Az egészségügyi törvénycsomagról tárgyalt az Országgyűlés

Kedvező irányba módosítja a csecsemőgondozási díjra (csed) és a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosultak egyes csoportjai számára az ellátás kiszámítására vonatkozó szabályokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása – mondta Zombor Gábor, az Emmi egészségügyi államtitkára az Országgyűlésben. Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka hangsúlyozta: a látszólag technikai jellegű a javaslat érdemben hozzájárulhat a népegészségügy jobb működéséhez.

Zombor Gábor álláspontja szerint harmonizálni szükséges a csed és a gyed alapjának kiszámítását. Mint mondta, jelenleg más módon kell kiszámolni az ugyanazon gyermek után járó csed és gyed alapját, ez a kismamák részét hátrányosan érinti, mert gyermekük féléves korában lecsökken az ellátásuk összege.    

Az államtitkár azt mondta, ha a gyermek egyéves kora után az anya visszatérne dolgozni és az apa venné igénybe a gyedet, akkor erre csak hatvan nap várakozás esetén van munka mellett lehetősége. Ez indokolatlan megszorítás, hiszen az apa járulékfizetéssel megalapozta az ellátás igénybevételét – magyarázta.    

Zombor Gábor közölte azt is, indokoltnak tartják, hogy a 365 nap társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek kétéves koráig alapozza meg a gyedre való jogosultságot.    

Tájékoztatása szerint az oltások alóli mentesüléshez ezentúl nem bármely orvos, hanem az érintett kezelőorvosa szakvéleményének csatolása szükséges.    

Közölte azt is: európai uniós szabályozás miatt 2020. május 20-a után tilos lesz mentolos cigarettát, cigarettadohányt forgalomba hozni Magyarországon.    

Az államtitkár ismertetése szerint egy 2014. áprilisi uniós irányelv betiltja a jellegzetes ízesítésű és az alkotóelemeikben ízesítést tartalmazó dohánytermékeket; a tagállamok bizonyos esetben – 3 százalékot meghaladó piaci forgalmú cigaretta és cigarettadohány esetében – derogációval élhetnek a tiltás tekintetében 2020 májusáig. A tiltás nem vonatkozik a szivarra, a szivarkára, illetve a pipadohányra.    

Mint mondta, a törvényben a keretszabályokat fogalmazzák meg, a végrehajtási rendeletben rögzítik majd az ízesített dohánytermékek tilalmát, amelyet mentolos cigaretta esetében 2020. május 20-ai hatállyal vezetnek be.     

Ismertetése szerint az irányelv betiltja mindenfajta reklámcélú és félrevezető elem megjelenítését a csomagoláson, módosítja a csomagolásra vonatkozó előírásokat. Az egészségvédő figyelmeztetéseknek az elő- és a hátlap felületének 65 százalékát kell fedniük - részletezte.    

Jelezte, az irányelv miatt pontosítják a jövedéki adóról szóló törvényben "a zsebcsomag" fogalmát.

Zombor Gábor elmondta azt is, a törvénycsomag bevezeti a forgalomba hozatali engedély előtti gyógyszeralkalmazás intézményét, mert előfordulhat, hogy egyes betegeknek olyan gyógyszerrel lenne esélyük a gyógyulásra, amelyek még engedélyezés előtt állnak.
Beszámolt arról is: megteremtik a lehetőségét a fiókgyógyszertár létesítésének olyan településrészeken, amelyek rendelkeznek részönkormányzattal és a település lakosságszáma, továbbá a már működő gyógyszertárak száma miatt új közforgalmú gyógyszertár már nem létesíthető.

Zombor Gábor közölte, sok helyen van felújítás az egészségügyi intézményekben, ezért bizonyos időszakokban át kell csoportosítani az ellátást. Ezért az államigazgatási szerv feladata lesz soron kívül intézkedni a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében - magyarázta.    

Elmondta még, hogy törvénycsomag tartalmaz rendelkezéseket a támogatásvolumen-szerződésben rögzített befizetési kötelezettségre, a külföldi vények megőrzésére, az elektronikus ügyintézésre egyes méltányosságból igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások esetében, illetve az egészségügyi válsághelyzetekre. A betegjogi képviselők ezentúl közfeladatot ellátó személyek lesznek - jelezte. Mint mondta, az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete miatt szükséges a pszichiátriai betegekre vonatkozó szabályok áttekintése.    

Kitért arra, hogy döntően a szakma és a betegek kérésére kiterjesztik az egyedi méltányosság keretében igényelhető támogatásokat a kölcsönzésre is meghatározott gyógyászati segédeszközök esetében.    

Zombor Gábor úgy értékelt: a betegek érdekeit szolgálják a változtatások. Jelezte, hogy vélhetően nagyobb érdeklődést és vitát kiváltó, az alapellátást helyzetét döntően befolyásoló törvényjavaslatot is beterjesztenek nem sokára a parlamentnek.   

KDNP: igen a változtatásokra

Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka azt mondta: a látszólag technikai jellegű a javaslat érdemben hozzájárulhat a népegészségügy jobb működéséhez.

Kiemelte a változtatások közül, ha egy egészségügyi szolgáltató hirtelen fellépő akadályok miatt átmenetileg nem tudja ellátni a betegeket, az engedélyező hatóságnak soron kívül intézkednie kell a folyamatos betegellátás érdekében. A gyermekvállalás további ösztönzése érdekében pontosítják a csecsemőgondozási és a gyermekgondozási díjra jogosultak egyes csoportjainak az ellátás kiszámítására, igénybe vételére vonatkozó szabályokat - mondta a KDNP-s politikus, aki szerint a javaslat a betegeket segíti, a szolgáltatások színvonalát kívánja növelni, és a hatékony működést támogatja. A KDNP támogatja a javaslatot – jelezte Szászfalvi László.

Fidesz: a cél, hogy csökkenjenek a népbetegségek okozta halálozások
    

Bene Ildikó (Fidesz) arról beszélt, hogy a születéskor várható élettartam Magyarországon elmarad az uniós átlagtól, ennek javítása érdekében mindent meg kell tenni. Kiemelte a nem dohányzók védelméről szóló törvényt, amellyel szerinte hosszú távon komoly eredményt lehet elérni a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításában.

A Fidesz vezérszónoka elmondta azt is, 2020-ig 15 milliárd forint lesz egészségügyi prevencióra az egyik operatív program keretében. A cél az, 10 százalékkal csökkenjenek a népbetegségek okozta halálozások - mondta, megjegyezve, 2015-re 4,6 milliárd forint jut a programból. Mint mondta, tudják, hogy nagyon sok a feladat még az egészségügy területén.
    
MSZP: az egészségügy nincs rendben

    
Tukacs István (MSZP) azt mondta, ugyan részükről rendben van a törvényjavaslat, de az egészségügy nincs rendben. Szerinte érdemben kellene beszélni a lényeges kérdésekről, például a béremelésről, a várólistákról, a kórházak adósságáról.

Jobbik: vannak támogatható elemek a javaslatban

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka szerint a javaslat kötelező védőoltásokra vonatkozó passzusa támogatható, könnyítést jelent a szülői és az intézményi háttérnél.

Kitért a káros munkakörülmények észlelése esetén az orvosi jelzőrendszer újrastrukturálására és azt mondta: a káros anyagokat tartalmazó lista bővítését várják el rendeleti szinten.

A gyermekgondozási díjjal kapcsolatban távon átlátható és követhető rendszer kialakítását szorgalmazta. Legutóbb ősszel volt e téren változás.

LMP: pozitív és féloldalas javaslatok

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka kiemelte: a gyermekgondozási ellátáshoz kapcsolódó változtatásokat támogatják, de azokat féloldalasnak tartják. A javaslatban támogatható elemnek tartotta az alacsonyabb keresetű anyáknál a csed és a gyed összehangolását, azaz, hogy megőrizhetik a korábbi magasabb összegű ellátást a gyed alatt is.

Pozitív változásként értékelte, hogy ha a gyed igénylését megelőzően 365 napig biztosítotti viszonya volt az érintettnek, akkor minden szülőnek kétéves korig járna a gyed. A kistestvér megszületését és a nők munkába állását segíti, hogy a korábbi magasabb jövedelmet vennék figyelembe a csed megállapításakor. Üdvözölte, hogy az apáknak megkönnyítik a gyed igénybe vételét. Problémásnak tartotta ugyanakkor az üzemi balesetekre vonatkozó módosítást.

Képviselői hozzászólások

Fidesz: stabilabb helyzetben van az egészségügy

Molnár Ágnes (Fidesz) szerint az elmúlt évek kormányzati politikája stabilabbá tette az egészségügyet, 2010-hez képest erősödött az alapellátás, kiemelt jelentőségű népegészségügyi intézkedések történtek, valós többletforrásokra alapozott konszolidációra és béremelésre is sor került. Bőven van teendő, de az irány jó - mondta, hozzátéve: továbbra is a Semmelweis-terv és az Egészséges Magyarországért ágazati stratégia végrehajtását kell célul kitűzni.

A javaslattal összefüggésben arról beszélt, hogy 2010-re minden negyedik gyógyszertár veszteségesen működött, s egyes gyógyszertámogatási kulcsok csökkentésével 60 milliárddal nőttek a betegterhek. Az elmúlt években összesen 10 milliárddal kevesebbet kellett támogatott gyógyszerekre költeni, a hozzáférés javult. Kitért az egészségügyi háttérintézmények átalakítására és hozzátette: a veszteséges gyógyszertárak száma 2013-ig harmadára csökkent. A javaslat kevesebb pontot tartalmaz és nem az alapvető strukturális átalakítást, hanem a finomhangolást célozza. Fontos változás, hogy elkülönített településrészeken fiókgyógyszertár létesíthető – mondta a kormánypárti szónok.

MSZP: rendes, technokrata előterjesztés

A szocialista Szakács László arról beszélt, hogy bár nem szeretik a salátatörvényeket, de a tárgyalt javaslatban legalább nincsenek összekeverve a különböző területek. Ez egy rendes, technokrata előterjesztés, ami átemel uniós szabályokat, betart határidőket, felismer problémákat – összegzett.

Üdvözölte az engedélyező hatóságoknak a soron kívüli intézkedés előírását. A gyógyászati segédeszközök bérlete kapcsán azt kérte, ne csináljanak ebből az üzletet. A dohánytermékekkel összefüggő módosítások kapcsán azt kérdezte: mi történt az eddig beszedett forrásokkal, mire ment el ez a pénz. A forgalomba hozatal előtti gyógyszeralkalmazással összefüggésben arra volt kíváncsi, támogatja azt a TB vagy sem.

MSZP: több korlátot lebont a javaslat

Szabó Sándor (MSZP) jelezte, hogy partnerek abban, hogy lényegesen több forráshoz jusson az egészségügy. Előremutatónak nevezte a gyed kiszámításának pontosítását és szigorítások megszüntetését, továbbá azt, hogy megszűnik a 60 napos várakozási idő, ha az apa szeretné igénybe venni a támogatást. Szavai szerint az ugyanakkor nem derül ki, hogy a gyed extra esetében lesz-e visszamenőleges korrekció.

Zombor: négymilliárddal több jut gyógyászati segédeszközökre

Az egészségügyért felelős államtitkár zárszavában arról számolt be, hogy folyik a vita a gyógyászati segédeszköz-ellátás koncepciójának átalakításáról, amelyben sokkal nagyobb szerepet kap a kölcsönzés. A segédeszközök támogatása jövőre jelentősen, 4 milliárd forinttal emelkedik.

Zombor Gábor kifejtette, hogy a gyed területén előre tudtak lépni, az üzemi baleseteket illetően konszenzus van, a káros anyagokat tartalmazó miniszteri rendelethez pedig szívesen veszik a javaslatokat. Kitért arra is, hogy a forgalomban nem lévő, de eredményes gyógyszerekre most is vannak támogatások, ezeket egyedi méltányossági rendszerben kezeli az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Szólt arról is, hogy a kórházi kapacitásokra vonatkozóan június 30-ig készül el a javaslat.

Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozása

IM: a gazdasági növekedést is segítheti a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézetről szóló megállapodás kihirdetéséről Berke Barna elmondta, februárban írták alá az egyezményt Pozsonyban, az intézet kormányközi szervezetként jön létre, annak székhelye Budapest. Létrehozásának célja az is, hogy koordináltabban lehessen igénybe venni a Szellemi Tulajdon Világszervezete által igazgatott, a világ 148 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési szerződés (angol rövidítéssel: PCT) rendszerét – részletezte.

Az államtitkár elmondta, az intézettől azt várják, hogy mint a közép-európai régió nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerve előmozdítja és serkenti az innovációt, a kreativitást, közvetett módon elősegíti a gazdasági növekedést, javíthatja a versenyképességet.

Berke Barna szerint az egyezmény a jelenleginél kedvezőbb „nyelvhasználati rezsimet vezetnek be”, azaz a szabadalmakkal kapcsolatos nemzetközi kutatást és elővizsgálatot az angol mellett az intézetben résztvevő minden egyes ország hivatalos nyelvén is el lehet végezni.

Szerinte ez a költségek tekintetében is előnyt jelent a szabadalmi bejelentők számára.

Az államtitkár közölte, a megállapodás magyarországi végrehajtásáról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala gondoskodik.

Jobbik: csökkenteni kellene a szabadalmi ügyintézés idejét

Bana Tibor (Jobbik) azt mondta, mivel magyar nyelven is lehet jelentkezni a szabadalmi eljárásra, Magyarországnak mindent meg kell tennie azért, hogy azok az országok is csatlakozzanak az egyezményhez, amelyekben jelentős magyar kisebbség él.

Közölte, a javaslatra pártja igennel fog szavazni, de azt kérte, hogy további lépéseket tegyenek a szabadalmi ügyintézés idejének csökkentésére.

Az LMP üdvözli a megállapodást

Az LMP üdvözli a hazai vállalkozásokat segítő nemzetközi megállapodást – mondta Schmuck Erzsébet, aki a pozitív fejlemények közé sorolta, hogy a visegrádi országok az eddigieknél előnyösebben vehetik igénybe a szabadalmi szerződési rendszert a világban, és akár anyanyelvükön is elindíthatják az eljárást.

IM: kiváló az együttműködés a visegrádi országok között

Berke Barna államtitkár válaszában elmondta: az egységes hatályú bíráskodás regionális divíziója szintén Budapestre kerül. A visegrádi négyek keretében folyó együttműködést az államtitkár kiválónak ítélte. Közölte azt is: cél, hogy a jövőben is megfelelő szintűek legyenek az eljárási díjak és az ügyintézési határidő.

Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor (Fidesz) az általános vitát lezárta.

Versenyjogi törvények módosítása

IM: kedvezőbb helyzetbe kerülnek a kis- és közepes vállalkozások

A jövőben a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-k) nem kell szükségszerűen bírságolnia a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) az első versenyjogi jogsértéskor, a hatóság élhet a figyelmeztetés lehetőségével is – ismertette a versenyjogi törvények módosítását az igazságügyi tárca államtitkára.

Berke Barna hangsúlyozta: ezzel a hazai kkv-szektort kívánják segíteni, a könnyítés azonban nem vonatkozik a közbeszerzésekkel kapcsolatos ügyekre.

Ha az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az egyes szerződések ellenőrzése, módosítása során a hazai vagy a közösségi versenyjogi előírások megsértését észleli, az azzal kapcsolatos adatokat átadhatja a hatóságnak - mutatott rá egy másik, az eljárások gyorsítását célzó változtatásra az államtitkár, amely szerinte erősítheti az uniós források felhasználásának ellenőrzését. 

Beszámolt egy az agrárszektort érintő módosításra is, amely az itt dolgozók esetében, más szektoroknál megengedőbb a piaci versenyt korlátozó megállapodások értékelésekor. A szeptembertől élő szabályozás szerint nem lesz jogellenes az a megállapodás, amelyik gazdaságilag indokolt, méltányolható jövedelem megszerzését célozza.

Az államtitkár, aki felszólalásában előrevetítette a versenyjogi szabályok átfogó vizsgálatát, hangsúlyozta: a javaslat célja a hatóság működésének hatékonyabbá tétele, az ügyfelek érdekinek szem előtt tartásával.

Hangsúlyosan szólt a gazdasági versenyt korlátozó piaci magatartás, az erőfölénnyel való visszaélés és a versenyre hátrányos összefonódások elleni fellépés szükségességéről.

Fidesz: a módosítás könnyíti a vállalkozások életét

Cseresnyés Péter (Fidesz) szerint a vállalkozások életét könnyíti a változtatás, amely világos útmutatót jelent a vállalkozások számára. Az uniós szabályok átültetésével kapcsolatban megjegyezte, azok azt is célozzák, hogy a hazai vállalkozások ne kerüljenek versenyhátrányba a közösség más országaiban működő cégekkel szemben.

A változtatás fontos elemének nevezte, hogy a GVH figyelmeztetheti is a kisvállalkozásokat, és azt is, hogy a közbeszerzések ellenőrzése terén erősödik a hatóság helyzete.

MSZP: túl gyakran változnak a versenyjogi szabályok

A versenyjogi szabályok túl gyakori változtatását bírálta az MSZP vezérszónoka, Tóth Bertalan. Előrevetítette: az előterjesztés szavazásakor frakciója tartózkodni fog, mivel abban támogatható és nem támogatható részeket egyaránt találtak. 

Szerinte az előterjesztő több pontnál is adós maradt a változtatás indoklásával. Ide sorolta például azt a passzust, amely megszüntet egy jogorvoslati lehetőséget, és mindössze az eljárás gyorsítására hivatkozik, amelyet a képviselő elfogadhatatlannak ítélt.

Üdvözölte ugyanakkor a kkv-kkal kapcsolatos változtatást és az agrárpiacot érintő módosítást.

Jobbik: az előremutató pontok mellett veszélyek is vannak a javaslatban

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, a csomagban vannak hasznos, jó irányba mutató pontok, de látnak benne veszélyeket, hiányosságokat is.

Könnyítésnek nevezte, hogy a kisvállalkozások esetében a kötelező bírság helyett egyes esetekben figyelmeztetést is lehet alkalmazni.

A Jobbik azonnal megszüntetné a meghívásos pályázatokat, a kiemelt beruházásokat pedig automatikusan vizsgálnák egy az Országgyűlés ellenőrzése alatt álló szervezettel, végül pedig készítenének egy képletet arról, hogy a piaci beruházások esetén melyek a még indokolt mértékű árak – jelentette be.

LMP: az élelmiszeripari kartelek kezelése a módosítás rákfenéje

Schmuck Erzsébet (LMP) szintén azt mondta, hogy a módosítás tartalmaz támogatható elemeket, ilyen például a kis- és közepes vállalkozások „szelídebb kezelése”. Emellett viszont vannak olyan intézkedései, amelyeknek jó lehetne az iránya, de a számon kérhető, objektív szempontok helyett önkényes döntéseket építenek a rendszerbe.

Schmuck Erzsébet az élelmiszeripari kartellek kezelését a módosítás „rákfenéjének” nevezte. A módosítás alapján a mezőgazdasági termékek esetében nem lehet megállapítani a gazdasági verseny korlátozását vagy torzítását.

Jobbik: a módosítás nem küszöböli ki a hiányosságokat

A jobbikos Szilágyi György szóvá tette, hogy az autópálya-építéseknél a szereplők tisztességtelen háttér-megállapodásokkal felosztják egymás között a piacot, a közvilágítás-korszerűsítési pályázatoknál pedig olyan szempontokat határoznak meg, amelyek kizárják az összehasonlíthatóságot és a miniszterelnök vejének cégét hozzák helyzetbe. Álláspontja szerint a jogszabály ezeket nem küszöböli ki. Azt sürgette, hogy a kormány tartsa be és a piaci szereplőkkel is tartassa be a vonatkozó törvényeket.

Államtitkár: megfontolják az elhangzottakat

Berke Barna zárszavában jelezte, hogy megfontolják az elhangzott felvetéseket. Megjegyezte, hogy számos kérdést a maga helyén meg lehet vitatni, például az új közbeszerzési törvény vagy a költségvetés vitája során

Az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár kitért arra, hogy rendezik az adatok megszerzésének, továbbításának törvényi adatait, ami további tényfeltárási, bizonyítékszerzési eszközt jelent a Gazdasági Versenyhivatalnak.

Az agrárszektort érintő felvetésekre azt mondta: a helyi piacokat érintő gazdasági cselekvéseknél létezhet speciális nemzeti szabályozás, míg az uniós dimenziójú ügyeknél belépnek az EU-s szabályok.

Ezt követően az elnöklő Latorcai János lezárta a vitát és a szerdai ülésnapot. Közölte, hogy a Ház jövő kedden folytatja munkáját.  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!