Az elvándorlás ugyan megállt, de kevés a gyerek

Szorosabb együttműködésre van szükség a szomszédos nemzetekkel, hogy külhonban is érvényesülhessenek a népesedési és családtámogatási célkitűzések – mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A politikus beszélt arról is, hogy a Délvidéken komoly problémát jelent az alacsony születésszám. Soltész Miklós a vajdasági Kishegyesen hétvégén megrendezett első délvidéki családkongresszus kapcsán nyilatkozott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője elmondta, a találkozón a Kárpát-medence minden területéről – így Erdélyből és Felvidékről is – voltak családszervezetek, amelyekből már több száz működik. A politikus hangsúlyozta, az esemény vajdasági szervezői arra is figyeltek, hogy ne csak magyarok vegyenek részt a kongresszuson, ezért szerb nagycsaládos egyesületeket is meghívtak, „ami nagyon jó kapocs és nagyon jó üzenet”.

Összekapcsolódnak a családokat segítő szervezetek

Soltész Miklós szerint a demográfiai problémák oka Délvidéken egyrészt az elvándorlás, amely több évvel a délszláv háborúk után, úgy tűnik, megállt. Az alacsony gyerekszám azonban továbbra is gondot jelent, és nemcsak a magyaroknak, hanem más nemzeteknek is. Az összekapcsolódási lehetőség is itt lehet, vagyis hogy mindazon szervezetek, amelyek a családtámogatás rendszerét próbálják segíteni, egymást is segítsék.

Ha külhonban is a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez hasonló civil szervezetek jönnek létre, és ezek össze tudnak fogni a helyi többségi nemzetek családszervezeteivel is, akkor biztos, hogy előbb-utóbb hatással tudnak lenni az ottani kormányprogramokra is. „Ugyancsak fontos, hogy a nemzetek szintjén is meglegyen az együttműködés” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fontos és pozitív üzenet

„Európának ezen a felén azért is fontos a nemzetek közti összefogás, mert pozitív üzeneteket küldhet a kontinens északi és nyugati felének is, ahonnan sokszor olyan nihil, szörnyűséges gondolatok jönnek, amelyek ellen csak a magyarok nem tudják fölvenni a küzdelmet” – fogalmazott a műsorban Soltész Miklós.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!