Halálba visz a teljesítményvolumen-korlát?

Mivel nem voltak tisztában a rendszer hibáival, csak tovább fokozták a bizonytalanságot, káoszt idéztek elő az egészségügyben, roncsolódott a gyógyításhoz nélkülözhetetlen bizalmi háló is Molnár Lajos és Horváth Ágnes intézkedései nyomán – legalábbis ezen a véleményen van Papp Lajos és Bogár László is.

Úgy nyúltak egy működő – igaz, valóban hibákkal küszködő – rendszerhez, hogy az átalakítások irányáról, annak mértékéről nem kérték ki a szakma, az orvostársadalom véleményét – így sommázható Papp Lajos véleménye a Molnár Lajos által elkezdett és Horváth Ágnes bukásával végződött időszakról. Egyforma súllyal esik latba a baj, amit e két miniszter előidézett – teszi hozzá a szívsebészprofesszor. Mivel alapvetően nem voltak tisztában a rendszer hibáival, intézkedéseikkel csak tovább fokozták a bizonytalanságot, illetve káoszt idéztek elő.Papp Lajos az MNO-nak kijelentette: ha ez a káosz találkozik és összeadódik azzal a helyzettel, amelyet az egészségügyből elszívott drámai mértékű forráskivonás eredményez, az „hihetetlen mértékben rontja a magyarok gyógyulási esélyeit”.

Vagy ostobaság, vagy tudatos népirtás – ez a véleménye a professzornak az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátról (TVK). Mint ismert: ennek a szisztémának az a lényege, hogy egy adott számú beavatkozást finanszíroz a kórházaknak az OEP, ám ha a hónap közepén már „kiürül a keret”, az intézmény csak a saját adósságának növelésével képes a gyógyításra. A TVK a magyar betegek gyógyulási és életesélyeit rendkívüli módon rontja, közvetve és közvetlenül is a halálba vezet – fogalmazott a szívsebész.

Az utóbbi években az egészségügyben végigvitt ámokfutás „eredménye” nem azonnal, hanem néhány év elteltével jelentkezik majd – fogalmazott az MNO-nak Bogár László, aki többször is kifejtette már, hogy szerinte milyen egészségügyi, illetve demográfiai problémákkal küzd Magyarország. A professzor úgy véli, az egészségügy egy „szakrális tevékenység”, amely a lélekkel éppen úgy foglalkozik, mint a fizikai testtel. E rendszer deszakralizálása – ami az utóbbi években folyik – súlyos roncsolódást okoz, aminek „meglesz a következménye”, a „pusztítás igazi mélysége” azonban egyelőre még nem látható. Megjegyezte: a következő kormányoknak nagyon nehéz dolga lesz, amikor szembe kell néznie a rendszerben lévő káosszal.

Forrás: Magyar Nemzet

Kommentár:

A Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz elkeseredett harcot vívott a teljesítmény volumen korlát ilyen módon történő bevezetése ellen, minden eszköz felhasználtak a betegek életesélyeit romboló intézkedések bevezetése ellen. A kereszténydemokrata szakpolitikusok legfőbb aggályként a gyógyulási esélyek csökkenését, az emberélet közvetlen veszélyeztetését, az egészségügyi intézmények ellehetetlenülését fogalmazták meg. Felvetéseiket, jobbító szándékú javaslataikat azonban a kormánytagok és a kormánypárti képviselők figyelmen kívül hagyták. Az egészségügyi ellátórendszert átalakító törvényeket az ellenzék, a szakma , valamint a lakosság tiltakozása ellenére kíméletlenül verték át a parlamenten.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!