Elbocsátások helyett vasárnapi zárva tartást!

A Kereszténydemokrata Néppárt ősszel ismét benyújtja a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát, amely a profithajhászással szemben a munkavállalók és családok érdekeit állítja előtérbe – jelentette be Harrach Péter, a párt alelnöke. A nemzetközi áruházlánc egyik fővárosi üzlete előtt tartott sajtótájékoztatón részt vett Frivaldszky Gáspár, a KDNP által 2007-ben indított – mára mozgalommá szélesedett – Szabad vasárnapért kampány koordinátora, Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, és Uli Dalibor, a Német Szolgáltató Szakszervezet kereskedelmi szekciójának vezetője.

Harrach Péter kifejtette: a KDNP szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatával a munkavállalók és a családok érdekeit szeretné szolgálni. Mint mondta, az alkalmazottak jelentős csoportja teljesen kiszolgáltatott a multinacionális cégek profitéhségével szemben, ezért kénytelenek vasárnap is dolgozni.

Hozzátette: jelenleg a kereskedelemben és a gazdaság számos területén vasárnapi munkát végző, családjuktól elszakított munkavállalókat megfosztják a családi élet örömeitől, életükből az együtt étkezéstől kezdve a közös programokig mindaz kimarad, amit a közösen eltöltött pihenőnap jelent.

Magyarországon az elmúlt hét esztendőben sajnálatos módon jellemzővé vált a rendezetlenség. A munkavilágában sincs ez másként, a rend hiánya a vasárnapi munkára való kényszerítésben is megmutatkozik – jelentette ki.

Harrach Péter hangsúlyozta: a Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz legfontosabb feladatának tartja, hogy rendezett világot teremtsen az országban, így a munkavilágában is, s a lehető legrövidebb időn belül szeretnék elérni, hogy a vasárnap ismét valódi pihenőnap legyen.

A politikus a KDNP törvényjavaslatáról elmondta, mindenki számára elfogadható megoldás kidolgozására törekedtek. Ennek jegyében általános, főszabályként rögzítenék a vasárnapi nyitva tartás megszűnését, ugyanakkor meghatározott esetekben lehetőséget biztosítanának, arra, hogy nyitva legyenek a boltok. Példaként említette az idegenforgalmi szempontból fontos főszezont, vagy a családi vállalkozásban működtetett üzleteket.

Megjegyezte: a szabad vasárnapért vívott mozgalom széles társadalmi támogatottságát bizonyítja, hogy e cél eléréséért több baloldali kötődésű szakszervezet és a keresztényszociális KDNP vállvetve küzdenek.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke kijelentette, úgy érezték eljött az ideje, hogy közösen megszólaljanak a szabad vasárnap hiánya miatt. Mint mondta, hazai és külföldi felmérések egyértelműen bebizonyították, hogy nem igaz az az állítás, hogy több árut lehet eladni, ha az üzletek vasárnap is nyitva vannak. A vasárnapi nyitva tartás igazán senkinek sem jó, kizárólag az egymás elleni versenyt szolgálja.

Kitért arra is, hogy a gazdasági válság miatti forgalomcsökkenés okán a kereskedelemben is – jelentős mértékű – elbocsátásokra került sor, a rendelkezésre álló dolgozói létszám törvényes munkaidejét összevetve a boltok nyitva tartási idejével egyértelműen kimondható, hogy Magyarországon az üzleteket nem lehet törvényesen hét napon át nyitva tartani.
    
Nagy a rendetlenség e téren – jegyezte meg, ez főként a kettős nyilvántartásban, a szabadságok visszatartásában, a rendkívüli túlmunka elrendelésében, kifizetetlen túlórákban érhető tetten. Ez azért rendkívül sajnálatos – jegyezte meg Sáling József, mert álláspontja szerint a válság éppen arra mutat rá, hogy rendet kellene tenni a gazdaságban. A szakszervezeti vezető úgy gondolja: egyáltalán nem ártana a kereskedelemnek, ha az üzletek vasárnap zárva tartanának.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökei elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány mondván, hogy a piac mindent elrendez, nem hallgatja meg az érdekvédelmi szervezetek véleményét

Sáling József szólt arról is, hogy mivel a kiskereskedelem hálózatában a minimálisan szükséges létszámnál 15-20 százalékkal kevesebben dolgoznak, egészen biztos, hogy a szabad vasárnap bevezetése miatt nem kellene további elbocsátásoktól tartani, nem keletkezne létszámfelesleg, ellenben a munkát sokkal jobban lehetne megszervezni, és ezáltal a kiszolgálás színvonala is javulhatna.

A Kereszténydemokrata Néppárt és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének közös akciójáról szólva elmondta: minden pénztárosnak szabad vasárnap feliratú karkötőt szeretnének átadni, hogy minél több vásárló támogatását nyerjék el a vasárnapi nyitva tartás megszüntetéséhez.

Uli Dalibor, a 2,5 milliós tagságú Német Szolgáltató Szakszervezet kereskedelmi szekciójának vezetője hangsúlyozta, a vasárnapi munkavégzés felszámolását illetően nemcsak magyar, vagy német, hanem egész Európát érintő kérdésről van szó.

Kiemelte: senkinek nem használ, ha üzleti vállalkozások az ünnepeket leszámítva az év valamennyi napján nyitva tartanak. Ellenkezőleg, kárt okoz a társadalomnak, az embereknek, az üzletekben dolgozóknak. A vasárnapi nyitva tartás szenvedő alanyai a kereskedelmi dolgozók családtagjai, gyermekei, akik közös szabad nap hiányában – különösen az iskolaidőben – alig találkoznak szüleikkel, nem tudnak családi programokat szervezni.
    
Németországban hihetetlen furcsaságokat mutat a kiskereskedelmi társaságok közötti verseny, konkurenciaharcukat három eszközzel: az eladótér növelésével, az árak egyre alacsonyabb szintre szorításával, és a nyitva tartási idő meghosszabbításával vívják, s mindeközben folyamatosan csökkentik ma dolgozói létszámot.

Uli Dalibor kijelentette, őszinte örömére szolgál, hogy támogathatja a magyar szabad vasárnapért mozgalmat.
 
Frivaldszky Gáspár, a KDNP Szavad vasárnapért kampányának koordinátora kérdésre válaszolva elmondta, a Kereszténydemokrata Néppárt 2007 júniusában indította el vasárnapi pihenőnapért folytatott harcát, ehhez kapcsolódóan adta ki a Szabad vasárnap chartát, amelyhez eddig több ezer civil támogató, 13 érdekvédelmi szervezet, valamint több párt is csatlakozott. Az elmúlt két év alatt a kampány mozgalommá szélesedett, s a KDNP a vasárnapi munkavégzést szabályozó törvényjavaslat kidolgozásán túl, szakmai konferenciákat, valamint sikeres tiltakozó, és figyelemfelhívó akciót szervezett.

Mint mondta: a KDNP a társadalmi szolidaritást hangsúlyozva a munkavállalók oldaláról közelíti meg a problémát, amikor is azt mondja, hogy a vasárnapi munkavégzést a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékre kell visszaszorítani.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben, nem gondoljuk bűnös dolognak a vasárnapi vásárlás szokását, nem akarjuk betiltani a vasárnapi munkát, és a gyakran elhangzó vádakkal ellentétben nem akarjuk „templomba kényszeríteni” az embereket. Az viszont meggyőződésünk, hogy a vasárnapi munkavégzés súlyosan rombolja a családokat, s a jelenlegi hazai gyakorlatot több szempontból is kedvezőtlen társadalmi folyamatok gerjesztőjének tartjuk – jelentette ki.

Frivaldszky Gáspár emlékeztetett a Dublini Alapítványnak nevezett kutatóintézet felmérésére, amely kimutatta, hogy azoknak akik vasárnap is dolgoznak, jelentősen rosszabbak az egészségügyi mutatói, mint akik a vasárnapot pihenéssel töltik.

A KDNP kampányfelelőse a szabad vasárnap környezetvédelmi hatásaira is felhívta a figyelmet, mint mondta, bevezetése esetén a nagyvárosokban legalább hetente egy nap lényegesen kisebb lenne a szmog és zajterhelés.  

+
 
Felhívás a szabad vasárnapért!

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az 1990-es évek közepe óta, változó politikai-gazdasági környezetben küzd az üzletek vasárnapi-ünnepnapi nyitva tartása ellen. Magyarországon a nagy tőkeerejű nemzetközi kereskedelmi láncok megjelenésével véget ért az az 1903 óta tartó időszak, amelyben jogszabály írta elő az általános vasárnapi zárva tartást illetve tiltotta a munkavállalók ezeken a napokban történő foglalkoztatását a kereskedelemben is.

Az egyre élesedő verseny során nőtt a nyitva tartási idő – miközben csökkent a létszám – nőtt a napi/heti óraszám, a heti pihenőnapon munkával töltött idő, a ki nem adott szabadnapok/szabadságnapok száma.

A KASZ ért el kisebb-nagyobb sikereket a munkaidőre vonatkozó szabályok betartatásában, sőt az ezekre vonatkozó törvények megváltoztatásában is. Határozott, következetes fellépésünk eredményeként könyvelhetjük el, hogy előbb az országos munkáltatói partnereikkel kötött megállapodás rendezte, majd mára a Munka törvénykönyve tiltja meg a munkaszüneti napi munkavégzést a kereskedelemben. Később sikerült ezt húsvét vasárnapra és pünkösd vasárnapra is kiterjeszteni az Mt.-ben

A mára kialakult helyzetben a kereskedelmi vállalkozások túlnyomó többségének súlyos tehertételt jelent a vasárnapi nyitva tartás. Az ebből eredő veszteséget a hazai kis-és középvállalkozások jó része, a minimálisan szükséges létszám alatti foglalkoztatással sem képes ellentételezni. A nagy hálózattal rendelkező nemzetközi cégek zömét is csak a konkurenciaharc kényszeríti a vasárnapi nyitva tartásra, és ma már mindössze néhány, legnagyobb multinacionális kereskedelmi cégnél jelent mindez valós eredménynövelő megoldást.

A jelenlegi válsághelyzetben a gazdaság egyéb területein az üzemelési idő illetve ezzel párhuzamosan a munkaidő csökkentése jelenti a talpon maradás egyik lehetőségét. A kereskedelemben a válság várhatóan a vásárlóerő nagymértékű csökkenését, a forgalom visszaesését eredményezi. Mindebből logikusan következik, hogy ebben az ágazatban a leghatékonyabb, költségkímélő megoldás a nyitvatartási idő szűkítése, ezen belül értelemszerűen a vasárnapi zárva tartás általános bevezetése lehet.
Nem szükséges bizonyítanunk hogy nemzetgazdasági szinten ez pl. energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontból milyen előnyöket eredményezne.

Munkavállalói szemszögből számunkra természetesen az intézkedés legfontosabb értéke a munka és a pihenés arányának helyreállításában, a százezernyi család együttlétének megteremtésében és mindezek kedvező társadalompolitikai hatásaiban érhető tetten.

A részletek kifejtése nélkül jelezzük, hogy a vasárnapi általános zárva tartás nem járna forgalom csökkenéssel, hiszen a lakosság az áruvásárlásra szánt pénzt hat nap alatt is majdnem teljes egészében erre fordítaná. Mindez igaz az egyes vállalkozások esetében is, ha a versenyt más eszközökkel (árak, akciók, kiszolgálás színvonalának növelése stb.) folytatják. Mindez a vásárlók számára olyan előnyöket jelent, amelyek kompenzálják a vasárnapi zárva tartással járó kellemetlenségeket.

Nem kell tartanunk attól sem, hogy az egyes üzleteknél jelentkező 5-13 százalékos üzemelési idő csökkenés a foglalkoztatásra nézve kedvezőtlen hatást eredményezne. Jelenleg a kiskereskedelem hálózatában a minimálisan ( és nem optimálisan) szükséges létszámnál 15-20 százalékkal kevesebben dolgoznak, ami általánosan teszi lehetetlenné a munkaidőre vonatkozó törvényi szabályok betartását (lásd OMMF ellenőrzési tapasztalatai). Az intézkedéssel létszámfelesleg nem keletkezne, ugyanakkor a munka jobban megszervezhetővé válna, egyben a kiszolgálás színvonala is javulhatna.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a kiskereskedelem területén is folyó verseny az ebben résztvevő vállalkozások számára nem teszi lehetővé, hogy önmaguk oldják meg ezt a kérdést, bár döntő többségüknek a vasárnapi zárva tartás kizárólag hasznot hozna.
Így más megoldás nem képzelhető el, mint a versenysemleges, normatív állami szabályozás alkalmazása, ahogyan ez legutóbb például Szlovéniában vagy Horvátországban, korábban Ausztriában és Németországban történt.

Dr. Sáling József elnök
Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!