Hoffmann Rózsa: Csoda a pedagógusok béremelése

Csodának nevezte a pedagógusok béremelését a Magyar Hírlapnak adott szombaton megjelent interjúban Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár. Úgy fogalmazott: „Csoda attól az országtól, amely éveken át lavírozott a szakadék szélén, hogy képes volt erre a teljesítményre, és hogy garanciát vállalt a folytatásra is”. Szerinte az összegek, amelyekkel elkezdik a béremelés folyamatát, méltók a pedagóguspályához. Személyesen is úgy éli meg, hogy nagy eredmény ez.

A köznevelési államtitkár hangsúlyozta: a szocialista kormányzat ideje alatt egyhavi bért elvettek a pedagógusoktól, és tíz százalékkal megemelték a kötelező óraszámot, bérkompenzáció nélkül. „Amikor most ugyanők amiatt kárognak, mint a varjak, hogy a törvényben foglalthoz képest »csak« hatvan százalékot tudtunk megadni, az enyhén szólva is disszonáns” – fogalmazott.

Megjegyezte: 4600 olyan ember dolgozik a közoktatásban, akinek a különféle juttatásokkal együtt annyira magas volt a fizetése, hogy annak emelése nem fedezhető. Minden esetet megvizsgálnak, és ahol indokolt, kompenzálnak.

Az államtitkár szerint racionálisabb, átláthatóbb, igazságosabb lesz a rendszer, a százhatvanezer pedagógusból több mint százötvenötezren sokkal több pénzt fognak hazavinni.

A héten fogadták el a köznevelési törvény módosítását

A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben a pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása, amelyet 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadott el kedden az Országgyűlés. Hoffmann ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy új időszámítás kezdődik. A parlament honlapján olvasható szavazási adatok szerint a tanárok béremelésére nemet mondott többek között Vadai Ágnes és Vitányi Iván DK-s politikusok, Dorosz Dávid és Szilágyi Péter bajnaista képviselők, valamint a Jobbik-frakció jelentős része is nemmel voksolt.

Soltész Miklós szociális- és családügyért felelős államtitkár csütörtökön a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában kijelentette: a köznevelési intézmények dolgozói után várhatóan a bölcsődei dolgozók bére is emelkedik a jövőben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!