A fair bankrendszer intézményével véget ér a „kisbetűs korszak”

Egy jobb és kiszámíthatóbb korszak kezdetének nevezte a devizahitelek lezárását a Fidesz-frakció szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. Tuzson Bence kifejtette: a bankok elszámoltatásával lezárják a múltat, hogy egy normális bankrendszer jöjjön létre Magyarországon. Ennek részeként 1000 milliárd forint áramlik vissza az emberekhez, lezárt szerződések esetén készpénzben, míg másoknál a törlesztő részletek 25-30 százalékos csökkentése révén.

A kedden elfogadott, fair bankokról és a forintosításról szóló törvényeket Európában is egyedülállónak nevezte, megjegyezve: ezekkel kivezethetik Magyarországról a devizahiteleket. Azt mondta: a fair bankrendszer intézményével véget ér a „kisbetűs korszak”, kiszámíthatóvá válnak a hitelfelvevő számára a feltételek, és jóval korlátozottabban lehet azokon változtatni. Tuzson Bence szólt arról, hogy a forintosítás biztonságot teremt és igazságot tesz, ezt követően pedig a piacinál alacsonyabb kamatra számíthatnak az emberek. A szóvivő értékelése szerint minden devizahitelesnek jobb lesz, összességében pedig azt eredményezi a forintosítás, mintha átlagosan mindenkinél 190 forinton rögzítenék a svájci frank árfolyamát.
    
Szólt arról is, hogy a jogalkotás mozgásterét korlátozta a Kúria döntése, ezen körülmények között kellett olyan jogi megoldást találni, ami segíti az embereknek, ez sikerült.
    
Arról is beszámolt, hogy a Fidesz-frakció javaslata nyomán kamatplafont vezetnek be a forintosítást követően. Lakáshiteleknél a kamatfelár plafonja 4,5 százalék, egyéb szabad felhasználású hiteleknél pedig 6,5 százalék. Összességében vissza kell térni az eredeti kamatszinthez vagy annál kedvezőbbet lehet biztosítani.
    
A kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője elmondta, hogy a törvények vonatkoznak azokra, akik éltek az árfolyamgát lehetőségével. Náluk a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg meg fog szűnni és továbbra is a kedvezményes kamatokat kell fizetniük. Tuzson Bence kérdésre azt is elmondta: mindenkivel el kell számolniuk a bankokkal, azokkal is, akikkel felmondták a szerződést.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!