A történelmi egyházakkal szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések

Az egyházi intézmények speciális feltételeit figyelembe vevő szabályozás jelenhet meg a közoktatási törvény koncepciójában – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár pénteken a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek a vezetőivel egyeztetett az új oktatási törvények koncepcióiról. Az államtitkárság beszámolója szerint a találkozón a szervezetek vezetői a magyarországi zsidó oktatási intézmények helyzetéről tájékoztatták Hoffmann Rózsát. A történelmi egyházakkal szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések.

A Mazsihisz vezetői jelentős lépésnek tekintették, hogy egy átfogó, minden részletre kiterjedő koncepció készült, amely lehetővé teszi a magyarországi közoktatás megújítását. A vallási szervezet vezetői a találkozón, amelyen részt vett Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora, külön kiemelték azokat a speciális kérdéseket, amelyek az egyházi, azon belül pedig a zsidó gyermekek nevelését, oktatását érintik.

Feldmájer Péter elnök kijelentette, hogy a Mazsihisz mindhárom oktatási koncepciót támogatja, és egyetért az oktatási reform szükségességével; Köves Slomó vezető rabbi pedig az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség nevében üdvözölte az új oktatási törvénykoncepciókat.

Az államtitkár a megbeszélésen hangsúlyozta: az oktatási kormányzat elkötelezett az egyházi iskolák fejlesztése és megerősítése mellett, és amennyire lehetséges, igyekeznek a magyarországi zsidó oktatás speciális igényeit is figyelembe venni. Ahhoz azonban, hogy megfelelő anyagiakat biztosítsanak a közoktatás számára, hosszabb időre van szükség. A felek megállapodtak abban, hogy a törvény koncepciójának elfogadása után, a részletes szabályok kidolgozása során az államtitkárság kikéri a Mazsihisz véleményét is, és lehetőség szerint figyelembe is veszi azt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!