Aggályos az OPNI bezárása

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása aggályos helyzetet teremtett az ellátottak, az egészségügyi dolgozók, végső soron pedig az egész társadalom számára – állapította meg az állampolgári jogok biztosa jelentésében.

Szabó Máté rámutatott: alkotmányosan sem rövid, sem hosszú távon nem indokolható, hogy az egy helyre koncentrált, minőségi ellátás helyett a struktúraváltás minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan körülményeket teremtsen

Jelentésében az állampolgári jogok biztosa felkérte az egészségügyi minisztert, hogy kezdeményezzen széles körű egyeztetést az érintett intézmények és a szakma képviselőinek bevonásával, továbbá fontolja meg egy szakmai bizottság felállítását. Az ombudsman felkérte az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságát, hogy tűzze napirendjére a pszichiátriai, addiktológiai, valamint stroke-ellátás fekvőbeteg-ellátó intézményei helyzetének áttekintését.

Szabó Máté kitért arra, hogy az intézmény bezárásának valódi indokait a mai napig nem ismerhette meg sem a szakma, sem a közvélemény. Az OPNI bezárásával a pszichiátriai ellátás után megszűnt az európai színvonalú stroke-ellátás is, a főváros budai oldalán egyetlen intézmény maradt, ahol ezt az ellátást képesek biztosítani – olvasható a Magyar Nemzetben.

Kommentár:

A KDNP és a Fidesz minden lehetséges eszközzel megpróbálta megakadályozni az Országos Pszichiátriai Intézet bezárását. A kormányzati ötlet megszületésekor a KDNP felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy múltú intézmény felszámolása nemcsak szakmai, és emberi szempontokból elfogadhatatlan, de alkotmányos alapjogokat is sért. A közlemény itt olvasható.