Ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik

Ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten. Hangsúlyozta, ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik, akkor van értelmes munka, van tisztességes fizetés. Ezért nem pusztán szakmunkás-bizonyítványt szeretnénk adni a fiataloknak, hanem használható tudást, és vele a jövőt.

„Szabad világban élünk, szabad döntésekkel kell irányt szabniuk az életüknek”, de vannak dolgok, amelyeket fiatalon még nem tudnak az életről, ezért állnak ott önök mellett az oktatóik – mondta Orbán Viktor a szakmunkás fiatalok előtt. Az oktatókhoz fordulva azt mondta: „az önök kezeinél dől el a jövő, a fiataloké és az országé”. Olyan lesz a jövő, amilyenné ezeket a fiatalokat formálják – mondta a miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.    

A fesztivál keretében rendezik meg a szakmunkástanulók tanulmányi versenyeinek - a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny - országos döntőjét, valamint a SkillsHungary nemzeti döntőt, amely a nemzetközi szakmai versenyek – az EuroSkills és a WorldSkills – magyarországi válogatója.   

Az eseményen bejelentették, hogy 2018-ban – a rendszerváltó országok közül elsőként - Magyarországon rendezik az EuroSkills verseny döntőjét, és erről ünnepélyes megállapodást írtak alá. A rendezésért folytatott versengésben Magyarország Norvégiát utasította maga mögé.     A versenyekre 5500 szakmunkás tanuló jelentkezett, közülük, a válogatók után, 192-en jutottak be az országos döntőkbe.  

„A versenyek célja, hogy növeljék a fizikai – beleértve a ráépülő, magasan kvalifikált – szakmák társadalmi presztízsét” és vonzerejét – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a rendezvény főszervezője.    

A fesztiválra a vidéki iskolákból várhatóan több mint 9 ezer tanuló érkezik 200 autóbusszal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területi szerveinek a szervezésében. További 5-6 ezer diákot várnak budapesti általános iskolákból. Többségük pályaválasztás előtt álló fiatal.  

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: 2010 óta, a változtatások eredményeként, jelentős előrelépés történt több területen, így a szakképzésben. Mint mondta, jó úton haladunk afelé, hogy olyan szakképzés legyen Magyarországon, amely egyedülálló a térségben. Az iparkamara elnöke megjegyezte, nincs éles határ a felsőoktatás és a szakképzés között, példa erre, hogy a Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett versenyeken szerepelnek logisztikai ügyintézőnek és mechatronikai technikusnak készülő tanulók is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!