A család nemzetközi napja - eredmények a családok támogatásában

A család nemzetközi napjává nyilvánította közel 20 éve, 1994-ben az ENSZ május 15-ét. Ezzel ráirányítva a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb intézményére. A kormány az utóbbi két évben számtalan családokat segítő intézkedést vezetett be. Az első nagy horderejű rendelkezés - 2011-től - a gyermekek után járó családi adókedvezmény bevezetése, amely elismeri a gyermekneveléssel együtt járó munka értékét.

Ezt követte a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka Törvénykönyve, amely megteremtette azt a keretrendszert, ami lehetővé tette egy rugalmasabb, családbarát munkaerőpiac kialakulását. 2013. januárban pedig életbe lépett a Munkahelyvédelmi Akcióterv, amely lehetővé tette, hogy munkaadói járulékkedvezmény lehetőségével élhessenek a munkáltatók, hogy minél nagyobb arányban foglakoztassanak kisgyermekes anyákat.

Magyarországon - kutatási eredmények alapján - egyre kevesebben család vagy munka szemléletűek, többen lettek azok, akik a család és munka elvében hisznek. A hangsúlyok eltolódtak, a családok számára a biztonság fontosabbá vált, mint a 2008-as válság előtt, sokkal kockázatosabbnak érzik, ha az egyik felnőttnek van csak munkája. Lehetőséget kellett biztosítani tehát azoknak, akik gyorsabban vissza kívánnak térni a munkahelyükre a gyermekeik nevelése mellett, akár teljes munkaidőben, akár először csak heti 2-3 napra, és azoknak is, akik kizárólag a gyermekük nevelésével kívánnak foglalkozni.

Magyarország kormánya komoly lépéseket tett a nők és a családok támogatásáért. Az első nagy horderejű rendelkezés - 2011-től - a gyermekek után járó családi adókedvezmény bevezetése, amely elismeri a gyermekneveléssel együtt járó munka értékét. Ezt követte a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka Törvénykönyve, amely megteremtette azt a keretrendszert, ami lehetővé tette egy rugalmasabb, családbarát munkaerőpiac kialakulását. Nemrégiben, 2013. januárban pedig életbe lépett a Munkahelyvédelmi Akcióterv, amely lehetővé tette, hogy munkaadói járulékkedvezmény lehetőségével élhessenek a munkáltatók, hogy minél nagyobb arányban foglakoztassanak kisgyermekes anyákat. A munkaadók járulékkedvezményt vehetnek igénybe azon munkavállalóik után, akik az elmúlt 3 évben jöttek vissza a GYES/GYED/GYET-ről. Az ő foglalkoztatásuk megkezdésétől számítva 3 évig biztosítja a kormány a támogatást. Tehát akik a múlt évben kezdtek dolgozni, azok után is igénybe vehető a kedvezmény, nemcsak azok után, akiknél az idén, 2013-ban járt le a GYES-e. A munkáltatónak ez a támogatás 3 év alatt összesen 858 ezer forint megtakarítási lehetőséget jelenthet.

Ezen intézkedések előmozdításában, kidolgozásában jelentős szerepe volt és van Szalai Piroska miniszteri biztosnak a Nemzetgazdasági Minisztériumban, aki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős. Munkája hatására a Kormány már jelentős eredményeket tudhat magáénak: kimozdultak végre a magyar női foglalkoztatás mutatói a 2003 óta tartó stagnálásából.
A siker már 2012-ben mérhető volt: 20 éves csúcson van a női foglalkoztatási ráta és Magyarországon tavaly 190 ezer - 6 év alatti kisgyermeket nevelő - anya dolgozott, amely szám 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A kisgyermekesek mellett 2,3%-kal bővült azon anyák foglalkoztatási szintje is, akiknek a legfiatalabb gyermeke 6-11 éves. Sőt ezen csoportból azok, akiknek 1 vagy 2 gyermekük van, már többen dolgoznak nálunk, mint az unióban.
Azon anyáknak pedig több, mint háromnegyede dolgozik, akiknek a legfiatalabb gyermeke már elérte a 12 éves kort. A foglalkoztatási mutatójuk 4,1%-kal magasabb, mint az uniós átlag, ez a női szegmens a magyar munkaerőpiacnak komoly erőssége és értéke lett.

A nők foglalkoztatottságának javulása a családok anyagi biztonságával szorosan összefügg, melyet a Magyar Kormány a jövőben is támogatni fog: a két kereső családmodell a jelenlegi gazdasági helyzetben még kiemelkedőbb figyelmet igényel.

+

Éljenek családban azok a gyermekek is, akiknek nem adatott meg a szülői gondoskodás

A gyermekek számára a család tudja biztosítani a legmegfelelőbb lelki és szellemi fejlődést. Azok a fiatalok, akik mögött nem áll ott támogatóként a család, jelentős hátránnyal kezdik felnőtt életüket. A kormány célja ezért, hogy 2014. január 1-től az állami gondoskodásba kerülő minden 12 éven aluli gyermek nevelőszülőkhöz kerüljön. – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának a családok nemzetközi napján kiadott közleményében.

A családok megerősítése érdekében a kormány megújította a családtámogatások rendszerét és több tucat intézkedéssel segíti a családokat.

Újra bevezette a szocialisták által megszüntetett családi adókedvezményt és otthonteremtési támogatást, valamint ismét három évre emelte a GYES időtartamát. Az adókedvezménynek köszönhetően több mint egymillió szülő tudott élni a kedvezménnyel és ennek köszönhetően mintegy 180 Mrd. Ft-tal több maradt a családoknál.

A már bevezetett és tervezett rezsicsökkentés minden családnak segítség és jól szolgálja azt a célt, hogy a szülők több pénzt költhessenek gyermekeikre.

 A gyermekek családba kerülésének megkönnyítésére a kormány egyszerűsítette az örökbefogadással kapcsolatos jogszabályokat. Ennek eredményeképp az elmúlt két évben 7-8 %-kal több gyermek került családba.

Ezen kívül a kormány nagy figyelmet szentel annak is, hogy a devizahitel miatt nehéz helyzetbe került családok együtt maradhassanak, ezért számos intézkedést vezetett be, hogy a családok eladósodottságát csökkentse vagy utcára kerülésüket megakadályozza.

Kutatások bizonyítják, hogy a kívánt gyermekek hamarabb megszületnek, ha az édesanyák választhatnak a gyermeknevelés és a munkába történő visszatérés között. A munkahelyvédelmi akcióterv által ezért könnyebbé vált az anyák munkába állása, mert járulékmentességet és adókedvezményt kapnak azok a munkaadók, akik GYES-ről visszatérő édesanyákat foglalkoztatnak.
Az anyai hivatást a köztudatban is meg kell erősíteni. Ennek érdekében a kormány új tartalommal töltötte meg a mind népszerűbb Családbarát Munkahely díjat és pályázatot írt ki családi programokra, valamint a családbarát közbeszéd erősítésére. A fiatal párok házasságkötésük alkalmával emléklapot kapnak és az újszülött gyermekek szülei ajtódísszel jelezhetik az új családtag érkezését. Örömünkre szolgál, hogy ebben a munkában a médiumok, mindenekelőtt a közszolgálati rádió és televízió is partner.

Fontos része a szemléletváltásnak az élet védelme a fogantatástól kezdve, ami az Alaptörvénybe is bekerült. Ennek jegyében támogatja a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság az "Egy közülünk" európai polgári kezdeményezést, mely a megfogant életek védelmét tűzte zászlajára 27 uniós tagállam több száz civil szervezetével együtt. Annak érdekében, hogy az Európai Unió ne finanszírozzon olyan kutatásokat és projekteket, melyekben megfogant életeket is felhasználnak, a kezdeményezés az alábbi honlapon támogatható: www.egykozulunk.hu

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!