Fontos a siketek bilingviális oktatása

A kormányzat támogatja és szorgalmazza a siketek bilingvális oktatását, amikor a beszélt magyar nyelv mellett a magyar jelnyelvet is alkalmazzák - jelentette ki a szociális és családügyért felelős államtitkár. Az Országházban tartott szakmai tanácskozáson Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az így tanuló gyermekek nagyobb tudáshoz és lehetőséghez jutnak az életben. Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben fogadták el a jelnyelvi törvényt, amely szerint 2017-re kell felkészülni a bilingvális oktatásra.

 

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy az infokommunikációs akadálymentesítés egyre inkább teret nyer a magyarországi közmédiában és a közösségek életében. Nagyon fontos eredménynek nevezte a jelnyelvi tolmácsok alkalmazását.

A rendezvényhez kapcsolódva az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatót juttatott el az MTI-hez. Ebben azt írták, hogy a kormány a fogyatékossággal élőknek nyújtott segítségen belül kiemelt figyelmet szentel a hallássérülteknek. Intézkedésekkel, költségvetési és uniós forrásokkal támogatja a siketeket és a siketvakokat – például ingyenes számukra a jelnyelvitolmács-szolgáltatás országos hálózata.

Az Új Széchenyi Terv keretében 2012-ben és az idén is jelentős uniós programok indultak el a hallássérültek ellátásának fejlesztésére. A kormány két pályázattal csaknem 900 millió forintot fordít az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtésére a közszolgáltatásokhoz, a jelnyelvitolmács-szolgálatok fejlesztésére és az infokommunikációs akadálymentesítésre – emelték ki.

A hallássérült gyermekek oktatásáról szóló budapesti tanácskozást a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége szervezte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!