Gyorsul a magyar lakosság öregedése

Magyarország az uniós átlag alatt van a gyermekvállalás tekintetében. A következő években gyorsulni fog a lakosság öregedése, 2050-re a magyarok harmada is 65 évesnél idősebb lesz – közölte Hablicsek László, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese az InfoRádiónak.

Évente körülbelül 100 ezer gyermek születik, 35 ezerrel kevesebb, mint ahányan meghalnak az országban; a bevándorlási többlet 15-20 ezer fő - közölte Hablicsek László. A szakértő hozzátette: egy évtized távlatában most 100-150 ezer fős népességfogyásra kell számítani, a későbbiekben ez még gyorsulhat is. A jövőben az öregedés gyorsulása várható, 2050-re a magyar lakosság egyharmada is 65 éves vagy annál idősebb lesz, ez a korosztály jelenleg 22 százalékot tesz ki – közölte a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

A szervezet előrejelzése átlagosan családonként 1,5-1,6 gyermek vállalását valószínűsíti a 2020-as évek közepére, végére, ez a jelenlegihez képest 20 százalékkal magasabb. Hablicsek László elmondta: a becslések szerint 2050-ig nem áll majd elő olyan állapot, amikor a természetes fogyás természetes szaporodássá vált át. A szakértő szerint átmenetileg az uniós átlag alatt vagyunk: nálunk most zajlanak azok a folyamatok – például az iskolázási expanzió - amelyek a fiatalok jelentős részét arra késztetik, hogy később alapítsanak családot. Ugyanez a probléma Csehországban és Lengyelországban is.

+

Ugyanazok a tendenciák érvényesülnek Magyarországon is, mint az Európai Unió országaiban általában: a népesség öregedése hosszú idő óta tartó folyamat. Az öregedés mellett egyébként átlagosan nem csökken, hanem minimálisan növekszik is Európa népessége. Az úgynevezett termékenységi ráta Írországban a legmagasabb: a négymilliós ország lakossága évről évre 100 ezerrel nő, és körülbelül kétszer annyi gyermek születik, mint ahány ember meghal.

Az Eurostat nemrégiben publikált, 2005-ös adatai szerint, ha a folyamat nem változik, 2050-ben az uniós lakosság harmada lehet 65 év felett. A luxemburgi székhelyű statisztikai hivatal úgy számol, hogy ha a születés szám és az elhalálozás arányában nem lesz változás, a 2005-ös 16,5 százalékhoz képest 2010-ben a lakosság 18 százaléka lesz 65 évesnél idősebb, 2030-ban pedig az itt élő több mint 460 millió állampolgár negyede lesz időskorú.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!