Az együttműködésről tanácskoznak Visegrádon Közép-Európa néppárti fiataljai

Az együttműködés jegyében Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencia címmel tartanak tanácskozást Visegrádon Közép-Európa néppárti fiataljai a Fidelitas rendezésében. A nemzetközi ifjúsági konferencia középpontjában a rendszerváltás, a V4-ek együttműködése az Európai Unióban, a kisebbségvédelem, valamint a régió versenyképessége és a keleti nyitás témája áll.

A rendezvényen a V4-ek néppárti szervezetei mellett a szomszédos országok fiataljai, köztük határon túli magyar szervezetek, illetve az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) tagszervezeteinek delegáltjai is részt vesznek. 

A hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal megrendezett konferencia köszöntőjében Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke egyik célként jelölte meg, hogy a tanácskozással a Fidelitas felhívja a figyelmet az együttműködés jelentőségére, s ezért hívták meg közös gondolkodásra a V4 országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország –, illetve Közép-Európa jobboldali értékeket képviselő fiataljait.  

Az ügyvezető alelnök hozzátette: szeretnék, ha nem csak a V4 országok, hanem a szomszédos Ausztria, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia fiatal generációja is felismerné, hogy az együttműködés közös sikereket hozhat. Kiemelte azt is, szeretnék elősegíteni a régió néppárti ifjúsági szervezetei közötti intenzívebb kapcsolatot, és hosszú távon működőképes szövetség kialakítását „a Fidelitas, a határon túli magyar barátaink és az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) partnerszervezeteinek tagjai között”.  

A V4-ek unióbeli együttműködését tárgyaló beszélgetésen Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára többek között hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben sikerült olyan szerepet kivívni, hogy a visegrádi együttműködéssel számol az Európai Parlament is.  

Jelezte: a most beköszöntött új uniós időszak nagy feladata közösen leküzdeni azokat a kihívásokat, amelyek részben a gazdasági-pénzügyi válság következményei. „Nagyon sok közös érdekünk van – emelte ki az államtitkár –, és fontos számunkra, hogy az uniónak azokat a pénzügyi alapjait, amelyek a V4 országaiban a gazdasági stabilizációhoz, növekedéshez hozzájárulnak, megvédjük, miközben természetesen együtt kívánunk működni a közelmúltban felállt bizottsággal”.  

Takács Szabolcs fontosnak nevezte a régió energiabiztonságának kérdését is, amikor arról beszélt, hogy miként lehet "azokat az együttműködéseket konkrét projektekké váltani, amelyek rövid-, közép- és hosszú biztosítják a térség energiabiztonságát, az egyoldalú függőség csökkentését.” 

Zbigniew Krużyński, a lengyel külügyminisztérium visegrádi együttműködésért felelős nemzeti koordinátora a témához kapcsolódva a legnagyobb eredményként a V4-k unióbeli elismertségét jelölte meg. „Ma már úgy látnak bennünket, hogy mi közösen tudunk az európai együttműködéshez hozzájárulni”. A kihívásokkal kapcsolatban a belső kohézió erősítését említette, például a kultúra területén, az együttműködések erősítésében pedig fontosnak vélte az infrastruktúra kiépítését.  

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Fidelitas kezdeményezését üdvözölve egyebek mellett annak jelentőségére mutatott rá, hogy „be tudjuk mutatni Európának, (…) a hagyományos nemzeti kisebbségeinknek van egy sajátos érdeke, ami erre a területre koncentrálódik, s hogy ezeknek az embereknek a problémái mások, mint például a migránsok, az új kisebbségek helyzete, s ezért más megoldásra is szükség van.” Hozzátette: ha a közép-európai országok ezt a kérdést megértik, akkor eredményesebben lehet Európa szintjén is képviselni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!