Egyéves a szolidaritás nagykövete program

A most egyéves, iskolásokat érintő, szolidaritás nagykövete program sikere azt jelzi, igény van arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a fogyatékossággal élő emberek élethelyzetével – mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a budapesti Piarista Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatóján. A program sikere azt jelzi, hogy igény van rá, a pedagógia részévé kell válnia, és be kell épülnie a gyerekek gondolkodásába – fűzte hozzá a kereszténydemokrata politikus.

A szolidaritás nagykövete program változtatni akar a fogyatékossággal élőkről kialakult képen, bemutatja értékeiket és gondjaikat, a segítségadás lehetőségeit, valamint azt, hogy az egészségesek segítségével a társadalom hasznos tagjaivá tudnak és akarnak válni. A programban – amely egy éve indult el – Orsós Zsolt vak sportoló a szolidaritás nagyköveteként megismerteti a diákokat a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel, a segítségnyújtás lehetőségeivel.    

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta: a program célja, hogy azok a fiatalok, akik vagy nem találkoztak még a fogyatékossággal, vagy hamis képek élnek bennük, megismerkedhessenek egy számukra új élethelyzettel.    

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a program sikeres: Orsós Zsolt már több mint húsz városba és számos kistelepülésre látogatott el, körülbelül nyolcvan iskolában tartott foglalkozásokat, és több mint háromezer diákkal találkozott.

Az államtitkár szerint a program sikere azt jelzi, hogy igény van rá, a pedagógia részévé kell válnia, és be kell épülnie a gyerekek gondolkodásába. Mint mondta, ez azért fontos, mert ha ezek a fiatalok megismerik a fogyatékossággal élők gondjait, ha megtanulják, hogy ők is ugyanolyanok, mint az egészségesek, csak van valamilyen fogyatékosságuk, viszont megmaradt a munkaképességük, akkor később, felnőttként sokkal inkább merik majd őket foglalkoztatni.     

Orsós Zsolt szerint a program eredménye nem számokban fejezhető ki, hanem abban, hogy egy beszélgetés után a diákok mit visznek tovább. Azt kéri, minél több iskola csatlakozzon a programhoz. Mint mondta, jelenleg is próbálnak különböző városokkal együttműködést kötni, Győrben például 67 iskola jelentkezett a programra.

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet  a „72 óra kompromisszum nélkül” nevű szociális, ifjúsági rendezvénysorozatra is, amelyet a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából csütörtöktől vasárnapig negyedik alkalommal rendez meg az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány.     

Radványi Benedek, a program főkoordinátora elmondta: a projekt országos önkéntes ifjúsági akció, amelyben 72 órányi önkéntes munkát végeznek a jelentkező fiatalok. A kompromisszumnélküliség azt jelenti, hogy nem ők választják ki, mivel szeretnének foglalkozni, hanem az önkénteseket irányító koordinátorok döntik el, hol van rájuk a legnagyobb szükség.     

Az idén több mint nyolcezren - zömében 18 és 34 év közöttiek - jelentkeztek, ezt a tavalyi 4500-hoz képest hatalmas előrelépésnek tartja. A jelentkezők az ország összes megyéjében - csaknem 140 településen – végeznek önkéntes munkát. Többek között hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak és kirándulnak, emlékműveket, sírkerteket tesznek rendbe, játszótereket újítanak fel, idősek otthonában adnak műsort, parkot rendeznek, patakmedret takarítanak, vagy turistajelzéseket festenek fel.    

A program célja a munka mellett a szemléletformálás is: az önkéntességet szeretnék népszerűsíteni. A program nyitórendezvénye csütörtök délután lesz a budapesti Szent István téren – mondta a főkoordinátor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!