Az iskolák a helyi közösségeké maradnak

Az iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozását követően is a helyi közösségeké maradnak. Az önkormányzatoktól az állam átvállalta a fenntartói feladatokat, az önkormányzatok külön kérésére, a működtetést is. A feladatmegosztás célja, hogy az egész országban igazságosan és biztonságosan működő rendszer jöjjön létre.

Az Oktatásért felelős Államtitkárság közleménye szerint: az állam a köznevelési rendszerben kialakult igazságtalan különbségek felszámolása érdekében minden önkormányzati iskolában fenntartóként magára vállalta 2013 január elsejétől a pedagógusok bérkifizetését, a szakmai irányítás feladatait és költségeit.

A megújuló köznevelési rendszerben a korábbi intézményfenntartó önkormányzatok működtetővé válnak. A működtetés az iskolák üzemeltetéséhez kapcsolódó személyi (takarító, karbantartó stb.) és tárgyi feltételek biztosításából áll. A működtető gondoskodik az épület karbantartásáról, állag-megóvásáról, közüzemi díjainak fizetéséről.

Míg a 3000-nél kisebb lélekszámú települések működtetését az állam feltétel nélkül ellátja, az önkormányzatok eladósodottságának ismeretében a kormány lehetővé tette, hogy iskoláik működtetéséről a 3000-nél nagyobb lélekszámú települések lemondhassanak. Kérelmük elbírálásakor a tárcaközi bizottság megállapította az államnak fizetendő hozzájárulás összegét, az a feletti kiadást az állam biztosítja.

Az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a képviselőtestületek felülbírálhatják a működtetés átadásáról szóló korábbi döntésüket.

A köznevelési rendszerben a feladatmegosztásnak az a célja, hogy az egész országban igazságosan és biztonságosan működő rendszer jöjjön létre. Ha az állam nemcsak a fenntartói, hanem a működtetői feladatokat is átveszi, az iskola akkor is a településé, a helyi közösségé marad.

A tárcaközi bizottság javaslata a kormany.hu oldalon található.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!