Értékcentrikus alkotmánytervezet született

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint értékcentrikus alkotmánytervezet született, ami mögött hiteles ember- és társadalomkép van. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kiemelte: az alkotmány tervezete mögött hiteles ember és társadalomkép áll, az önmagunk és a másik ember iránti felelősséget hangsúlyozza, s kitér a jogok és kötelességek egyensúlyára, szól a normákról és közösségekről,  a családról és nemzetről.

A Fidesz és a KDNP frakció együttes ülése után Harrach Péter kifejtette: igyekeztek úgy megfogalmazni az alaptörvény tervezetében megjelenő értékeket, annak ember- és a társadalomképét, ami megfelel társadalmi igényeknek. „Reményt adó jövőképet rajzol fel a javaslat, s ez egyúttal egyfajta nemzeti öntudatot is ad” – fogalmazott Harrach Péter.
    
Elmondta, hogy a KDNP számára fontos és hangsúlyos helyen képviselt értékek, így az élet, a házasság és család védelme a tervezetben olyan megfogalmazást kaptak, amelyek számukra elfogadhatóak és örülnek, hogy ezek végül bekerültek a szövegbe.
    
Szólt arról is, hogy a frakcióülésen elég hosszú vita bontakozott ki bizonyos kérdésekben, s ezek közül kiemelte a gyermekek után járó szavazati jog lehetőségét.
    
A frakció első embere azt mondta, pillanatnyilag egy megengedő lehetőség benne van a szövegben, ami jogkiterjesztést jelentene, és valamiképpen a gyermekre, mint a nemzeti közösség részére, mint a jövő letéteményesére tekintene. Van ráció ebben a javaslatban, de „nem gondoltam volna, hogy ez benne marad a szövegben”. Ugyanakkor ez még változhat – jegyezte meg.
    
Harrach Péter elmondta, hogy a KDNP-frakció még egyszer átbeszéli majd az alkotmány szövegét, de azt valószínűsítette, hogy az együttes, frakciószövetség általi javaslattétel fog érvényesülni az esetleges módosítások során.
    
A frakcióvezető kiemelte: ez az alkotmány értékcentrikus, hiteles ember és társadalomkép van mögötte, az önmagunk és a másik ember iránti felelősséget hangsúlyozza, s kitér a jogok és kötelességek egyensúlyára. Harrach Péter szerint a tervezet társadalomképe azért is hiteles, mert szól a normákról és közösségekről, így a családról és nemzetről egyaránt.
    
Fontosnak tartotta, hogy egy rendezett világ képe bontakozik ki a javaslatból, amely kitér a munka szerepére is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!