A Demokratikus Koalíció durván megzavarta az eskütételt

Az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke a testület hétfői ülésén kezdeményezi, hogy vizsgálják meg a Demokratikus Koalíció képviselőinek esküjét. Rubovszky György szerint, ha nem módosították, csak kiegészítették az eskü szövegét, akkor az vélhetően nem érvénytelen. Mindazonáltal úgy véli, a DK-sok durván megzavarták a jogi aktust, és ez mindenkinek szemet szúrt.

A Demokratikus Koalíció képviselőinek esküszöveg-kiegészítése egy olyan többlet, mint a Jobbiké, a radikális párt tagjai ugyanis a Parlamentben a Szent Korona előtt megismételték esküjüket – jelentette ki Rubovszky György az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint ismeretes, az Országgyűlés keddi alakuló ülésén kiegészítették képviselői esküjüket a Demokratikus Koalíció tagjai. Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Oláh Lajos ezzel toldották meg: „Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak.” A képviselők szóban is elmondták a szöveget az ülésteremben, és írásban is csatolták az esküokmányhoz.

Rubovszky felhívta rá a figyelmet: az országgyűlési törvény rögzíti az eskü szövegét. Ez kimondja, hogy amíg a képviselő az esküt nem mondja el és az esküokmányt nem írja alá, addig – az alakuló ülés kivételével – képviselői jogait nem gyakorolhatja, tiszteletdíjban nem részesülhet.

Hangoztatta: ha a törvényben előírt esküszöveg szó szerint elhangzik, az adott képviselők aláírták, és csatoltak hozzá egy hitvallást, az önmagában véve a jogi aktust nem teszi érvénytelenné. De ha belejavítottak a szövegbe, kihagyták az alaptörvényre vonatkozó fogadalmat, akkor már hibádzik a dolog – fogalmazta meg.

Mint mondta: az igazságügyi bizottság hétfői alakuló ülésén kezdeményezi, hogy vizsgálják meg az ügyet.

Megjegyezte: az összes párt letette az alakuló ülésen az esküt, majd szinte mindenkinek volt még odakint valamilyen „évadnyitó megmozdulása”. Ezzel szemben a DK-sok, amikor leült a 199 képviselő, állva maradtak, és hangzatosan elkezdték a saját szövegüket mondani. Ez olyan durva megzavarása egy ünnepélyes aktusnak, ami mindenkinek szemet szúrt – tette egyértelművé Rubovszky.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!