Három lépésben tovább csökken a rezsi

Három lépésben csökken idén a rezsi: április 1-jétől a gáz 6 és fél, az áram szeptember 1-jétől 5,7, október 1-jétől a távhő ára pedig 3,3 százalékkal fog csökkenni – jelentette be Rogán Antal szombati budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Harrach Péter is. A KDNP parlamenti frakcióvezetője elmondta: a kereszténydemokraták azért támogatják a rezsicsökkentést, mert az beleillik eszmeiségükbe.

A Fidesz frakcióvezetője szerint míg a Gyurcsány-kormány profitorientált szolgáltatásban gondolkozott és 2002 és 2010 között emelkedtek a rezsiárak, addig a Fidesz kormány azt tartja szem előtt, hogy nonprofit szolgáltatásról van szó, ezért kezdtek hozzá a rezsi árának mérsékléséhez.

A rövid tavaszi országgyűlési ülésszak során február 3. és 10. között a parlament törvényben fogja rögzíteni a rezsicsökkentés újabb lépéseit.

Rogán Antal szólt arról is, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány is elkészül még a parlamenti választás előtt, de azt javasolják, hogy arról a választópolgárok döntsenek április 6-án. Így ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, akkor azt követően elfogadja az Országgyűlés az előterjesztést, ha azonban a "Gyurcsány-koalíció" kerül kormányra, visszatér a profitalapú közműszolgáltatás – fogalmazott a frakcióvezető.

Az eddigi rezsicsökkentés eredményeképpen a kormány húsz százalékkal csökkentette a gáz, az áram és a távfűtés díjait, az intézkedés folytatásaként pedig tíz százalékkal mérséklődött a szemétszállítás, az ivóvíz-szolgáltatás, a kéményseprés, a szennyvízszippantás és a palackos gáz díjszabása, valamint a csatornadíj is.

Paks és a devizahitelesek ügye is téma volt

A politikus elmondta, a paksi bővítés ügye a Fidesz-KDNP pénteki balatonszárszói frakcióülésén is téma volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ismertette a kormány rendelkezésére álló számításokat. Rogán Antal a kormányfőt idézve hangsúlyozta, ma a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő Magyarországon. Abban az időszakban majd, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, 10-13 százalékkal lesz alacsonyabb a hazai villamos energia előállítási költsége. Ez azt jelenti, hogy a paksi erőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga, hiszen lehetővé válik, hogy a két új blokk működésbe lépésével 10-13 százalékkal csökkenjen az áram ára.

Rogán elmondta: a Fidesz-KDNP-frakció továbbra is sürgeti a Kúriát, hogy az minél hamarabb hozzon döntést a devizahitelekkel kapcsolatos, még nyitott kérdésekben. Ha ez március közepe előtt megszületik, a kormánypártok még a parlamenti választás előtt összehívják az Országgyűlést, hogy döntsenek a devizahitelesek ügyében. Hozzátette: ha újabb parlamenti megoldás születik a devizahitelekkel kapcsolatban, azt ugyanazokkal a feltételekkel vehetik majd igénybe az árfolyamgátba belépett ügyfelek és azok, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Harrach Péter: 230-240 milliárd forint marad a családoknál

A sajtótájékoztatón részt vett Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője is, aki elmondta: pártja azért támogatja a rezsicsökkentést, mert az beleillik eszmeiségükbe. A fogyasztók érdekei mellett a fenntartható és biztonságos energiaszolgáltatás fontosságát is hangsúlyozta. Mint fogalmazott, míg a Gyurcsány-kormány a szolgáltatók érdekeit tette első helyre, addig a Fidesz-KDNP a fogyasztók szempontjait tartja szem előtt.

A kereszténydemokrata politikus emellett szólt arról, hogy a frakcióülésen szóba került a családtámogatási rendszer is, amellyel kapcsolatban felhívta a figyelmet a családi adókedvezmény kiterjesztésére. Ezzel és a korábbi adókedvezménnyel együtt 230-240 milliárd forint marad a családoknál. A családi csődvédelemről szóló javaslatukról azt mondta, az valószínűleg áthúzódik a következő ciklusra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!