszavazókkal a BKV tarifa rendeletébe is bekerült a kismama bérlet.

Több kormánypárti képviselő nyilatkozata alapján 2008. április 1-től lett volna hatályos a rendelkezés, de érthetetlen okokból a szocialisták és a liberálisok meghátráltak a bevezetés elől, és a 2008. március 27-i közgyűlésen leszavazták a szakértőkkel és civil szervezetekkel együtt kidolgozott előterjesztést.

2008. március 16-án kismamák vonultak a BKV székháztól a Főpolgármesteri Hivatalig, ahol petíciót adtak át. Ebben a kormánypárti képviselőket álláspontjuk felülvizsgálatára és a kezdeményezés támogatására kérték. A közgyűlés következő ülésén 2008. április 24. napján ötpárti egyetértéssel támogatták a kismama bérlet bevezetését Budapesten 2008. szeptember 1-től.

A bérletet egyelőre a GYES-en és GYET-en lévő szülők vehetik igénybe azonos feltételekkel, mint a tanulók és a nyugdíjasok, hiszen maga a GYES és a GYET is nyugdíjhoz kötött ellátás a GYED-del és TGYÁS-sal ellentétben, amelyek jövedelem alapú ellátások.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!