Elvárjuk a szerb kárpótlási törvény módosítását

Addig nem indulhat el Szerbia uniós tagfelvételi eljárása, amíg nem változtatják meg a kárpótlási törvényt – jelentette ki Rétvári Bence államtitkár a parlamentben. Magyarország határozottan elvárja Szerbiától, hogy módosítsa a nemrég elfogadott jpgszabályt, amely súlyosan diszkriminatív az ottani magyar közösséggel szemben. A szerb kárpótlási törvény rossz Szerbiának, rossz Magyarországnak és a magyar közösségnek, és rossz a bővítésre törekvő Európai Uniónak is - mondta az államtitkár.

Előzőleg a fideszes Potápi Árpád ismertette a nemzeti összetartozás bizottságának ötpárti állásfoglalását. A nyilatkozat szerint a kollektív bűnösség bélyege megengedhetetlen, csakúgy, mint a szerbiai magyarok kizárása a kárpótlásból.

Csupán a Vajdaságban 130 ezer hold termőföldet, 8700 tanyát, 5500 házat, 430 gyárat, 2500 kisipari létesítményt, 550 vendéglőt, kilencven szállodát és tizenkét termálfürdőt vettek el a kommunisták a magyar, a német és a szerb tulajdonosaiktól.

Az államtitkár szerint a szerb kárpótlási törvény rossz Szerbiának, mert akadályozhatja uniós csatlakozását, rossz Magyarországnak és a magyar közösségnek, és rossz a bővítésre törekvő Európai Uniónak is. Rétvári Bence elismerte, hogy a szerb álláspontban érezhető némi változás, de hozzátette: december elején döntenek Szerbia tagjelölti státuszáról, addig van idő a törvénymódosításra.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!