Európai vallási vezetőkkel találkoztak az uniós intézmények vezetői

Mintegy 20 muszlim, keresztény és hindu vallási közösség vezetőjével találkozott csütörtökön az Európai Bizottság brüsszeli épületében José Manuel Barroso, a bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Surján László, az Európai Parlament magyar alelnöke. A vallási és az uniós vezetők arról beszéltek, hogy hogyan lehetne Európát közelebb hozni a kontinens polgáraihoz.

A bizottság elnöke a testület közleménye szerint felkérte a vallási vezetőket, hogy aktívan vállaljanak szerepet az Európa jövőjéről szóló vitában. „Ahogy azért küzdünk, hogy a gazdasági válságot magunk mögött hagyjuk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy másik válsággal is meg kell küzdenünk, az értékek és a bizalom válságával” – fogalmazott a találkozót követő nyilatkozatában Barroso, aki szerint Európa polgárait vissza kell helyezni az európai projekt középpontjába. Barroso világossá tette, hogy ebben a vallási közösségekre is számít.

„Mi az ami egyénileg, és közösen is Európához köt bennünket, európaiakat? Ezen a vallási és politikai vezetőknek is el kell gondolkodniuk, mert csak együtt, sok, néha ellentmondásos, de mindig gyümölcsöző vita árán, járulhatunk hozzá az európai projekt felépítéséhez” – fogalmazta meg ezzel kapcsolatos gondolatait Herman Van Rompuy, az Európai Tanács belga vezetője.

Surján László a találkozót követően közleményt adott ki, melyben ismerteti, hogy a vallási vezetők szerint Európának nem szabad elveszítenie kulturális és spirituális gyökereit. A KDNP-s politikus szerint a vallásos polgárok "nem látják erkölcsi értékeiket visszatükröződni az unió politikáiban", és ezért nem is csoda, ha hátat fordítanak az uniónak. Surján László közleményében arra az álláspontra helyezkedik, hogy a polgárok aktív részvétele nélkül Európa kiüresedik, s elveszíti lényegét.

„Bátorítjuk Európa polgárait, vallásos polgárait is, hogy aktívan vegyenek részt az európai parlamenti választási kampányban, majd a választásokon is, hogy az európai parlamenti képviselők az ő véleményüket, nézeteiket és értékeiket képviselhessék” – hangsúlyozta Surján László, az Európai Parlament magyar, kereszténydemokrata alelnöke.

 A minden évben megrendezett uniós felekezetközi találkozó fő célja az volt, hogy felélénkítse a párbeszédet az európai polgárok és társadalmi szervezetek körében az unió jövőjéről, illetve azokról az alapvető az alapvető kollektív és egyéni jogokról, amelyek az európai állampolgársággal járnak - derül ki ez Európai Bizottság közleményéből.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!