Harmincezer forinttal rövidítette meg a kormány a nyugdíjasokat

Átlagosan harmincezer forintot vett el a kormány a nyugdíjasoktól 2007-ben. Tavaly a nyugdíjasokat sújtó inflációs hatás mértéke elérte a 10,7 százalékot miközben a nyugdíjak csak 6,5 százalékkal emelkedtek. A KDNP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Parlamentnek annak érdekében, hogy a fogyasztói árnövekedésnek megfelelően a kormány legalább utólag korrigálja a nyugdíjakat. – jelentette ki Semjén Zsolt pártelnök Harrach Péter alelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

2008. június 11. <

Semjén Zsolt hangsúlyozta, a szociális érzéketlenségről tanúbizonyságot adó kormány alkalmatlanságát nem lehet a legkiszolgáltatottabb helyzetben élő nyugdíjasokkal megfizettetni. Az országgyűlési határozati javaslat benyújtásával a Kereszténydemokrata Néppárt azt kívánja elérni, hogy a törvényi előírásokkal összhangban a nyugdíjak összegét pótlólagosan a nyugdíjasokat sújtó fogyasztói árnövekedések mértékében emelje a kormány. Tavaly a nyugdíjasokat sújtó inflációs hatás mértéke elérte a 10,7 százalékot miközben a nyugdíjak csak 6,5 százalékkal emelkedtek.

 

A kereszténydemokrata politikus arra is kitért, hogy bár a határozati javaslatról az országgyűlés csak ősszel szavazhat, azért nyújtják be már most, hogy a kormány ne hivatkozhasson arra, hogy az elvett összeg pótlására azért nincs mód, mert a költségvetés tervezésekor nem számoltak a kiadással. A 2009-es költségvetés sarokszámainak meghatározásakor a kormány vegye figyelembe ezen kötelezettségét, a nyugdíjak 2007. évi reálérték-csökkenését egyösszegű kifizetéssel ismerje el, és ennek egytizenketted részével korrigálja a 2008. január elsejei hatályos nyugellátások összegét – mondta a pártelnök.

 

 

Harrach Péter, az Orbán kormány szociális minisztere emlékeztetett rá: tizenkét éve, Horn Gyula kormányzása óta nem esett meg az a szégyen, hogy csökkent a nyugdíjak reálértéke. A rendszerváltozást követően az Orbán-kormány állította meg a nyugdíjak értékvesztését, s az értékőrzésen túl, a kormányzati ciklusban a nyugdíjasok összesen huszonkét százalékos nyugdíjemelkedést könyvelhettek el. Az MSZP-SZDSZ 2002-es kormányra kerülése után öt éven keresztül a nyugdíjak alakulását még a korábbi emelkedő tendencia jellemezte, 2007-ig 19,5 százalékkal nőtt a nyugdíjasok járandósága. Az országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke arról is szólt, hogy a tavalyi reálérték csökkentés mellett a kormány megváltoztatta a nyugdíj-megállapítás szabályait. A 2008-ban nyugdíjba vonulók nyolc százalékkal kevesebb juttatást kapnak a korábban nyugdíjazottaknál. Ezen kívül a nyugdíj melletti munkavállalás szabályai is előnytelenül változtak..

 

A KDNP-és politikusok által elmondottakra reagálva az MSZP és a kormány egy szóval sem említette a nyugdíjak tavalyi reálérték-csökkentését. Szerintük a nyugdíjasok által elszenvedett veszteség pótlására azért nincs szükség, mert az elmúlt tíz évben negyven százalékkal nőttek a nyugdíjak. A kérdésben megszólaló kormányszóvivő értelemszerűen arra sem tért ki, hogy az emelkedés nagyobbrészt az Orbán kormánynak köszönhető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!