A szocialistáknak nincs épkézláb alkotmánykoncepciója

Semjén Zsolt szerint úgy tűnik, a szocialisták nem képesek épkézláb alkotmánykoncepciót letenni az asztalra. Adtunk egy lehetőséget nekik, hogy ha le tudnak valami épkézláb elképzelést tenni, azt készek vagyunk megvitatni. Ha nem tudnak letenni, és úgy néz ki, nem tudnak (...), akkor ezzel maguk mondtak le a lehetőségről, hogy részt vegyenek ebben - mondta Semjén Zsolt az alkotmányozással kapcsolatban a HírTV Péntek8 című műsorában, hozzátéve: az szemen-szedett hazugság, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet alaptörvényt alkotni. Az új alkotmányról 1989 óta folyik a vita, nincs olyan érv, amely ne hangzott volna el. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese arról is beszélt a formálódó, gazdasági növekedést ösztönző csomaggal kapcsolatban, hogy megszorítások biztosan nem várhatók.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, ahhoz nem tud hozzájárulni, hogy a Salamon László (KDNP) vezette alkotmány-előkészítő eseti bizottság koncepcióját visszavonják, de azt el tudja fogadni, hogy vitaanyag legyen. Az alkotmánnyal kapcsolatban népszavazást sürgető felvetésekre úgy reagált: megvan a parlamenti felhatalmazásuk, az a helyes, ha ezzel élnek, a választópolgárok alkotmányozó felhatalmazást adtak. Olyan alkotmányt kell alkotni, amelyre a magyar nemzet felhatalmazást adott, ami megfelel a történelemnek, a magyar nemzet önbecsülésének, és azoknak az értékeknek, amelyeket a választásokon az állampolgárok támogattak.
    
Arra a felvetésre, hogy készül-e a kormány arra, hogy a balliberális ellenzék, a médiatörvényhez hasonlóan, az új alkotmányt nemzetközi szinten próbálja meg "porrá zúzni", azt mondta: nincsenek illúzióik, a balliberális oldal ezt csinálja 1919 óta, ez a habitusa. Nem a magyar kormányt támadják, hanem Magyarországot, nagy újdonság ebben nincs. Erre fel kell készülni, de nem ez a végső valóság, mi nem Brüsszelnek, (...) vagyunk felelősek, hanem az egyetemes magyar nemzetnek térben is időben.
    
A kormányfő helyettese a határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban két szisztémát vázolt fel. A horvát és román rendszer lényege, hogy határon túli körzetek vannak, míg a cseh és szlovák példa szerint egyéni körzetben az adott helyen lakcímmel rendelkezők szavazhatnak, egyébként pártlistára lehet szavazni. Úgy érzi, abba az irányba megy a gondolkodás, hogy ez utóbbi modell eredményesebb, mint ha külön mandátumokat tartanának fenn a határon túliak részére.
    
A kormányfő hétfői parlamenti beszédére vonatkozó felvetésre azt mondta, az ellenzék műfajbeli tévedésben van. A költségvetés részletes vitájának a statisztikai számait kérik állandóan számon. Egy évadkezdő miniszterelnöki expozé a stratégiai irányokat, filozófiai alapokat jelöli ki - mondta a kormányfő-helyettes. Azt a gazdaságpolitikát fogjuk folytatni, amit eddig is csináltunk, kiemelve, hogy az államadósság csökkentése a kulcskérdés. Akkor tudunk biztonsággal előrelépni, ha az ország összefog az adósság csökkentéséért. A várható lépések abba az irányba mutatnak majd, hogy munkahelyeket teremtsenek és az államadósságot csökkentsék. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: ez megszorítást biztosan nem jelent, de a felesleges állami bürokráciának, és a párhuzamosságoknak csökkentését biztosan. A várható lépések abba az irányba mutatnak, hogy segélyekből ne lehessen óriási bizniszt csinálni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!