Csőd szélén tántorog a szombathelyi önkormányzat?

A Fidesz–KDNP szombathelyi frakciója szerint a kormány újabb megszorító intézkedései nyomán csődhelyzetbe kerülhet a város. A várostól 700 millió forintot vonnak el. Délutáni hír: a Fidesz-KDNP-Pro Savaria frakciószövetség Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlésének feloszlatását kezdeményezte volna csütörtökön, de Ipkovich György szocialista polgármester az ülést október 2-ára halasztotta – közölte az MTI-vel közleményben Marton Zsolt, a Fidesz szombathelyi önkományzati frakciójának vezetője, városi tanácsnok. „Ipkovich György egészen egyszerűen menti az irháját” – fogalmazott közleményében az ellenzéki politikus.

Fizetésképtelenség és csődhelyzet kopogtat Szombathely városának ajtaján, a kormány újabb megszorító intézkedései 700 millió forintot vonnak el a város költségvetésétől, ami már tűrhetetlen problémákat okoz, lehetetlenné teszi az ésszerű gazdálkodást – hangoztatta Molnár Miklós. Az önkormányzatokat sújtó 120 milliárd forintos elvonásnak várhatóan 700 millió a Szombathelyre eső része, amit Ipkovich György polgármester, szocialista országgyűlési képviselő valószínűleg ugyanúgy meg fog majd szavazni, mint ahogy minden korábbi megszorító intézkedés esetében tette – jelentette ki a közgyűlés Pro Savaria-frakciójának vezetője.

Hangsúlyozta: a 700 millió forintos normatívaelvonásból 500 millió forint az oktatási normatívát érinti, ami teljesen ellehetetleníti az oktatást és az egész önkormányzat gazdálkodását. „Most nemcsak arról szól már a történet, hogy elveszik a húst az emberek tányérjáról, hanem a gyerekek jövőjét kezdik elvenni, és ebben partner a város polgármestere” – jegyezte meg Molnár Miklós. Hozzátette: Ipkovich nem a város polgármestereként, hanem az MSZP országgyűlési képviselőjeként, megyei listavezetőjeként viselkedik, egyértelműen a pártján belüli egyéni politikai érdekeit képviseli a várossal szemben, ezért erkölcsileg alkalmatlanná vált arra, hogy a várost irányítsa.

Horváth Zsolt, a szombathelyi közgyűlés pénzügyi bizottságának fideszes elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette: a város benyújtás előtt álló költségvetése a hozzá nem értés, a dilettantizmus költségvetése. Az idei és a jövő évi hiány, amit hitelfelvétellel kellene fedezni, szavai szerint meghaladja a 6 milliárd forintot. „Ebben a helyzetben a polgármester 300 millió forintos többletigényt terjeszt a képviselő-testület elé, hogy szavazzuk meg, de kérdem én, miből?” – vetette fel. „Ez a költségvetés azt jelenti, hogy a város polgármestere már rég nem a városért, Szombathelyért gondolkodik, hanem saját imidzsét próbálja építeni, gyakorlatilag nem tud és nem akar semmire nemet mondani, (...) ő és a város költségvetésért felelős alpolgármestere szakmailag, politikailag és emberileg is megbukott” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Elhalasztották a közgyűlést Szombathelyen, amelyen Fidesz-KDNP-Pro Savaria frakciószövetség a testület feloszlatását kezdeményezte volna

Fidesz-KDNP-Pro Savaria frakciószövetség Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlésének feloszlatását kezdeményezte volna csütörtökön, de Ipkovich György szocialista polgármester az ülést október 2-ára halasztotta - közölte az MTI-vel közleményben Marton Zsolt, a Fidesz szombathelyi önkományzati frakciójának vezetője, városi tanácsnok. „Ipkovich György egészen egyszerűen menti az irháját” – fogalmazott közleményében az ellenzéki politikus.

A Fidesz-KDNP-Pro Savaria Frakciószövetség azzal a javaslattal kívánt a képviselő-testülethez fordulni, hogy végső megoldásként oszlassa fel önmagát, és adja vissza a választópolgárok kezébe a lehetőséget, hogy új, arra alkalmas, Szombathely képviseletére méltó városvezetőt válasszanak.
    
Kiemelte: a törvény szerint erre csak október elseje előtt meghozott döntéssel van lehetőség, ezért most, szeptember 24-én terjesztették volna be a határozati javaslatot, és szüntették volna meg szándékuk szerint Ipkovich György polgármesteri megbízását. Nem véletlen tehát – mutatnak rá a közleményben –, hogy Ipkovich október 2-ára halasztotta a közgyűlést.
    
Marton Zsolt szerint az elmúlt hónapokban a szombathelyiek egyre türelmetlenebbül figyelték a szocialista polgármester, Ipkovich György cselekedeteit. A város polgármestere ugyanis országgyűlési képviselő is egyben, és az Országgyűlésben folytatott tevékenysége állítása szerint egyre nagyobb felháborodást váltott ki a városban.
    
„Ipkovich minden szó nélkül szavazta meg a Gyurcsány-csomagokat, a tavaszi Bajnai-féle megszorításokat, és a most készülődő költségvetésbe burkolt Bajnai-csomagnak is támogatója” – emlékeztetett a közleményben a fideszes poltikus.
    
A szombathelyiek szavai szerint elvárták volna, hogy most, a készülődő Bajnai-csomaggal kapcsolatban, amely 120 milliárd forintot készül elvenni az önkormányzatokon keresztül az emberektől, többek között a szombathelyiektől, akkor Ipkovich György határozottan álljon ki a város, vagyis az emberek mellett.
    
Az eset nem lenne példátlan, hiszen Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester szocialistaként is képes volt nemet mondani Bajnai megszorításaira – fűzte hozzá a frakcióvezető.
    
Ipkovich György politikai megfutamodása miatt a város képviselő-testülete nem tud dönteni arról a pályázatról sem, amelynek segítségével 18 millió forintból megújult volna a szombathelyi nyugdíjasház. A pályázati határidő ugyanis szeptember 30-án lejár, Ipkovich György pedig október 2-ára hívta össze a közgyűlést – hívta fel a figyelmet.
     
A szombathelyi idősellátásból a jövő évi központi költségvetés tervezete csaknem 60 millió forintot von el, amely ellen a város polgármestere ez idáig szintén nem tiltakozott. Az MSZP-s polgármester megfutamodásával bebizonyította, hogy saját politikai érdekeit mindenki másénál előbbre helyezi – tartalmazza az MTI-hez eljuttatott dokumentum.
    
A Fidesz jogászai bevonásával vizsgálja a kialakult feszült helyzetet, a frakció pedig csütörtökön reggel 9 órakor a szombathelyi városháza előtt ismerteti majd további javaslatait – közölte végül Marton Zsolt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!